Βρέθηκε ο Τάφος του Αγίου Νικολάου στην Αττάλεια της Τουρκίας

Τούρκοι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι κατάφεραν να ανακαλύψουν την τελευταία κατοικία αυτού που είναι γνωστός μας ως Αγιος Βασίλης, δηλαδή του Αγίου Νικολάου. Ενας άθικτος τάφος βρέθηκε κάτω από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου στην περιοχή Ντεμρέ της νοτιοδυτικής επαρχίας της Αττάλειας.

To Ντεμρέ ανοικοδομήθηκε πάνω στα χαλάσματα των Μύρων όπου έζησε ο Αγιος Νικόλαος κατά τη διάρκεια του 4ου αιώνα μ.Χ. Μέχρι σήμερα οι ειδικοί πίστευαν ότι τα οστά του Αγίου Νικολάου βρίσκονταν στο Μπάρι. Υποτίθεται ότι τα οστά του μεταφέρθηκαν εκεί από Ιταλούς εμπόρους το 1087 όταν εισέβαλαν στα Μύρα οι Σελτζούκοι Τούρκοι. Εκείνη την εποχή οι Χριστιανοί λάτρευαν τον Αγιο Νικόλαο για τη γενναιοδωρία του, ιδιαίτερα προς τα παιδιά αλλά και την ταπεινοφροσύνη του.

Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Ντεμρέ αποτελεί αγαπημένο προορισμό των προσκυνητών, καθώς θεωρείται ότι είναι η τελευταία κατοικία του Αγίου Νικολάου. Η αρχαιολογική σκαπάνη φέρνει στην επιφάνεια ενδιαφέροντα ευρήματα, καθώς στον τόπο πραγματοποιούνται ανασκαφές τα τελευταία είκοσι χρόνια.


«Σε καλή κατάσταση»

Ο Σεμίλ Καραμπαϊράμ, επικεφαλής της υπηρεσίας Ελέγχου και Μνημείων της Αττάλειας δήλωσε ότι με τις σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται, οι ειδικοί κατάφεραν να ανακαλύψουν έναν άθικτο τάφο κάτω από την εκκλησία. «Ο υπόγειος ναός στο σημείο όπου βρίσκεται η εκκλησία βρίσκεται σε καλή κατάσταση», δήλωσε στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet. «Πιστεύουμε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υποστεί καταστροφή. Ομως είναι δύσκολο να εισέλθουμε στο εσωτερικό του, καθώς υπάρχουν πέτρες με καλλιτεχνήματα στο έδαφος. Αυτές οι πέτρες θα πρέπει να ζυγιστούν μία προς μία και να αφαιρεθούν με μεγάλη προσοχή». Επίσης, όπως επισημαίνει, από τη μελέτη εγγράφων προκύπτει ότι τα οστά που μεταφέρθηκαν στο Μπάρι ανήκαν σε κάποιον άλλο ιερέα.

Για την τελική φάση των ανασκαφών στην εκκλησία πρόκειται να χρησιμοποιηθούν αξονικοί τομογράφοι και θα δουλέψουν εκεί οκτώ ακαδημαϊκοί.

ΠΗΓΗ: iellada.gr