Η υστερία του πυρηνικού ολέθρου συνεχίζεται.

Η στρατιωτική επιχείρηση του ρωσικού στρατού και οι ανοιχτές απειλές του Προέδρου Πούτιν σε χώρες που προτίθενται να βοηθήσουν στρατιωτικά την Ουκρανία έχει φτάσει τον φόβο για μια πυρηνική σύρραξη σε επίπεδα υστερίας, ειδικότερα στις χώρες της Ευρώπης που ξαναζούν το φάντασμα της πυρηνικής απειλής.

Τα άρθρα στον τύπο που ενημερώνουν για το πώς μπορούμε να προστατευτούμε σε μία τέτοια περίπτωση αναφέρουν στην πλειονότητά τους ότι τα φάρμακα ιωδίου είναι ένας πρώτος τρόπος να προστατευτούν οι πολίτες.

«Σε περιπτώσεις που συμβεί πυρηνικό ατύχημα ή οποιαδήποτε πυρηνική έκρηξη, ένα από τα πολύ ραδιενεργά και επιζήμια για τον οργανισμό ιόντα που δημιουργούνται είναι το ιώδιο 131. Το ιώδιο έχει ένα χαρακτηριστικό, να συγκεντρώνεται στο θυρεοειδή και να προκαλεί καρκίνο του θυρεοειδούς. Περίπου το 30% της ραδιενέργειας που παίρνουμε, πάει στο θυρεοειδή αδένα, μέσω ιωδίου. Οπότε αν αμέσως μετά το ατύχημα πολύ γρήγορα πάρει κανείς φάρμακο ιωδίου, πηγαίνει αυτό το ιώδιο που παίρνουμε και δεσμεύεται στο θυρεοειδή και παρεμποδίζει την δέσμευση του ραδιενεργού στοιχείου, άρα μειώνει πολύ τις πιθανότητες για καρκίνο του θυρεοειδούς», εξήγησε ο Καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας και Διευθυντής του Εργαστηρίου Φαρμακολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

Η υστερία αυτή για τα φάρμακα του ιωδίου ξεκίνησε από την Πολωνία και τη Βουλγαρία, στα φαρμακεία των οποίων ήδη έχουν εξαντληθεί τα φάρμακα ιωδίου. Το ίδιο έχει αρχίσει σιγά σιγά να γίνεται και σε χώρες όπως η Γαλλία, το Βέλγιο και η Ολλανδία.

Στα ελληνικά φαρμακεία η ζήτηση είναι αυξημένη και ήδη σε κάποιες περιπτώσεις φαρμακοποιοί δηλώνουν ότι υπάρχει έλλειψη σε φάρμακα ιωδίου λόγω των γεγονότων στην Ουκρανία. Υπό τον φόβο πυρηνικού ολέθρου και λόγω της λάθος ενημέρωσης τα σκευάσματα αυτά, η τιμή των οποίων κυμαίνεται από 15-25 ευρώ, γίνονται ανάρπαστα και σύντομα θα υπάρχει έλλειψή τους από τα ράφια καθώς δε συνταγογραφούνται, θεωρούνται συμπληρώματα διατροφής.

Πηγή: instanews.gr