"Το να Μεγαλώνεις ένα Παιδί Μόνη σου, είναι Πιο Εύκολο απ' ότι με Έναν Σύζυγο και Ιδού ο Λόγος"
Www.true.gr

«Το να Μεγαλώνεις ένα Παιδί Μόνη σου, είναι Πιο Εύκολο απ’ ότι με Έναν Σύζυγο και Ιδού ο Λόγος»

Όλοι μεγαλώσαμε ακούγοντας και διαβάζοντας παραμύθια που έχουν ευτυχισμένο τέλος, όπως ένας γάμος. Αλλά για κάποιο λόγο, δεν μιλάνε συχνά για το τι συμβαίνει μετά το γάμο, οπότε σκεφτόμαστε ότι οι άνθρωποι είναι απίστευτα χαρούμενοι και έπειτα. Ωστόσο, δεν καταφέρνουν όλοι να γίνουν πραγματικά ευτυχισμένοι σε ένα γάμο, και έτσι κάποιοι άνθρωποι επιλέγουν να είναι μόνοι.

Εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλές γυναίκες με παρόμοια ιστορία όπως αυτή του παρακάτω άρθρου. Έτσι, οι περισσότερες γυναίκες αναγνώστριες μας θα μπορούσαν να βρουν τις σκέψεις της πολύ οικείες.

Το όνομά μου είναι Έλενα, είμαι 34 ετών, έχω μια μικρή κόρη και είμαι διαζευγμένη. Όχι γιατί ο σύζυγός μου με άφησε, αλλά γιατί επέλεξα να χωρίσω.

Η μητέρα μου πάντα μου έλεγε: «Κάθε κοπέλα πρέπει να παντρευτεί τουλάχιστον μία φορά.» Το πίστευα επειδή η μητέρα μου είναι παντρεμένη και έχει εμένα.

Οι άνθρωποι που με περιέβαλαν πίστευαν ότι μια παντρεμένη γυναίκα ισοδυναμεί με μια επιτυχημένη γυναίκα: έχει το πιο σημαντικό πράγμα που χρειάζεται μια γυναίκα: έναν σύζυγο. Οι γυναίκες που δεν παντρεύτηκαν αποκαλούνταν ντροπιαστικά «ανύπαντρη μητέρα», υπονοώντας ότι δεν μπορούσε να παραμείνει παντρεμένη και ότι έχει ένα παιδί εκτός γάμου. Ήταν κάπως ταπεινωτικό.

Η στάση απέναντι στις γυναίκες που παντρεύτηκαν και για κάποιο λόγο έμειναν μόνες με ένα παιδί ήταν λίγο καλύτερη. Οι άνθρωποι ένιωθαν λύπη για αυτές τις γυναίκες, επειδή κανείς δεν παίρνει διαζύγιο όταν είναι ευτυχισμένος.

Όταν ήμουν έφηβη, αισθανόμουν ότι κάτι έλειπε από αυτό: δεν ένιωθα καμία απεριόριστη αγάπη ή ευτυχία ανάμεσα στους γονείς μου. Είναι δύσκολο να εξαπατήσετε ένα παιδί. Μπορούσα να δω ότι ζούσαν μαζί από συνήθεια. Ακριβώς όπως οι συγγενείς, όπως οι πολύ στενοί άνθρωποι, αλλά όχι σαν άνθρωποι που αγαπούν με πάθος ο ένας τον άλλον.

Παντρεύτηκα όταν ήμουν σχεδόν 30 χρονών. Ο σύζυγός μου ήταν καλός άνθρωπος. Ωστόσο, δεν έλαβα την ικανοποίηση που περίμενα από τον γάμο, παρόλο που είχα ολοκληρώσει «το σημαντικότερο έργο στη ζωή κάθε γυναίκας». Είχα ακριβώς αυτό το συναίσθημα ότι είχα πάρει μια λάθος στροφή στη ζωή μου.

Ήταν τόσο βασανιστικά. Και για μερικούς μήνες μετά τον γάμο, είχα κατάθλιψη. Δεν το συνειδητοποίησα εκείνη τη στιγμή, αλλά τώρα ξέρω ότι ήταν σίγουρα: τίποτα δεν με έκανε ευτυχισμένη, η τακτική μου καλή διάθεση ήταν πάντα απλά κακή, και δεν ένοιαζε η εμφάνισή μου. Απλώς ήθελα να κλαίω όλη την ώρα ή να ξαπλώνω στο κρεβάτι και να κοιτάζω τον τοίχο. Είναι παράξενο, έτσι; Έκανα ό, τι έπρεπε, έτσι δεν ήταν;
Spoiler alert: χωρίσαμε 4 χρόνια αργότερα. Όχι λόγω της κατάθλιψης που κατάφερα σχεδόν να απαλλαγώ με την πάροδο του χρόνου. Το διαζύγιο συνέβη αφότου αποκτήσαμε παιδί και συνειδητοποίησα ότι ο σύζυγός μου δεν ήταν έτοιμος να αναλάβει την πλήρη ευθύνη για το παιδί. Διαχωρίσαμε τα πράγματα που έπρεπε να κάνουμε: έπαιρνα όλες τις αποφάσεις για το παιδί επειδή «είσαι η μητέρα, εσύ γνωρίζεις καλύτερα». Και η δουλειά του πατέρα ήταν να κερδίζει χρήματα. Δεν πίστευα ότι ήταν ο καλύτερος καταμερισμός της εργασίας.

Κουραζόμουν, αλλά ο σύζυγός μου ήταν ενάντια στο να πάρουμε μια μπέιμπι σίτερ. «Δεν είμαστε πλούσιοι, μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας». Η βοήθεια που θα μπορούσα να έχω ήταν να μπορέσω να κάνω ένα ντους και να κάνω κάτι στο σπίτι χωρίς να χρειάζεται να κρατάω το μωρό για μερικές ώρες, αφού ο σύζυγός μου επέστρεφε σπίτι. Επειδή ένα μωρό πρέπει να μεγαλώσει περιτριγυρισμένο από αγαπημένους, δεν υπήρχε καμία πιθανότητα να επιστρέψω στη δουλειά.

Και μια φορά, όταν ο σύζυγός μου πήγε σε επαγγελματικό ταξίδι και η ενός έτους κόρη μου και εγώ μείναμε μόνες μας, ξαφνικά συνειδητοποίησα ότι δε μου λείπει ο άντρας μου. Υπήρχαν λιγότερα πράγματα που έπρεπε να κάνω στο σπίτι και δεν ήμουν πια κουρασμένη, αν και ήμουν μόνη. Αλλά το πιο περίεργο ήταν ότι αισθανόμουν πιο ελεύθερη χωρίς αυτόν.

Όχι, δεν τον έκανα να φύγει αμέσως. Αλλά αναρωτήθηκα: «Ζω με αυτό το άτομο επειδή το αγαπώ ή για άλλους λόγους;»

Περνάει πολύ λίγο χρόνο με το μωρό. Όλες οι δουλειές του σπιτιού είναι πάνω μου. Γιατί χρειάζομαι έναν σύζυγο; Για να φτιάξω ένα αυτοκίνητο; Βρήκα έναν καλό μηχανικό, ο σύζυγός μου δεν είχε χρόνο να το κάνει, είναι πάντα στη δουλειά. Για να καθαρίζει; Ποτέ δεν το έκανε πριν. Να μαγειρεύει; Δεν μπορεί. Για να βάζει πλυντήριο ρούχων; Με φωνάζει για να με ρωτήσει ποιο κουμπί να πατήσει. Για να αλλάξει μια μπαταρία σε ένα παιχνίδι; Αγόρασα ένα κατσαβίδι μόνη μου!

Α ναι υπάρχει το σeξ! Ξέρετε, μετά από μόλις 2-3 χρόνια οικογενειακής ζωής, είναι δύσκολο να έχουμε την ίδια σeξουαλική επιθυμία ο ένας για τον άλλον. Και όταν η ρουτίνα σας τρώει και κανείς δεν σας φέρνει λουλούδια πια, δεν θέλετε να αγοράσετε σeξι εσώρουχα. Δεν το παρατηρήσαμε, αλλά είχαμε γίνει τελείως ξένοι με εντελώς διαφορετικά ενδιαφέροντα.

Παρόλο που το φεμινιστικό κίνημα γίνεται ισχυρότερο, δεν μπορούμε να διαφωνούμε με το γεγονός ότι ο κόσμος εξακολουθεί να ανήκει στους άνδρες. Είναι ευκολότερο για τους άνδρες να βρουν δουλειά, οι άνδρες προωθούνται γρηγορότερα και οι άνδρες πληρώνονται περισσότερα. Κάπως κατανοώ τους εργοδότες: οι γυναίκες συχνά δεν είναι πολύ αξιόπιστες εργαζόμενες. Μπορούμε να πάρουμε αναρρωτική άδεια ανά πάσα στιγμή και είμαστε απλώς πιο ευάλωτες.

Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι γυναίκες παντρεύονται: αν ξεχάσουμε τη συναισθηματική πτυχή, μας δίνει απλώς περισσότερες πιθανότητες να μην πεθάνουμε αν απολυθούμε. Μπορούμε να είμαστε με το παιδί μας και να μην ανησυχούμε για κάθε δεκάρα. Φυσικά, αυτό είναι μόνο αν έχετε έναν καλό σύζυγο που δεν πιστεύει ότι τον χρησιμοποιείτε. Επειδή αυτές οι καταστάσεις συμβαίνουν επίσης.


Μόλις είχα απαντήσει στην ερώτηση γιατί αγαπούσα με τον σύζυγό μου, πήρα διαζύγιο.

Και έτσι βρέθηκα μόνη. Με ένα παιδί. Τίποτα δεν άλλαξε στην καθημερινή μου ζωή: όλα ήταν πάνω μου, και εξακολουθούν να είναι. Είναι λίγο πιο εύκολο ηθικά – δεν χρειάζεται να ζητάω μια δεύτερη γνώμη. Και το παιδί περνάει πλέον περισσότερο χρόνο με τον πατέρα της.

Τα χρήματα; Μπορώ να τα κερδίσω. Φυσικά, αγοράζω λιγότερα τώρα από πριν. Η μόνη δυσκολία εδώ είναι ότι όταν ζείτε με έναν άνδρα, αυτόματα βασίζεστε πάνω του. Με τη βοήθειά του: οικονομική, ηθική και σωματική. Μερικές φορές παίρνετε βοήθεια, και μερικές φορές όχι. Τώρα, βασίζομαι στον εαυτό μου. Αυτό δεν κάνει τη ζωή μου ευκολότερη, αλλά το περίμενα αυτό.

Και υπάρχει η στάση της κοινωνίας. Δεν είμαι ο άθλιος τύπος που δεν μπορεί να μείνει παντρεμένη και να κρατήσει τον σύζυγό της. Είμαι λύκος που δεν συμφωνεί με τους νόμους του αγέλης.

Τις περισσότερες φορές, οι άνθρωποι που δεν με γνωρίζουν καλά, με λυπούνται. Μην λυπάστε για μένα, ήταν η επιλογή μου. Όχι, δεν χρειάζομαι βοήθεια, μπορώ να αντέξω να αγοράσω στο παιδί μου όλα τα απαραίτητα πράγματα.

Η πατριαρχική μορφή της ζωής είναι ξεπερασμένη. Σήμερα, μια γυναίκα δεν μπορεί να σκοτωθεί από ένα μαμούθ ή να φαγωθεί από μια τίγρη. Μερικές φορές προσπαθούν, αλλά μπορώ να προστατεύσω τον εαυτό μου. Και τώρα αισθάνομαι περισσότερο γυναίκα από όταν ήμουν παντρεμένη.

Δεν μισώ τους άνδρες, πραγματικά δεν ισχύει κάτι τέτοιο! Μου αρέσουν πραγματικά. Και είμαι έτοιμη να στηρίξω μια υγιή σχέση. Αλλά η καλύτερη σχέση για μένα είναι να είμαι καλεσμένη σε γάμο. Δυστυχώς, η κοινωνία δεν βρίσκει αυτήν την άποψη πολύ ελκυστική και οι άνδρες προγραμματίζονται ακριβώς όπως και οι γυναίκες. Έτσι, αργά ή γρήγορα, κάνουν την ερώτηση: «Πρέπει να μείνουμε μαζί;» Όχι, δεν πρέπει.

Ίσως, κάποιοι πιστεύουν ότι αυτό είναι εγωιστικό. Αλλά η δυνατότητα να μην προδώσετε τα δικά σας συμφέροντα είναι το μοναδικό καλύτερο πράγμα που μπορεί να διδάξει μια μητέρα το παιδί της.

Τι νομίζετε για την απόφαση αυτής της γυναίκας; Με ποια σημεία συμφωνείτε;

Διαβάστε περισσότερα
Αφήστε το σχόλιο σας:
True.gr