Την αθώωση της καθαρίστριας με το πλαστό πτυχίο ζητά ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου
Www.true.gr

Την αθώωση της καθαρίστριας με το πλαστό πτυχίο ζητά ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Εισήγηση υπέρ της 53χρονης καθαρίστριας από το Βόλο που φυλακίστηκε επειδή είχε πλαστό απολυτήριο Δημοτικού, προκαλώντας το κοινό περί δικαίου αίσθημα, διατύπωσε σήμερα η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Όλγα Σμυρλή, κατά την ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου.


«Να αναιρεθεί η απόφαση του Πενταμελους Εφετείου Λάρισας και να κηρυχθεί αθώα η κατηγορούμενη για το αδικήμα της απάτης κατ’εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα», εισηγήθηκε η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός.

Έτσι, η 53χρονη που βρέθηκε αυτοπροσώπως στη δικαστική αίθουσα, δεν αποκλείεται να μην χρειαστεί να επιστρέψει ενώπιον του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου για να δικαστεί εκ νέου.

Αν τελικα ο Άρειος Πάγος κρινει πως δεν υπαρχει άδικη πράξη τότε η δικαστική περιπέτεια τελειώνει εδώ και δεν απαιτείται να επιστρέψει στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο.


Η αντεισαγγελέας Όλγα Σμυρλή ανέφερε μεταξύ άλλων για την απάτη κατ’ εξακολούθηση: Η απάτη προκλήθηκε άπαξ, η ποινική δίωξη έχει παύσει λόγω παραγραφής και το δικαστήριο εσφαλμένα ερμήνευσε και εφήρμοσε τις ποινικές διαταξεις.

«Ως χρονο τελεσης της κακουργηματικής απάτης δέχθηκε την περίοδο 1996-2015 που ηταν ο χρόνος που φερεται να προκάλεσε ζημια στο Δημόσιο λαμβάνοντας του μισθού της. Ο αληθής χρόνος τελεσης όμως, είναι το 1996 που προσκόμισε νοθευμένα πιστοποιητικά με αποτελεσμα την παραπλάνηση της αρμόδιας επιτροπής», υποστήριξε και πρόσθεσε: «Η απατηλή συμπεριφορά ήταν άπαξ και όχι εξακολουθητικά, όσο λαμβανε μηνιαίες αποδοχές της. Δεν υπήρχε υποχρέωση να ανακοινώσει καθε μήνα την απατη, αφού δεν μπορει να αυτοενοχοποιηθεί».

Για τη ζημία: Δεν επέρχεται μείωση περιουσίας του Δημοσίου, αφου τα ποσά που είχαν προβλεφθεί με τον προϋπολογισμό του κράτους για τη θέση, αυτά και διατέθηκαν και όχι περισσότερα.


Η εισαγγελική λειτουργός δέχθηκε πως δεν θεμελιώνεται περιουσιακή βλαβη του δημοσιου καθώς και ότι θα επρεπε να κυρηχθεί αθώα η 53χρονη για την απάτη αφου δεν υπήρχε βλαβη για το δημοσιο.

Η 53χρονη μετά την έξοδο της από τη δικαστική αίθουσα δήλωσε: «Είμαι χαρούμενη ευτυχισμένη και ευχαριατώ όλους που με υποστήριξαν. Θέλω να παω πίσω στη δουλεια μου. Μέσα από το Γολγοθά που πέρασα εγώ να βοηθηθούν κι άλλοι. Δεν τους εξαπάτησα. Θεωρώ ότι οι δικαστές του Αρείου Πάγου το κατάλαβαν. Ήταν στίγμα για μένα 23 ημέρες που έμεινα στη φυλακή. Παραποίησα το απολυτήριο γιατί είχα μεγάλη ανάγκη, είχα δύο παιδια να μεγαλώσω κι έπρεπε να τα μεγαλώσω με αξιοπρέπεια. Βέβαια όλο αυτό μου στοίχισε. Αναγνωρίζω το λάθος μου και μεγαλώνω. Ωστόσο δούλεψα αυτα τα λεφτά, δεν τα πήρα κι έφυγα».

 

[Πηγή]

Διαβάστε περισσότερα
Αφήστε το σχόλιο σας:
True.gr