9 λόγοι που πρέπει να σκεφτείτε πολύ σοβαρά, προτού πάρετε το όνομα του συζύγου σας
Www.true.gr

9 λόγοι που πρέπει να σκεφτείτε πολύ σοβαρά, προτού πάρετε το όνομα του συζύγου σας

9 πράγματα που πρέπει να σκεφτείτε προτού πάρετε το όνομα του συζύγου σας
Οι πολιτισμικοί κανόνες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο πώς τα ζευγάρια γνωρίζονται και πώς προχωράνε σε γάμο. Ένα από τα πράγματα που είναι συνηθισμένο στο δυτικό πολιτισμό είναι η σύζυγος να παίρνει το επώνυμο του συζύγου της.
Η τάση όμως αντιστρέφεται. Πολλές γυναίκες αναρωτιούνται αν θέλουν να αλλάξουν τα πατρικά τους ονόματα για το σύζυγό τους ή να επιλέξουν ένα νέο επώνυμο ως ζευγάρι. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι άνδρες παίρνουν τα επώνυμα των συζύγων τους.
Αλλαγή ή μη αλλαγή; Αυτό είναι το ερώτημα. Οι απόψεις διίστανται τόσο στην κοινωνία όσο και στον εσωτερικό κύκλο κάθε γυναίκας, αλλά η απόφαση είναι σημαντική. Πώς φτάσαμε ως εδώ;
Το έθιμο ξεκίνησε στην Αγγλία (υιοθετήθηκε από τους Γάλλους) ως νομικός προσδιορισμός ότι ένας άντρας και μια γυναίκα αναλάμβαναν την ταυτότητα του άνδρα όταν παντρεύονταν. Έπαιρνε το επώνυμό του (όπως και τα παιδιά τους), αλλά δεν της δινόταν κανένα δικαίωμα σε περιουσία, συμβόλαια ή σε επιχειρηματικές συναλλαγές.
Αυτό συνεχίστηκε για αιώνες, επεκτάθηκε στην αποικιακή Αμερική και έφτασε μέχρι σήμερα. Δεν είναι πλέον νόμος αλλά είναι ο κανόνας. Αν και οι γυναίκες επιλέγουν να διατηρήσουν τα οικογενειακά τους ονόματα για διάφορους λόγους, η ισότητα των φύλων φαίνεται να είναι ένας από τους παράγοντες.

Ακολουθούν ορισμένες από τις σκέψεις που κάνουν οι γυναίκες πριν αποφασίσουν εάν θα κάνουν ή όχι την αλλαγή:

⦁ Η ταυτότητα

 

Το προγονικό υπόβαθρο, η προσωπική δύναμη και μια βαθιά προσκόλληση σε μια ζωή με το παλιό επώνυμο μπορούν να δυσκολεύσουν τα πράγματα.

⦁ Ο μεγάλος μπελάς


Έχετε μια προσωπική εταιρεία που συνδέεται με το πατρικό σας όνομα; Τι γίνεται με μια επαγγελματική ετικέτα, όπως η υπογραφή των συγγραφέων ή μια άδεια άσκησης επαγγέλματος;
Πολλές κυρίες αναφέρουν τα ατελείωτα χαρτιά που πρέπει να ολοκληρωθούν για να ενημερώσουν τα πάντα: διαβατήρια, άδειες οδήγησης, κοινωνική ασφάλιση, τραπεζικές συναλλαγές, ιατρικά αρχεία, ασφάλιση, διαδικτυακοί λογαριασμοί και πολλά άλλα.


⦁ Η μεγάλη ξεκούραση

Σε αντίθεση με τα παραπάνω, σκεφτείτε πόσο ξεκούραστες θα είναι ορισμένες αλληλεπιδράσεις εάν πάρετε το επώνυμο. Οι διάφορες υποχρεώσεις με σχολεία, επιχειρήσεις, ασφαλιστικές εταιρείες, τράπεζες και άλλα είναι ευκολότερες όταν μοιράζεστε ένα επώνυμο ως ζευγάρι. Εάν έχετε παιδιά, δεν θα είστε η μοναδική με διαφορετικό όνομα.

⦁ Η συνέχεια του οικογενειακού ονόματος

Εάν είστε ο τελευταίος στην οικογένειά με το όνομα σας, αυτό θα πεθάνει μαζί σας εάν το αλλάξετε μετά το γάμο. Μερικοί θέλουν να συνεχίσουν τη γραμμή τους στην επόμενη γενιά εισάγοντας το επίθετό τους στα παιδιά τους ή με κάποιο διαφορετικό τρόπο.

⦁ Οι απόψεις της οικογένειας, των φίλων και του κόσμου

Ανησυχείτε μην προσβάλετε κάποιο άτομο, αν δεν αλλάξετε το όνομά σας; Τον μέλλοντα σύζυγο; Τα πεθερικά? Τους φίλους και τους συναδέλφους σας που έχουν ακολουθήσει τη συμβατική οδό; Τότε μην το κάνετε. Πολλοί σύζυγοι αισθάνονται πληγωμένοι και αποδυναμωμένοι και μόνο από τη συζήτηση για το όνομα. Τι θα προτιμούσε εκείνος;
Εάν φοβάστε τις κρίσιμες ερωτήσεις από γνωστούς και ξένους που μπορεί να αμφισβητήσουν τη δυναμική του γάμου σας ή τις αποφάσεις σας, και πάλι, μην το κάνετε.


⦁ Προσωπική πολιτική

Για να υποστηρίξετε την ισότητα στη σχέση σας, θέλετε να διατηρήσετε το επώνυμό σας για να δείξετε ότι μπορείτε να είστε ένας στοργικός, υποστηρικτικός σύντροφος χωρίς να συμμορφώνεστε με ένα παλιό έθιμο. Η ιστορία του γιατί οι γυναίκες αλλάζουν τα ονόματά τους δεν σας αρέσει, ούτε έχει σημασία.

⦁ Ο σύζυγός σας θέλει να πάρει το δικό σας επίθετο

Έχει γίνει. Ένας σύζυγος από την εταιρεία Buzzfeed  επέλεξε να αλλάξει το επώνυμό του με της συζύγου του. Ένας από τους λόγους που ανέφερε ήταν ότι δεν του άρεσε το δικό του. Τώρα δύο χρόνια μετά το γάμο τους, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η σύζυγός του υιοθέτησε το επώνυμό του. Χα!

⦁ Δεν θέλεις παιδιά

Αυτό εξαλείφει και την ανησυχία ότι όλοι στην οικογένεια θα έχουν το ίδιο επώνυμο εκτός από εσένα.

⦁ Δεν θέλετε να αισθάνεστε ξένη

Ορισμένες γυναίκες δυσκολεύονται με την απόφαση επειδή αισθάνονται ότι δεν ανήκουν στην ομάδα. Μπορεί να σας κάνει να νιώσετε αποσυνδεδεμένη από το σύζυγό σας εάν δεν ξεκινήσετε τη νέα σας ζωή μαζί ως μονάδα.
Εάν δεν μπορείτε να αποφασίσετε, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε και τα δύο επώνυμά σας, να κάνετε το πατρικό σας όνομα το μεσαίο σας όνομα ή να συνδυάσετε τα επώνυμά σας για να δημιουργήσετε ένα νέο.
Τόσα πολλά έχουν αλλάξει όσον αφορά τους ρόλους των φύλων, τις οικογενειακές δομές και την ισότητα των γάμων που φαίνεται ότι θα ήταν πιο αποδεκτό για μια γυναίκα να διατηρήσει το όνομά της. Οι στατιστικές δείχνουν ακόμα ότι το 70% των γυναικών παίρνουν το όνομα του συζύγου τους, αλλά αυτό παραμένει μια προσωπική απόφαση.
Τι πιστεύετε όσον αφορά στην αλλαγή του ονόματος; Γνωρίζετε κάποια που έχει κρατήσει το πατρικό της όνομα; Γνωρίζετε κάποια που έχει ακολουθήσει μια μη συμβατική διαδρομή με το επώνυμό της;

Διαβάστε περισσότερα
Αφήστε το σχόλιο σας:
True.gr