Τσίπρας: Αυτή τη συμφωνία θα την ήθελε κάθε πρωθυπουργός μετά το 1995- Η απάντηση στον Μητσοτάκη

«Δύο σημαντικά ζητήματα που το ένα σφραγίζει το πέρασμα της χώρας στην ανάπτυξη και το άλλο που σφραγίζει την επίλυση ενός χρόνιου ζητήματος. Η αντιπολίτευση κατάλαβε ότι αυτή είναι η κατάλληλη ώρα για να εξαντλήσει το ισχυρότερο θεσμικό της όπλο για να απειλήσει ότι θα ρίξει την κυβέρνηση. Κανείς δε θα μπορούσε να αντιληφθεί τα όρια του πολιτικού σας κυνισμού και των εσωκομματικών σας προβλημάτων. Ούτε η ισχυροποίηση της διεθνούς θέσης της χώρας σας ενδιαφέρει ιδιαίτερα, ούτε η ανάκαμψη, το μόνο που επιδιώκεται είναι η πτώση της κυβέρνησης πριν οριστοκοποιηθεί η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια, τα οποία εσείς φέρατε.»

Έτσι ξεκίνησε το λόγο του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε όσα νωρίτερα είχε αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τον πρόεδρος της ΝΔ ως πολιτικό οπορτουνιστή.

«Ας μείνουμε άλλα 10 χρόνια στα Μνημόνια, αυτή είναι η δική σας αντίληψη. Δεν καταλάβατε τι διαβάσατε στην ομιλία σας κ. Μητσοτάκη», επιτέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Μιλήσατε για ψευδεπίγραφο εθνικισμό, γιατί πιθανώς τον original τον υιοθετείτε», είπε σε άλλο σημείο ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας από το βήμα δήλωσε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και η κυβέρνησή του αναλαμβάνουν την ιστορική ευθύνη, γιατί πιστεύει ότι πατριωτισμό και πατριωτικό όραμα είναι η Ελλάδα να γίνει ηγέτιδα δύναμη. Η Ελλάδα δεν είναι μικρή και φοβική χώρα, δε μπορεί να είναι κομπάρσος σε γεωπολιτικά παιχνίδια άλλων.

«Αυτή είναι μια συμφωνία που κάθε Έλληνας πρωθυπουργός μετά το 1995 και την ενδιάμεση συμφωνία, θα ήθελε να έχει στο τραπέζι. Διότι δεν περιλαμβάνει μονάχα τη σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes. Αλλά περιλαμβάνει και ως προϋπόθεση τη συνταγματική αλλαγή τής μέχρι σήμερα συνταγματικής ονομασίας της γειτόνος μας που είναι αναγνωρισμένη από 140 χώρες. Περιλαμβάνει (η συμφωνία) τη συνταγματική αλλαγή για την απαλοιφή κάθε όρου αλυτρωτισμού που εμπεριέχεται στο Σύνταγμά τους» τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός.

Κάλεσε μάλιστα την αξιωματική αντιπολίτευση να δείξει σε ποιο σημείο της συμφωνίας η Ελλάδα αναγνωρίζει μακεδονικό έθνος. «Εγώ βλέπω ότι σε αυτήν τη συμφωνία, με το άρθρο 7 παρ. 5, διαφυλάσσεται απόλυτα το δικαίωμα σε εμάς να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τους όρους που χρησιμοποιούσαμε για τον χαρακτηρισμό των γειτόνων μας, όπως σλαβομακεδόνες, Σκοπιανοί, δεν μας εμποδίζει κανένας. Και ασφαλώς, καμία αναφορά δεν γίνεται σε αναγνώριση έθνους» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι με το άρθρο 1, παρ. 3β, «διαφυλάσσουμε απόλυτα το δικαίωμα να χαρακτηρίζουμε εμείς την ιθαγένεια των γειτόνων μας ως «πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας». Βλέπω ότι στα ταξιδιωτικά τους έγγραφα, η λέξη «Μακεδόνας», που καταγράφεται τα τελευταία 25 χρόνια, θα αντικατασταθεί από τις λέξεις «πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας». Βλέπω ότι με το άρθρο 7 υπάρχει, για πρώτη φορά και αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό, απόλυτη διαφοροποίηση – μια για πάντα – της αρχαίας ελληνικής κληρονομιάς της Μακεδονίας» υπογράμμισε.

Επίσης, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως οι γείτονες μας δεσμεύονται με το άρθρο 8 να προβούν σε αλλαγές σε μνημεία, κείμενα, επιγραφές και σημείωσε ότι ήδη άλλαξαν το όνομα του αεροδρομίου τους, της εθνικής τους οδού, του σταδίου τους, και σύντομα του αγάλματος στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων. Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, είπε «ποτέ το πετύχατε εσείς αυτό, που παρουσιάζετε ως Μακεδονομάχοι».

Ακόμα, ο πρωθυπουργός προσέθεσε ότι οι γείτονες υποχρεούνται να αποκαθηλώσουν το σύμβολο της Βεργίνης και υπογράμμισε την απαλοιφή του αλυτρωτισμού από το Σύνταγμά τους. Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως με την αναθεώρηση του Συντάγματός της γείτονος, θα εξαλείψουν οποιαδήποτε αναφορά σε μειονότητες στις γειτονικές της χώρες. «Ένα ζήτημα που είχε αναδειχθεί ως μείζον από την περίοδο 1992-1993. Βλέπω τέλος, ότι η Μακεδονική γλώσσα, αναγνωρισμένη διεθνώς ήδη από τη Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ το 1977, αναγνωρίζεται σαφώς ως νοτιοσλαβική» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Το πρόβλημα σας δεν είναι ότι είναι κακή η συμφωνία, είναι ότι έχουμε συμφωνία και ακόμη χειρότερα για εσάς, και αυτή η συμφωνία είναι καλή. Για τους μισούς από εσάς γιατί δεν θέλατε καμία συμφωνία. Για τους άλλους μισούς γιατί δεν θέλετε αυτή η κυβέρνηση να αποδείξει ότι μπορεί να πετυχαίνει εκεί όπου όλες οι δικές σας κυβερνήσεις αποπειράθηκαν και απέτυχαν» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Επίθεση κατά Σαμαρά

Ο πύρινος μαχητής κ.Σαμαράς, που δεν διεκδίκησε αυτά που όφειλε, μετά κατηγόρησε τον πρωθυπουργό του. Γι’αυτό τον κατηγορώ για εμπόριο πατριωτισμού, που σας δίνει γραμμή τώρα κ.Μητσοτάκη.», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη.

πηγή: thecaller.gr