Η τυφλή Αιγύπτια που πήρε με άριστα το ανώτερο πτυχίο ελληνομάθειας. «Θέλω να πάρω την ελληνική υπηκοότητα»

Κατά τον εορτασμό για την Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου, βραβεύτηκε η 22χρονη Άντι Ελ Άραμπι, καθώς έγινε η πρώτη Αιγύπτια με ολοκληρωτικό πρόβλημα όρασης που παραλαμβάνει το ελληνικό πτυχίο της «Γ2».

Η 22χρονη Άντι, αλλά άκουγε τις επευφημίες. Ο διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου και στιχουργός Χρίστο Παπαδόπουλο έδειξε σε όλους το ειδικό βιβλίο, λευκό σε πρώτη όψη, από το οποίο η νεαρή Αιγύπτια έμαθε την ελληνική.

Η Άντι Ελ Άραμπι είχε πρωτακούσει την ελληνική γλώσσα στο ελληνικό πρόγραμμα της κρατικής αιγυπτιακής ραδιοφωνίας. Η αγάπη της για τα ελληνικά καλλιεργήθηκε μέσα από τους ήχους μόνον: μέσα από τα τραγούδια, τις ειδήσεις, τις περιγραφές των συντελεστών των ραδιοφωνικών εκπομπών.

Έτσι, τελικά έφτασε να δώσει η 22χρονη Άντι τις εξετάσεις -οι οποίες λόγω της ιδιομορφίας της γραφής κράτησαν 12 ολόκληρες ώρες, γράφοντας όλο αυτό το διάστημα με το σύστημα «Μπράιγ»- και να κατακτήσει το πτυχίο της Γ2 της ελληνικής γλώσσας (που είναι ισάξιο με τις γνώσεις ελληνικής γλώσσας από ελληνικό γυμνάσιο λύκειο). Παρούσα ήταν και η δασκάλα της, η Αιγυπτιώτισσα Αγγελική Σκούμπη, η οποία τόνισε την αγάπη που τρέφει η Άντι για την Ελλάδα.

Μία Αιγύπτια, που τιμά πλέον όσο λίγοι στην Ελλάδα, καθώς είναι φοιτήτρια του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Καΐρου.

Τα πιο θερμά συγχαρητήρια έλαβε η Άντι Ελ Άραμπι από τον Έλληνα πρέσβη (και επίσης Αιγυπτιώτη) Νίκο Γαριλίδη και τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Γιώργο Δασκαλόπουλο.

Στην Άντι Ελ Άραμπι και όλους τους σπουδαστές και καθηγητές της ελληνικής γλώσσας, αφιέρωσε τη χθεσινή εορταστική εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, ο διευθυντής του Κέντρου Χρίστος Παπαδόπουλος, κάνοντας τον απολογισμό του έργου το 2019, ενώ ευχαρίστησε τους δύο πυλώνες τού φορέα, την ελληνική πρεσβεία στην Αίγυπτο και την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρέσβης επαίνεσε όλους τους συντελεστές του Κέντρου για το σπουδαίο έργο, στο πρόσωπο του διευθυντή του, που συμπληρώνει φέτος δέκα χρόνια επικεφαλής του πολιτιστικού αυτού ελληνικού πυλώνα πολιτισμού και φιλίας Ελλάδας και Αιγύπτου.

Πηγή: mixanitouxronou.gr