Τρία χρόνια από την ημέρα που τα capital controls «πάγωσαν» τη χώρα

Ήταν Κυριακή 28 Ιουλίου 2015 όταν η είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου. Από τότε έχουν περάσει τρία ολόκληρα χρόνια. Οι τράπεζες στην Ελλάδα έκλεισαν, στη χώρα επιβλήθηκαν capital controls.

Οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων επιβλήθηκαν 48 ώρες από την ανακοίνωση του Δημοψηφίσματος από την Κυβέρνηση για το «ναι» ή το «όχι» στην πρόταση εταίρων και δανειστών.

Κυριακή βράδυ οι Έλληνες έμελλε να γνωρίσουν στην πράξη όσα είχαν ακούσει να συμβαίνουν στην Κύπρο. Μάθαιναν πως την επόμενη ημέρα δεν θα μπορούσαν να πάνε στην τράπεζα. Θα μπορούσαν να κάνουν μονάχα μια ανάληψη της τάξης των 60 ευρώ την ημέρα και γρήγορα συνειδητοποίησαν ότι τα χαρτονομίσματα των 20 ευρώ τελείωναν στα ΑΤΜ και επί της ουσίας μπορούσαν να κάνουν ανάληψη 50 ευρώ. Οι περισσότεροι έδιναν… ραντεβού στο πεζοδρόμιο έξω από τις τράπεζες τα μεσάνυχτα για να κάνουν μια ανάληψη στο παρά πέντε και άλλη μια στο και πέντε, ώστε να γλιτώσουν τη διπλή ταλαιπωρία στην ουρά.

Η ΕΚΤ αποφάσισε την επιβολή των capital controls προκειμένου να διατηρήσει σταθερό το όριο της χρηματοδότησης των τραπεζών μέσω του έκτακτου μηχανισμού ELA, καθώς η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος ήταν οριακή. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών πηγών υπολογιζόταν περίπου 2,2-2,3 δισ. ευρώ. Η ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδας ανέφερε:

«Ανακοινώνεται ότι από τη Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015 έως και τη Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015 η Τράπεζα της Ελλάδος θα διενεργεί συναλλαγές που αφορούν μόνο λογαριασμούς του Ελληνικού Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. και των Ασφαλιστικών Φορέων. Ουδεμία άλλη συναλλαγή για το κοινό (π.χ. αγοραπωλησία χρυσών λιρών) θα διενεργείται».

Οι τράπεζες παρέμειναν κλειστές έξι εργάσιμες ημέρες και άνοιξαν στις 7 Ιουλίου. Η ανασφάλεια κυρίευσε τους πολίτες και οι συναλλαγές «πάγωσαν». Οι πολίτες μπορούσαν να κάνουν ημερήσια ανάληψη 60 ευρώ και μεγάλες ουρές σχηματίζονταν καθημερινά στα μηχανήματα ανάληψης μετρητών.

Υπολογίζεται ότι οι ελληνικές τράπεζες είχαν χάσει συνολικά 42 δις ευρώ από τον Νοέμβριο του 2014 μέχρι τον Ιούνιο του 2015. Οι κεφαλαιακοί περιορισμοί ήταν ο μόνος τρόπος για την επιβίωση του τραπεζικού συστήματος.


Οι επιχειρήσεις αντιμετώπισαν τεράστια προβλήματα, καθώς πολλές δεν διέθεταν την αναγκαία ρευστότητα και αναγκάζονταν σε συχνές εισαγωγές εμπορευμάτων με υψηλότερο κόστος. Παράλληλα, δημιουργήθηκε πρόβλημα και στις εξαγωγές, καθώς πολλές επιχειρήσεις έκαναν εισαγωγή πρώτης ύλης από το εξωτερικό με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις.

Τα capital controls συνεχίζουν να ισχύουν ωστόσο, σήμερα οι περιορισμοί είναι αρκετά πιο χαλαροί. Το όριο ανάληψης είναι κοντά στις 5.000 ευρώ και επιτρέπεται ειδικώς η μεταφορά χαρτονομισμάτων σε ευρώ ή και σε ξένο νόμισμα έως του ποσού των 3.000 ευρώ ή του ισόποσου σε ξένο νόμισμα ανά φυσικό πρόσωπο και ανά ταξίδι στο εξωτερικό, έως την έκδοση της προβλεπόμενης στην παράγραφο 17 του παρόντος άρθρου πράξη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Φωτογραφίες της Eurokinissi από το καλοκαίρι του 2015 και τις ουρές στις τράπεζες:


thecaller.gr