Τι Πρέπει να Κάνετε για να Βγείτε Ζωντανοί σε Περίπτωση Ισχυρού Σεισμού. 9 Συμβουλές που θα σας Σώσουν τη Ζωή
Www.true.gr

Τι Πρέπει να Κάνετε για να Βγείτε Ζωντανοί σε Περίπτωση Ισχυρού Σεισμού. 9 Συμβουλές που θα σας Σώσουν τη Ζωή

Πολλές πόλεις είναι χτισμένες σε σημεία του πλανήτη που είναι επιρρεπή σε έντονους σεισμούς. Οι κάτοικοι τέτοιων πόλεων θα πρέπει να εκπαιδευτούν ώστε να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Γι’αυτό, σας παρουσιάζουμε συμβουλές για το πώς να αντιδράσετε αν γίνει σεισμός, προκειμένου να προστατεύετε τον εαυτό σας.

Ασφαλίστε το σπίτι σας

Εάν ζείτε σε μία περιοχή με έντονη σεισμική δραστηριότητα, είναι καλό να είστε προετοιμασμένοι. Δείτε την περιοχή σας στην ιστοσελίδα http://temblor.net/. Εδώ θα μπορείτε να δείτε αν γίνονται κατολισθήσεις κοντά σας.

Ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες:

  • Μεταφέρετε τα κρεβάτια μακρυά από τα παράθυρα
  • Δυναμώστε τα ράφια
  • Αγοράστε επιπλέον πυροσβεστήρες, μπαταρίες, φακούς και προμήθειες
  • Να έχετε πάντα τα βασικά φάρμακα στο σπίτι
  • Προσλάβετε έναν μηχανικό για να εξετάσει την αντοχή του σπιτιού σας σε έναν πιθανό σεισμό
  • Ασφαλίστε το σπίτι σας για την περίπτωση σεισμού

1. Εάν είστε σε κτίριο:

Το πιο σημαντικό είναι να μείνετε ψύχραιμοι. Μην αφήσετε το κτίριο όσο συμβαίνει ο σεισμός.

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να μπείτε κάτω από ένα δυνατό τραπέζι και να περιμένετε. Εάν είστε στο κρεβάτι, καλύψτε το σώμα σας με το μαξιλάρι και την κουβέρτα. Να έχετε το πρόσωπο προς τα κάτω.

2. Εάν είστε έξω:   

Ετοιμαστείτε να βοηθήσετε τους άλλους. Όσο διαρκεί όμως ο σεισμός, μην προσπαθήσετε να μπείτε ή να βγείτε από ένα κτίριο.

Απομακρυνθείτε από καλώδια ηλεκτροδότησης, ψηλά κτίρια και δρόμους. Προσπαθήστε να βρείτε ένα κατάλυμα και να κρυφτείτε.3. Εάν είστε στο αμάξι:

Είναι εξίσου επικίνδυνο. Εάν πανικοβληθείτε στον δρόμο, αυτό μπορεί να προκαλέσει ατύχημα.

Μείνετε στην άκρη του δρόμου. Αποφύγετε καλώδια ηλεκτροδότησης και ψηλά κτίρια και μην βγείτε από το αμάξι μέχρι να τελειώσει ο σεισμός.

4. Εάν είστε σε κάποια παραλία: 

Δεν είναι απίθανο να προκληθεί τσουνάμι. Οπότε καλύτερα να μαζέψετε τα πράγματά σας και να πάτε σε κάποιο ψηλότερο σημείο.

5. Εάν είστε σε αναπηρικό καροτσάκι: 

Ψάξτε για καταφύγιο. Αφού φτάσετε εκεί, κλειδώστε τις ρόδες, καλύψτε το κεφάλι και τον λαιμό σας με τα χέρια ή ότι άλλο βρείτε. Περιμένετε μέχρι να σταματήσει ο σεισμός.

 6. Εάν είστε σε στάδιο: Μείνετε εκεί που είστε. Είναι καλύτερο να μην πανικοβληθείτε μέσα σε τόσο κόσμο. Πέστε στο πάτωμα μπροστά από το κάθισμά σας και καλύψτε το κεφάλι και τον λαιμό με τα χέρια. Μην πανικοβάλλεστε.

7. Εάν είστε σε ασανσέρ:

Καλύτερα μην χρησιμοποιήσετε το ασανσέρ για να φύγετε από ένα κτίριο ενώ γίνεται σεισμός. Μείνετε στο κτίριο ή χρησιμοποιήστε τις σκάλες αν είναι απαραίτητο.

Το πρόβλημα είναι πως το ρεύμα μπορεί να γίνει ασταθές και να υπάρχει διακοπή. Εάν σας πιάσει ο σεισμός μέσα στο ασανσέρ, ξαπλώστε στο πάτωμα, καλύψτε το κεφάλι σας με τα χέρια και περιμένετε μέχρι να ξεκινήσει ξανά το ασανσέρ. Βγείτε στον επόμενο όροφο και πηγαίνετε με τις σκάλες.

8. Εάν είστε στο κρεβάτι:

Εάν ξυπνήσετε μέσα στην νύχτα και γίνεται σεισμός, μείνετε στο κρεβάτι, προστατεύστε το κεφάλι σας με το μαξιλάρι και αν έχετε ράφια πάνω από το κεφάλι σας μετακινηθείτε σε κάποιο πιο ασφαλές σημείο.

9. Εάν είστε κάτω από ερείπια:

Εάν παγιδευτείτε σε ερείπια και δεν μπορείτε να ξεφύγετε, μείνετε ακίνητοι, καλύψτε το στόμα σας με κάποιο ύφασμα ή ρούχο και μην ανάψετε σπίρτα ή αναπτήρα.

Μην φωνάζετε, μπορεί να είναι επικίνδυνο λόγω της σκόνης. Εάν έχετε σφυρίχτρα, σφυρίξτε για να σας βρουν. Εάν δεν έχετε, προσπαθήστε να βρείτε κάποιο αντικείμενο κοντά που μπορεί να βγάλει ήχο με το χτύπημα.

Credit: brightside.me

Διαβάστε περισσότερα
Αφήστε το σχόλιο σας:
True.gr