Υποψήφιος μπήκε σε ΑΕΙ με λευκή κόλλα
Www.true.gr

Υποψήφιος μπήκε σε ΑΕΙ με λευκή κόλλα

Εισαγωγή σε ΑΕΙ με λευκή κόλλα

Κατάντια! Υποψήφιος εισήχθη στο πανεπιστήμιο συγκεντρώνοντας μόλις 625 μονάδες, με άριστα τις 20.000 μονάδες. Δηλαδή παρέδωσε ουσιαστικά λευκή κόλλα στα μαθήματα, αφού ο μέσος όρος του αντιστοιχεί στο 0,625.

Και δεν είναι μόνο μία εξαίρεση. Δεκαοχτάχρονοι που εισήχθησαν σε τμήματα μαθηματικών και φυσικής έχουν μέσο όρο στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα 3 και 6. Συνολικά ο ένας στους τρεις υποψηφίους εισήχθη με βαθμό κάτω από τη βάση. Το φαινόμενο έχει καταγραφεί εδώ και χρόνια, αλλά καμία ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν θέλησε να το αντιμετωπίσει. Οι φετινοί και περυσινοί κατώτατοι βαθμοί αποδίδονται στην απόφαση του τέως υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, ο οποίος το 2019 με σαφή προεκλογική, μικροκομματική στόχευση «πανεπιστημιοποίησε» τα ΤΕΙ, αύξησε τον αριθμό τους και διεύρυνε τον αριθμό των εισακτέων. Ωστόσο, ούτε η νυν υπουργός Νίκη Κεραμέως, επικαλούμενη και την πανδημία, έκανε κάτι προς μια ουσιαστική αναδιοργάνωση της τριτοβάθμιας και, ευρύτερα, μεταλυκειακής εκπαίδευσης στη χώρα.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το εισιτήριο πήρε το 77% των υποψηφίων. O συνολικός αριθμός υποψηφίων ανήλθε σε 105.420, εκ των οποίων 89.640 με τις διαδικασίες των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και 15.780 από τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ), ενώ πέρυσι ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 103.963. Εισήχθησαν συνολικά 81.413 υποψήφιοι, ενώ το 2019 εισήχθησαν 80.696.

Από την επεξεργασία των στοιχείων των βάσεων εισαγωγής προκύπτουν ενδεικτικά τα ακόλουθα:


• Στο 42% των τμημάτων η βάση διαμορφώθηκε κάτω από τα 10.000 μόρια, για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων που συμμετείχαν στις εξετάσεις με το νέο σύστημα. Το αντίστοιχο ποσοστό για υποψηφίους ΕΠΑΛ ήταν 30%. Βέβαια, γι’ αυτό κρίσιμος παράγοντας είναι και ο βαθμός δυσκολίας των θεμάτων στις εξετάσεις.

• Tο 32% των υποψηφίων των ΓΕΛ εισήχθη με λιγότερα από 10.000 μόρια, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ είναι 25%. Συνολικά, ο αριθμός όσων εισήχθησαν με λιγότερα των 10.000 μορίων υπολογίζεται σε περίπου 25.000.

• Πτώση κατέγραψαν οι βάσεις εισαγωγής στο 71,45% των σχολών για τους υποψηφίους των ΓΕΛ. Συγκεκριμένα, από τις 459 σχολές, μόνο στις 131 υπήρξε άνοδος στις βάσεις εισαγωγής.


• Πτώση-ρεκόρ κατέγραψαν οι βάσεις εισαγωγής στις ιατρικές σχολές, επιβεβαιώνοντας και τις προβλέψεις του μαθηματικού – αναλυτή κ. Στράτου Στρατηγάκη στο φύλλο της «Κ» 22 Αυγούστου. Ενδεικτικά, η Ιατρική Αθηνών βρέθηκε στα 18.250 μόρια με πτώση 474 μορίων, ενώ η Ιατρική Θράκης κάτω από τα 18.000, στα 17.400 μόρια.

• Γενικά μόνη άνοδος κατεγράφη στα οικονομικά περί το 20%.

• Εντύπωση προκαλούν ακραίες περιπτώσεις σχολών με πολύ χαμηλή βάση. Στο Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος στο Καρπενήσι (το τμήμα έχει ενταχθεί στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών) εισήχθη υποψήφιος με 625 μονάδες. Aλλες περιπτώσεις είναι τα τμήματα Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής και Ζωικής Παραγωγής, Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών (και τα δύο στο Μεσολόγγι) με βάση 875 και 1.025 μόρια αντίστοιχα.

• Επίσης εντυπωσιάζουν η βάση του τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων στο Πολυτεχνείο Κρήτης στα Χανιά (2.650 μόρια), αλλά και τα μόλις 3.125 μόρια που απαιτήθηκαν για την εισαγωγή στο Μαθηματικό Σάμου. Η πρύτανης του Παν. Αιγαίου Χρυσή Βιτσιλάκη απέδωσε την πτώση των βάσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να αυξήσει στην ενδοχώρα τα νέα τμήματα. «Πρόκειται για άναρχη και χωρίς σχεδιασμό πολιτική», σχολίασε. Από την άλλη πρόσθεσε ότι «ο γονιός δεν επιλέγει πού θα στείλει το παιδί του με βάση το κριτήριο της αριστείας, καθώς γνωρίζουμε την κατάταξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε διεθνές επίπεδο, αλλά με βάση το οικονομικό κόστος και την απόσταση από το σπίτι του». Στην κατεύθυνση αυτή, γίνονται προσπάθειες με τους δήμους των νησιών όπου έχει έδρα το ΑΕΙ για περισσότερες φοιτητικές κατοικίες και επέκταση της δωρεάν σίτισης.

Διαβάστε περισσότερα
Αφήστε το σχόλιο σας:
True.gr