ΤΖΙΝΤΖΕΡ: 9 Μοναδικά Οφέλη Για Την Υγεία & Πώς Να Το Εντάξετε Στη Διατροφή Σας

Το πικάντικο άρωμα και η γεύση του τζίντζερ προέρχεται από τα φυσικά του έλαια – το πιο σημαντικό από τα οποία είναι η τζιντζερόλη (gingerol) – και είναι αυτό που προσφέρει τόσο ευεργετικά οφέλη για την υγεία. Η τζιντζερόλη έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Το τζίντζερ χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία της ναυτίας και των στομαχικών προβλημάτων, αλλά έχει πολλά ακόμη επιστημονικά υποστηριζόμενα οφέλη. Σε πολλές περιπτώσεις έχει αποδειχθεί ότι είναι εξίσου αποτελεσματικό με ορισμένα κοινά φάρμακα. Μπορεί να καταναλωθεί φρέσκο, να προστεθεί στο φαγητό, ή να ληφθεί ως συμπλήρωμα, και σε μερικές περιπτώσεις το λάδι του τζίντζερ εφαρμόζεται και τοπικά.

Διαβάστε παρακάτω 9 τρόπους που το τζίντζερ μπορεί να βελτιώσει την υγεία σας και πώς θα το ενσωματώσετε περισσότερο στη διατροφή σας.

1. Καταπολεμά τη ναυτία. Αυτή είναι η πιο κοινή χρήση του τζίντζερ, αλλά ξέρατε ότι έχει αποδειχθεί επιστημονικά; Έχουν διεξαχθεί μελέτες όπου μια ομάδα ανθρώπων έλαβε τζίντζερ μετά από χειρουργική επέμβαση, σε περιόδους πρωϊνής αδιαθεσίας, ή κατά τη διάρκεια ισχυρών ιατρικών θεραπειών για τον ιό HIV ή τον καρκίνο, καταστάσεις που είναι γνωστό ότι προκαλούν ναυτία και έμετο. Η λήψη τζίντζερ από το στόμα και/ή επάλειψη με λάδι τζίντζερ στους καρπούς των χεριών των ασθενών, είχαν θετικές επιδράσεις.

2. Καταπραΰνει τις επώδυνες εμμηνορροϊκές περιόδους. Το WebMD παραθέτει έρευνα που δείχνει ότι η λήψη 1500mg τζίντζερ καθημερινά για τις πρώτες τρεις ημέρες της περιόδου, μπορεί να μειώσει τον πόνο και άλλα συμπτώματα, εξίσου αποτελεσματικά με δημοφιλή φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη.

3. Αυξάνει την όρεξη. Λίγο φρέσκο τζίντζερ είναι γνωστό ότι ενεργοποιεί το πεπτικό σύστημα και ανοίγει την όρεξή σας, σύμφωνα με το Food Matters.

4. Μειώνει τον πόνο των μυών. Το τζίντζερ μπορεί να καταπραΰνει τον μυϊκό πόνο που προκαλείται από την άσκηση, σύμφωνα με το Authority Nutrition, το οποίο εν μέρει οφείλεται στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αν και δεν έχει άμεσο αποτέλεσμα, μελέτες δείχνουν ότι με το πέρασμα του χρόνου η κατανάλωση τζίντζερ μπορεί να μειώσει την καθημερινή εξέλιξη του μυϊκού πόνου.


5. Καταπολεμά τις ασθένειες. Σύμφωνα με το Everyday Health, το τζίντζερ αναστέλλει τον ρινοϊό, ο οποίος είναι υπεύθυνος για το κοινό κρυολόγημα, καθώς και τη σαλμονέλα.

6. Ανακουφίζει την οστεοαρθρίτιδα. Σύμφωνα με το WebMD, έρευνα έχει δείξει ότι το τζίντζερ μπορεί να μειώσει τον πόνο που σχετίζεται με την οστεοαρθρίτιδα με την πάροδο του χρόνου, συγκρίνοντας ακόμη το τζίντζερ με φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη. Το μασάζ με λάδι τζίντζερ ελαττώνει επίσης τη βραχυχρόνια δυσκαμψία και τον πόνο στα γόνατα.

7. Διαβήτης. Μια μελέτη του 2015 για άτομα με διαβήτη τύπου 2 έδειξε ότι η σκόνη τζίντζερ μειώνει σημαντικά τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος, όταν λαμβάνεται καθημερινά (Authority Nutrition). Βελτιώνει επίσης τον HbA1c (δείκτη για τα μακροπρόθεσμα επίπεδα σακχάρου στο αίμα) κατά 10% και δύο άλλους δείκτες που είναι κύριοι παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

8. Διευκολύνει τη ρινική συμφόρηση. Το Food Matters συνιστά την παρασκευή ζεστού τσαγιού τζίντζερ για να ανακουφιστεί η συμφόρηση στο λαιμό και τη μύτη. Απλά βυθίστε φρέσκο τζίντζερ σε βραστό νερό για ένα πικάντικο και υγιεινό τσάϊ.

9. Μειώνει τη ζαλάδα. Η λήψη τζίντζερ μπορεί να μειώσει τη ζάλη που σχετίζεται με ίλιγγο και ναυτία, σύμφωνα με το WebMD.


Πώς Να Ενσωματώσετε Περισσότερο Τζίντζερ Στη Διατροφή Σας
Είναι εύκολο να προσθέσετε τζίντζερ στη διατροφή σας – μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε φρέσκο ή σε σκόνη και έχει μια υπέροχη, πικάντικη γεύση. Το τζίντζερ είναι άμεσα διαθέσιμο στο σούπερ μάρκετ και παρόλο που είναι σχετικά ακριβό, χρειάζεστε μόνο μια μικρή ποσότητα στη μαγειρική σας. Ψάξτε για μια φρέσκια ρίζα τζίντζερ χωρίς ‘ρυτίδες’ και αποθηκεύστε το σε μια σακούλα που σφραγίζει (snap-lock) στο ψυγείο ή την κατάψυξη.

Το τζίντζερ διατηρείται στο ψυγείο για περίπου έναν μήνα, αλλά μπορεί να καταναλωθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, εφόσον δεν είναι πολύ μαλακό ή έχει μουχλιάσει. Βεβαιωθείτε ότι το ξεφλουδίζετε πριν τη χρήση, και στη συνέχεια το κόβετε σε φέτες ή το περνάτε από τον τρίφτη, ανάλογα με τη συνταγή σας.

Το τζίντζερ συνοδεύει πολλούς τύπους θαλασσινών, εσπεριδοειδών, χοιρινού κρέατος, κολοκύθας και μήλων. Μπορείτε να το προσθέσετε σε χυμούς και smoothies ή για να φτιάξετε μια σπιτική σάλτσα για το φαγητό ή τη σαλάτα.

Μια άλλη επιλογή είναι να κόψετε φρέσκα κομμάτια τζίντζερ, να τα ρίξετε σε ένα φλυτζάνι βραστό νερό, για ένα υγιεινό τσάϊ μηδενικής θερμιδικής αξίας, που είναι ιδανικό για την υγεία του εντέρου.

Αναζητήστε ξηρό ή κρυσταλλωμένο τζίντζερ σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα – αρκεί να μην έχει υπερβολική ζάχαρη, είναι μια υπέροχη λιχουδιά για πριν ή μετά από τα γεύματα.

ΠΗΓΗ: truelife.gr