Ξεκίνησε να αφαιρεί Αυτήν τη Γλοιώδη Ουσία μέσα απ'τον Σωλήνα, αλλά μόλις Κατάλαβε ΤΙ είναι; Του Σηκώθηκε η τρίχα.
Www.true.gr

Ξεκίνησε να αφαιρεί Αυτήν τη Γλοιώδη Ουσία μέσα απ’τον Σωλήνα, αλλά μόλις Κατάλαβε ΤΙ είναι; Του Σηκώθηκε η τρίχα.

Για εκατοντάδες χρόνια, η ύπαρξη του γιγαντιαίου σκουληκιού πλοίων (Kuphus polythamia) ήταν γνωστή μόνο χάρη στα απολιθώματα. Σήμερα, ζωντανά δείγματα αυτού του μυθικού πλάσματος έχουν βρεθεί στο βάθος μιας λιμνοθάλασσας στο Μιντανάο των Φιλιππίνων.

Το γιγαντιαίο σκουλήκι, το οποίο μπορεί να έχει από 1 με 1,5 μέτρα μήκος, ξοδεύει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του σε ένα σκληρό κέλυφος (που αποτελείται από ανθρακικό ασβέστιο) που μοιάζει με χαυλιόδοντα.

Όταν βγαίνει από το κέλυφος του, το πλάσμα μοιάζει με σκουλήκι, γλοιώδης και σκούρο, με κεφάλι και ουρά με δύο σιφόνια. Το ένα σιφόνι αντλεί νερό και το άλλο αποβάλλει. Αλλά ο οργανισμός δεν είναι σκουλήκι.

Είναι πραγματικά ένα σπάνιο είδος δίλοβου ή μαλακίου. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα είδος αχιβάδας.

Ανακαλύφθηκαν κατακόρυφα φυτεμένα, με το κεφάλι προς τα κάτω στη βάση μιας λιμνοθάλασσας στο Μιντανάο, τη νότια περιοχή των Φιλιππίνων.

Τα δείγματα τροφοδοτούνταν με θαλάσσια ιζήματα και λάσπη στην περιοχή όπου βρέθηκαν. Η περιοχή ήταν μια πρώην αποθήκη κούτσουρων που έβγαζε μια αφόρητη δυσοσμία.Το συνηθισμένο σκουλήκι βρέθηκε για πρώτη φορά το 1700 και λέγεται ότι βυθίζεται στα πλοία λόγω της φυσικής του τάσης του να τρώει ξύλο. Το γιγάντιος σκουλήκι, ωστόσο, είναι ελαφρώς διαφορετικό.

Η επιβίωσή του εξαρτάται από το υδρόθειο, μια ένωση που βρίσκεται στα αέρια του ανθρώπου και τα σάπια αυγά, και ένα ειδικό είδος βακτηρίων που ζει στα βράγχια του.

Τα βακτήρια καίνε το υδρόθειο, με τον ίδιο τρόπο που οι άνθρωποι καίνε τη ζάχαρη και τους υδατάνθρακες για να πάρουν ενέργεια. Η διαβίωση στη λάσπη, η οποία είναι πλούσια σε υδρόθειο, επιτρέπει στα γιγαντιαία σκουλήκια να επιβιώσουν.

Λόγω του παράξενου διαιτολογίου, έχουν επίσης μικρότερο πεπτικό σύστημα από αυτό του συνηθισμένου σκουληκιού.

Η ερευνητική ομάδα συγκέντρωσε πέντε ζωντανά γιγαντιαία σκουλήκια για μελέτη. Τα πλάσματα τέθηκαν σε σωλήνες από PVC και μεταφέρθηκαν στο Πανεπιστήμιο των Φιλιππίνων.Ο Daniel Distel, ερευνητικός καθηγητής δήλωσε: «Δεν ξέραμε πραγματικά τι να περιμένουμε. Οι περισσότερες αχιβάδες είναι λευκές ή μπεζ ή ροζ από μέσα».

Το χρώμα αυτού του ζώου είναι κάπως συγκλονιστικό. Αυτό το πλάσμα έχει μαύρο χρώμα. Είναι πολύ βαρύτερο, πιο μυώδες από οποιοδήποτε άλλο δίλοβο έχω δει ποτέ».

Ο συνάδελφος του Distel, Margo Haygood είπε: «Γυρίσαμε τους σωλήνες όρθιους και τους γεμίσαμε με θαλασσινό νερό και βάλαμε τα ζώα μέσα για να εγκλιματιστούν. Το εσωτερικό του ζώου είναι σκούρο γκρι, λαμπερό και δισκοειδές. Μοιάζει με ένα εξωγήινο πλάσμα».

Η επιστημονική κοινότητα είναι ενθουσιασμένη με αυτή την ανακάλυψη. Ο Distel είπε: «Για μένα ήταν σχεδόν σαν να βρήκα έναν δεινόσαυρο – κάτι που ήταν λίγο πολύ γνωστό μόνο από τα απολιθώματα».

Credit: elitereaders.com

Διαβάστε περισσότερα
Αφήστε το σχόλιο σας:
True.gr