Ζωντανά η… προκλητική φιέστα του Ερντογάν ανήμερα της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης

Ο Ερντογάν… πάτησε το κουμπί του Fatih για γεωτρήσεις νότια του Καστελόριζου και πλέον… γιορτάζει. Ζωντανή εικόνα από τις εκδηλώσεις για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, με την Αγιά Σοφιά στο επίκεντρο. Θα ξεπεράσει τα όρια ο “σουλτάνος”;

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ερντογάν στήνει ένα -κιτς- σόου για να κερδίσει πόντους στο εσωτερικό ακροατήριο της Τουρκίας.

Δεν είναι καν η πρώτη φορά που θα γίνει προσευχή στην Αγιά Σοφιά. Είναι όμως η πρώτη φορά που αυτό θα συμβεί σήμερα. Σήμερα που η μέρα κάθε άλλο παρά τυχαία δεν είναι, αφού πρόκειται για την 567η επέτειο από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Ο Ερντογάν λοιπόν στήνει ένα πρωτοφανές σόου. Από νωρίς, έξω από την Αγιά Σοφιά έχει στηθεί ένα ομοίωμα του τείχους της Κωνσταντινούπολης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, πάνω στο οποίο θα προβληθεί το όλο… σόου, με σύμμαχο την τεχνολογία.

Το προσκύνημα και την ανάγνωση της προσευχής στην Αγία Σοφία προανήγγειλε χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «αδειάζοντας» τον διευθυντή Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας Αλί Ερμπάς.

Ο οποίος είχε νωρίτερα πει ότι δεν θα πραγματοποιηθεί η σημερινή προσευχή στην πλατεία του Σουλταναχμέτ ανάμεσα από την Αγία Σοφία και το Μπλέ Τζαμί (τέμενος Σουλταναχμέτ), αλλά στο τέμενος Φατίχ στην Κωνσταντινούπολη. Ο Αλί Ερμπάς είπε ότι «ίσως θα πραγματοποιήσουμε την προσευχή της Παρασκευής στην πλατεία και τον προαύλιο χώρο του τεμένους Σουλταναχμέτ τις επόμενες εβδομάδες ή αργότερα».

Δείτε LIVE εικόνα από τις εκδηλώσεις στην Τουρκία

Ο Ερντογάν… ήδη γιόρτασε
Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε νωρίτερα δημόσια εμφάνιση από μπαλκόνι που έβλεπε στον Βόσπορο και σήμανε έτσι την έναρξη των εορτασμών για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης χαιρετώντας από μακριά – υπό τον φόβο του κορονοϊού – πλοιάρια που περνούσαν με την τουρκική σημαία και κάποιους που τον χαιρετούσαν στρατιωτικά.

Έτσι θα γίνει η προσευχή στην Αγιά Σοφιά
Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε, στις 21.30 (σ.σ. ώρες Ελλάδας και Τουρκίας είναι ίδιες), θα προβληθούν εικόνες από drone –επεξεργασμένες με ειδικά εφέ- που θα δείχνουν την πορεία του Μωάμεθ Β’ του Πορθητή (Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ, ο κατακτητής της Κωνσταντινούπολης) και την “άφιξη” του στην Αγιά Σοφιά. Προφανώς η προβολή θα γίνει στο “τείχος” που έχει ήδη στηθεί γύρω από την Αγιά Σοφιά από νωρίς το πρωί…

Εκεί, θα διαβαστεί και η προσευχή της νίκης: πρόκειται για το 48ο κεφάλαιο (σούρα) από το Κοράνι. Αποτελείται από 29 στίχους, που αναφέρονται στην Συνθήκη του Hudaybiyyah, η οποία επετεύχθη από τον προφήτη Μωάμεθ, και πρόκειται για μία νίκη, έναν θρίαμβο. Στη συνέχεια, γίνονται αναφορές και σε αρετές της μουσουλμανικής κοινότητας.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα είναι παρών μέσω… βίντεο, ενώ θα ακολουθήσει η προβολή ενός χάρτη στον προτζέκτορα που–όπως προαναφέραμε- έχει στηθεί έξω από την Αγιά Σοφιά, και θα δείχνει την κατάκτηση της Πόλης.

Συναυλίες, τοξοβόλοι και βραβεία ποίησης
Ο κορονοϊός χάλασε τα σχέδια του «σουλτάνου», ο οποίος κάθε χρόνο συνηθίζει να… ρίχνει πολύ χρήμα για να κάνει όσο γίνεται πιο εντυπωσιακό τον «εορτασμό» με 3D απεικονίσεις και ό,τι άλλα εφέ μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους. Παρόλα αυτά, φρόντισε και φέτος να κάνει ένα show που θα επεκταθεί σε όλη την Πόλη.

Οι εκδηλώσεις για την 567η επέτειο από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης θα αρχίσουν στις 11.30, όταν τουρκικά σκάφη θα βρεθούν στον Βόσπορο και θα «περάσουν» από την προεδρική κατοικία.

Στις 18.00, μπροστά από το Τοπ Καπί θα γίνει η ανάγνωση του Κορανίου και θα ακολουθήσουν παράσταση με ξίφη και συναυλία της μπάντας του τουρκικού στρατού.

Μία ώρα αργότερα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίδειξη τοξοβολίας και απονομή βραβείων για τον διαγωνισμό ποίησης που “έτρεχε” όλο αυτό το διάστημα με θέμα την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Στις 20.53, ο “σουλτάνος” θα κάνει την πρώτη του… μεγαλειώδη εμφάνιση μέσω τηλεδιάσκεψης, όπως θα συμβεί και περίπου μισή ώρα μετά, στην Αγιά Σοφιά.

Το… show θα ολοκληρωθεί με ρίψη πυροτεχνημάτων.