Υπάλληλος σε Οίκο Ευγηρίας Προσπαθεί να Πνίξει 89χρονο που Δεν Τρώει το Φαΐ του

Ήταν υποψιασμένη για τη φροντίδα του ηλικιωμένου πατέρα όταν εγκατέστησε μια κρυφή κάμερα στην κρεβατοκάμαρά του.

Συγκλονισμένη ανακάλυψε τη βίαιη συμπεριφορά υπάλληλου σε έναν από τους μεγαλύτερους οίκους ευγηρίας της Αυστραλίας.

Το συγκλονιστικό βίντεο δείχνει τον Corey Lucas να ταΐζει με το ζόρι τον 89χρονο Clarence Hausler, αρπάζοντας τα χέρια του και κρατώντας μια χαρτοπετσέτα πάνω στο πρόσωπό του, ενώ στριφογυρίζει επιθετικά τη μύτη του.

Η Noleen Hausler κινηματογράφησε την ταπεινωτική κακομεταχείρηση του πατέρα της που πάσχει από άνοια και είναι κατάκοιτος από τον Σεπτέμβριο του 2015 στο Mitcham Residential Care Facility στην Αδελαΐδα, το οποίο λειτουργεί υπό την εταιρεία Japara Healthcare.

Παρέδωσε το υλικό στην αστυνομία και ο Lucas στη συνέχεια φυλακίστηκε για την άγρια επίθεση.

Η κ. Hausler, νοσοκόμα, μοιράστηκε την ιστορία του πατέρα της ως μέρος μελέτης για τη φροντίδα ηλικιωμένων υπό την βασιλική επιτροπή στο Περθ τη Δευτέρα.

«Αφού είδα το οπτικό υλικό, ήμουν σε κατάσταση σοκ για τον πατέρα μου», είπε σε δήλωση της.

«Είχα ταχυκαρδία (και) τα χέρια μου έτρεμαν».


Η κ. Hausler έκλαιγε συνεχώς, όσο έδινε στοιχεία κατά την ακρόαση σχετικά με τον πατέρα της, ο οποίος πέρασε περίπου 13 χρόνια στη μονάδα των 38 κλινών, την οποία ανέλαβε η Japara το 2014.

Σε οκτώ ημέρες, κακοποιήθηκε δύο φορές από τον Lucas και μία φορά από έναν υπάλληλο της υπηρεσίας.

«Δεν είχα ιδέα ότι κάποιος θα μπορούσε να το κάνει αυτό», είπε η κ. Hausler. «Ένιωσα ότι δεν τον προστατεύω επαρκώς».

Η κ. Hausler είχε διαμαρτυρηθεί για το γεγονός ότι ο πατέρας της κακομεταχειριζόταν μέρες πριν από τον Lucas, αλλά κατηγορήθηκε για παράνομη κατασκοπεία στο προσωπικό πριν τελικά ληφθεί σοβαρά υπόψη.

Η επιτροπή εξετάζει κατά πόσον η Japara έδωσε προτεραιότητα στα δικά της εταιρικά συμφέροντα και τη φήμη της έναντι της προσωπικής φροντίδας.

Η κ. Hausler, της οποίας ο πατέρας πέθανε τον Ιανουάριο του 2017, δήλωσε ότι ενώ κάποιο προσωπικό ήταν αφοσιωμένο και συμπονετικό, η Japara είχε μια «στάση με γνώμονα το κέρδος».

«Πιστεύω ότι η ποιότητα ζωής του πατέρα μου δεν ήταν καλή και ήταν αποτέλεσμα της κουλτούρας της διοίκησης», είπε.

«Εάν μπορεί να υπάρξει ένα μάθημα, είναι ότι η φροντίδα με επίκεντρο τον τόπο κατοικίας σημαίνει ότι η φωνή του καθενός πρέπει να ακουστεί και να γίνει σεβαστή ανεξάρτητα από το αν είναι λεκτική, μη λεκτική, υποστηρίζεται, αποδεικνύεται ή γίνεται μάρτυρας.


«Πιστεύω ότι οι εξαιρετικά ευάλωτοι και αγαπημένοι που χρειάζονται φροντίδα, αντικατοπτρίζονται στη μειωμένη ικανότητα του πατέρα μου να μιλήσει ή να υπερασπιστεί τον εαυτό του, αξίζουν επιπλέον προστασία στα ιδιωτικά δωμάτιά τους».

Ο Επίτροπος Richard Tracey ευχαρίστησε την κ. Hausler που μοιράστηκε τις «φοβερές εμπειρίες» της για να βοηθήσει την Επιτροπή να κατανοήσει την έλλειψη φροντίδας που παρουσιάζεται κατά καιρούς.

Η κ. Hausler δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι κάμερες στα δωμάτια είναι κάτι απλό για να εξασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι προστατεύονται και είπε ότι η περίπτωση του πατέρα της δεν ήταν μεμονωμένο περιστατικό.

«(Είναι) ένα πολύ διαδεδομένο πρόβλημα στον τομέα … αυτά συμβαίνουν όταν κλείνουν οι πόρτες», είπε.

«Αυτοί είναι οι πιο ευάλωτοι άνθρωποι … δεν μπορούν να μιλήσουν, δεν μπορούν να ενεργοποιήσουν τον συναγερμό».

Ένας υπάλληλος της Japara δήλωσε ότι το προσωπικό θα έπρεπε να είχε ενημερωθεί γιατί ο Lucas είχε απομακρυνθεί από τη μονάδα επειδή κάποιοι ήξεραν ότι «κάτι είχε συμβεί», αλλά η απόφαση του ανώτερου ήταν σταθερή.

Τον Ιούνιο του 2016 ο Lucas κρίθηκε ένοχος για δύο κατηγορίες για επίθεση. Ο ίδιος παραιτήθηκε και εξέτισε μόνο τρεις εβδομάδες ποινής από δέκα μήνες πίσω από τα σίδερα.