Βρίσιμο: Θεωρήθηκε κατάλληλο για εκτόνωση και γυμναστική
Www.true.gr

Βρίσιμο: Θεωρήθηκε κατάλληλο για εκτόνωση και γυμναστική

Βρίσιμο: Σύμφωνα με επιστημονική έρευνα το βρίσιμο έχει πολλά οφέλη. Το άτομο καταφέρνει να εκτονώσει συναισθήματα, που διαφορετικά θα κρατούσε μέσα του. Επιπλέον λειτουργεί ως σωματική άσκηση καθώς, αποκτούν σωματική δύναμη τα άτομα που βλαστημούν φωναχτά και όχι από μέσα τους.

Βρίσιμο: Γιατί είναι καλό για την υγεία μας

Αλλά αυτό είναι κάτι που μάλλον ήδη γνωρίζει εκ πείρας όποιος προσπαθεί να ανέβει μια ανηφόρα με το ποδήλατο ή να χτυπήσει το μπαλάκι του τένις πιο δυνατά.

Οι ψυχολόγοι Ρίτσαρντ Στέφενς του Πανεπιστημίου του Κιλ της Βρετανίας και Εμμανουήλ Κατέχης του Πανεπιστημίου του Λονγκ Άϊλαντ των ΗΠΑ, έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρείας στο Μπράιτ.

Βρίσιμο: Έρευνα και πειράματα

Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν δύο πειράματα. Στο πρώτο, 29 εθελοντές με μέση ηλικία 21 ετών χωρίσθηκαν σε δύο ομάδες – μία που έβριζε και μία όχι- και στη συνέχεια έκαναν ένα τεστ έντονης αεροβικής άσκησης με ποδήλατο.Στο δεύτερο πείραμα, 52 εθελοντές με μέση ηλικία 19 ετών πάλι χωρίσθηκαν σε όσους έβριζαν και σε όσους δεν έβριζαν και, στη συνέχεια, έκαναν ένα τεστ που αφορούσε τη δύναμη της λαβής του χεριού τους.

Βρίσιμο: Θετικά οφέλη

Και στις δύο περιπτώσεις -ποδήλατο και λαβή- όσοι προηγουμένως είχαν βρίσει δυνατά, εμφάνισαν ανώτερες επιδόσεις, έχοντας περισσότερη μυική δύναμη σε σχέση με όσους δεν είχαν βρίσει ή απλώς ξεφώνιζαν ουδέτερες λέξεις. Η ενίσχυση της δύναμης στο τεστ της λαβής διάρκειας δέκα δευτερολέπτων ισοδυναμούσε με 2,1 κιλά κατά μέσο όρο, ενώ στο τεστ ποδηλάτου με 24 βατ.

Βρίσιμο: Αποτελέσματα από προηγούμενες μελέτες

Προηγούμενες μελέτες των ίδιων ερευνητών είχαν δείξει ότι το βρίσιμο κάνει κάποιον πιο ανθεκτικό στον πόνο. Τώρα προστίθεται και η δύναμη στα οφέλη του βρισίματος.Οι ερευνητές δήλωσαν: «Γιατί το βρίσιμο έχει αυτή την επίδραση στη δύναμη και στην αντοχή στον πόνο, μένει να ανακαλυφθεί. Δεν έχουμε ακόμη κατανοήσει πλήρως τη δύναμη του βρισίματος».

Διαβάστε επίσης

Ψυχοθεραπεία: Έχουν αποτέλεσμα τα ψυχεδελικά φάρμακα τύπου ecstasy;

Έφηβοι: Ηλικίες κάτω των 14 – Δεν ξέρουν πως να διασχίσουν τον δρόμο

Οικονομική κρίση: Τι προκάλεσε στην Υγεία των Ελλήνων

Διαβάστε περισσότερα
Αφήστε το σχόλιο σας:
True.gr