Xαμός με την Νέα Μεγάλη Απάτη στο Facebook Messenger. Hackers "παίρνουν" τον λογαριασμό σας και στέλνουν μηνύματα στους φίλους σας...
Www.true.gr

Xαμός με την Νέα Μεγάλη Απάτη στο Facebook Messenger. Hackers «παίρνουν» τον λογαριασμό σας και στέλνουν μηνύματα στους φίλους σας…

Η νέα απάτη στο Facebook Messenger από hackers όπου ο λογαριασμός σας και στέλνει μηνύματα στους φίλους σας!

Οι χρήστες του Facebook Messenger ενημερώνονται για την τελευταία απάτη που εξαπλώνεται γύρω από την εφαρμογή, εξαπατώντας τους χρήστες να κάνουν κλικ σε επικίνδυνους συνδέσμους σε ιστότοπους με διαφημίσεις και ιούς.
Η «φάρσα» εξαπάτησε τους χρήστες του Facebook με εξατομικευμένα ανεπιθύμητα μηνύματα που μπορούν να μοιραστούν σε όλους τους ψηφιακούς φίλους τους μέσω της λειτουργίας Messenger.
Τα μηνύματα περιλαμβάνουν το όνομα του ατόμου, ένα «σοκαρισμένο emoji» και «βίντεο», ακολουθούμενο από έναν «μολυσμένο» σύνδεσμο.
Οι χρήστες κατευθύνονται στη συνέχεια σε έναν κακόβουλο ιστότοπο, μερικοί από αυτούς μεταμφιεσμένοι ως γνωστοί ιστότοποι όπως το YouTube. Ο στόχος του scammer είναι να ξεγελάσει τους ανθρώπους να κατεβάσουν το adware που θα χακάρει το τηλέφωνό σας ή τον υπολογιστή σας με διαφημίσεις:

Σύμφωνα με το BleepingComputer: «Οι χρήστες που κάνουν κλικ στον σύνδεσμο κατευθύνονται σε διαφορετικούς κακόβουλους ιστότοπους ανάλογα με τον περιηγητή τους».
Εκείνοι που χρησιμοποιούν το Google Chrome θα μεταφερθούν σε έναν ιστότοπο που μιμείται το κανάλι YouTube:

Οι χρήστες του Firefox (τόσο στα Windows όσο και στα Mac) μεταφέρονται σε έναν ιστότοπο που δίνει στους ανθρώπους ένα ψεύτικο πρόγραμμα εγκατάστασης Flash:


Γράφοντας για το SecureList, ο David Jocoby εξήγησε:
«Το μήνυμα χρησιμοποιεί την παραδοσιακή μηχανική για να εξαπατήσει τον χρήστη να κάνει κλικ στον σύνδεσμο. Το μήνυμα διαβάζει «David Video» και στη συνέχεια ένα link bit.ly.
«Ο σύνδεσμος ανατρέχει σε Έγγραφο Google».
«Το έγγραφο έχει ήδη τραβήξει μια φωτογραφία από τη σελίδα Facebook του θύματος και δημιούργησε μια δυναμική σελίδα προορισμού που μοιάζει με μια ταινία που μπορεί να αναπαραχθεί.»
«Όταν το θύμα κάνει κλικ στη ψεύτικη ταινία, το κακόβουλο λογισμικό τους ανακατευθύνει σε μια σειρά από ιστοσελίδες που απαριθμούν τον browser τους, το λειτουργικό σύστημα και άλλες ζωτικής σημασίας πληροφορίες.»

«Ανάλογα με το λειτουργικό τους σύστημα κατευθύνονται σε άλλους ιστότοπους.»
Εάν το λογισμικό – απάτη από το διαδίκτυο εγκατασταθεί με επιτυχία θα προκαλέσει δυσλειτουργία στο τηλέφωνο / υπολογιστή σας σε αποστολή και τη διάδοση της ανεπιθύμητης αλληλογραφίας σε όλους τους φίλους σας με το μήνυμα- τέχνασμα.
Τα θύματα έχουν αναφέρει ότι το κακόβουλο λογισμικό ήταν σε θέση να παρακολουθεί τη δραστηριότητα του πληκτρολογίου τους, το οποίο είναι εξαιρετικά ανησυχητικό, δεδομένου ότι θα μπορούσε να δώσει σε κυβερνο-εγκληματίες πρόσβαση σε κωδικούς πρόσβασης σας και να κλέψουν τραπεζικά στοιχεία σας.
Το Facebook ζήτησε από τους χρήστες να αναφέρουν το spam.
Η Daily Mail αναφέρει ότι σύμφωνα με τον Arun Vishwanath, υπάρχουν μερικά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να προστατευθείτε από τον ιό Facebook Messenger:

«Ακόμα και η χρήση αυτού του καταλόγου ελέγχου δεν μπορεί να εγγυηθεί την διακοπή κάθε επίθεσης ή την αποτροπή κάθε παραβίασης. Αλλά μετά από αυτά τα βήματα θα καταστήσει σημαντικά πιο δύσκολο για τους χάκερ να πετύχει.»
«1) Ενεργοποίηση επαλήθευσης δύο παραγόντων (2FA). Οι περισσότερες σημαντικές υπηρεσίες online, από την Amazon έως την Apple, υποστηρίζουν σήμερα το 2FA.

«Όταν έχει ρυθμιστεί, το σύστημα ζητά login και password όπως συνήθως – αλλά στη συνέχεια στέλνει έναν μοναδικό αριθμητικό κώδικα σε άλλη συσκευή, χρησιμοποιώντας μηνύματα κειμένου, email ή μια εξειδικευμένη εφαρμογή.»

«Χωρίς πρόσβαση σε αυτή τη συσκευή, η είσοδος απορρίπτεται. Αυτό καθιστά πολύ πιο δύσκολο το hack στο λογαριασμό κάποιου – οι χρήστες πρέπει να το επιτρέψουν οι ίδιοι.«2) Κρυπτογράφηση της διαδικτυακής σας κίνησης. Μια υπηρεσία εικονικού ιδιωτικού δικτύου (VPN) κρυπτογραφεί τις ψηφιακές επικοινωνίες, γεγονός που δυσκολεύει τους χάκερς να τις παρακολουθήσουν.»

«Όλοι πρέπει να εγγραφούν σε μια υπηρεσία VPN, μερικές από τις οποίες είναι δωρεάν, και να τις χρησιμοποιούν κάθε φορά που συνδέονται μια συσκευή σε ένα δημόσιο ή άγνωστο δίκτυο Wi-Fi.»

«3) Ενισχύστε την ασφάλεια του κωδικού πρόσβασης. Αυτό είναι πιο εύκολο από ότι ακούγεται και ο κίνδυνος είναι πραγματικός: Οι χάκερ συχνά κλέβουν έναν κωδικό πρόσβασης από έναν ιστότοπο και προσπαθούν να το χρησιμοποιήσουν σε άλλους.»

«Για να είναι απλό να δημιουργείτε – και να θυμάστε – τους μακρινούς, ισχυρούς και μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης, εγγραφείτε σε έναν αξιόπιστο διαχειριστή κωδικών που προτείνει ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης και τις αποθηκεύει σε κρυπτογραφημένο αρχείο στον δικό σας υπολογιστή.»

Παρακολουθήστε τις «κρυφές» δραστηριότητές σας των συσκευών σας. Πολλά προγράμματα υπολογιστών και εφαρμογές για κινητά εξακολουθούν να εκτελούνται ακόμη και όταν δεν χρησιμοποιούνται ενεργά.

«Οι περισσότεροι υπολογιστές, τηλέφωνα και tablet έχουν μια ενσωματωμένη οθόνη παρακολούθησης δραστηριότητας που επιτρέπει στους χρήστες να βλέπουν τη χρήση της μνήμης της συσκευής και την κυκλοφορία δικτύου σε πραγματικό χρόνο.»«Μπορείτε να δείτε ποιες εφαρμογές στέλνουν και λαμβάνουν δεδομένα στο διαδίκτυο, για παράδειγμα. Αν δείτε κάτι που δεν συμβαίνει, ο έλεγχος δραστηριότητας θα σας επιτρέψει επίσης να κλείσετε εντελώς το πρόγραμμα.»

«5) Ποτέ μην ανοίγετε υπερσυνδέσμους ή συνημμένα σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που είναι ύποπτα.»
«Ακόμη και όταν φαίνεται να προέρχονται από έναν φίλο ή συνεργάτη, πρέπει να είστε προσεκτικοί – η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους μπορεί να έχει υποστεί βλάβη από κάποιον που προσπαθεί να σας επιτεθεί.»

«Σε περίπτωση αμφιβολίας, καλέστε το άτομο ή την εταιρεία απευθείας για να ελέγξετε πρώτα – και να το κάνετε χρησιμοποιώντας έναν επίσημο αριθμό, ποτέ τον αριθμό τηλεφώνου που αναφέρεται στο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.»

 

Credit  davidwolfe.com

Source(s):
DailyMail
BleepingComputer
SecureList

Διαβάστε περισσότερα
Αφήστε το σχόλιο σας:
True.gr