Θυμός και μίσος: Είναι εφικτό να μας δημιουργήσουν αισθήματα χαράς;
Www.true.gr

Θυμός και μίσος: Είναι εφικτό να μας δημιουργήσουν αισθήματα χαράς;

Θυμός και μίσος: Σύμφωνα με νέα έρευνα, οι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι όταν καταφέρνουν να νιώσουν τα συναισθήματα που επιθυμούν. Δεν έχει σημασία η φύση των συναισθημάτων (θετικά ή αρνητικά), αρκεί να τα ξεσπάμε.

Θυμός και μίσος: Η μελέτη που διεξήχθη

Τα αποτελέσματα της μελέτης, που συντάχθηκε από μια διεθνή ομάδα ερευνητών, έδειξαν ότι η ευτυχία είναι «κάτι παραπάνω από απλά να αισθάνεται κανείς ευχαρίστηση και να αποφεύγει τον πόνο».

Οι ερευνητές ρώτησαν τους συμμετέχοντες τι συναισθήματα επιθυμούσαν και αισθάνονταν. Αυτό στη συνέχεια συγκρίθηκε με το πώς βαθμολόγησαν τη συνολική ευτυχία τους, ή την ικανοποίηση από τη ζωή τους. Διαπίστωσαν ότι ενώ οι άνθρωποι γενικά ήθελαν να βιώσουν πιο ευχάριστα συναισθήματα, έβρισκαν μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή αν τα συναισθήματα που βίωναν ταίριαζαν με εκείνα που επιθυμούσαν να βιώνουν.

Θυμός και μίσος: Πόσα άτομα συμμετείχαν στην μελέτη

Η διαπολιτισμική μελέτη περιλάμβανε περίπου 2.300 φοιτητές από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βραζιλία, την Κίνα, τη Γερμανία, τη Γκάνα, το Ισραήλ, την Πολωνία και τη Σιγκαπούρη.

Θυμός και μίσος: Αρνητικά συναισθήματα

«Εάν βιώνετε τα συναισθήματα που θέλετε να βιώσετε, ακόμα κι αν αυτά είναι δυσάρεστα συναισθήματα, τότε είστε καλύτερα ψυχολογικά.», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ. Maya Tamir από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ.

Το απρόσμενο ήταν, ότι, σύμφωνα με την έρευνα, το 11% των συμμετεχόντων θα ήθελε να βιώνει γενικά στην ζωή του λιγότερα θετικά συναισθήματα, όπως η αγάπη και η ενσυναίσθηση, ενώ το 10% θα ήθελε να βιώνει πιο αρνητικά συναισθήματα, όπως το μίσος και ο θυμός.


Θυμός και μίσος: Πως λειτουργούν οι άνθρωποι στα γεγονότα

Κάποιος που δεν αισθάνεται οργή, όταν διαβάζει για κακοποίηση παιδιών, μπορεί να πιστεύει ότι θα έπρεπε ‘κανονικά’ να ενοχλείται. Έτσι επιθυμεί να αισθανθεί περισσότερη οργή από ό,τι πραγματικά του ‘βγαίνει’ εκείνη την στιγμή.

Μια γυναίκα που θέλει να εγκαταλείψει έναν καταπιεστικό σύζυγο, αλλά δεν είναι διατεθειμένη να το κάνει, νιώθει ότι θα ήταν πιο ευτυχισμένη αν τον αγαπούσε λιγότερο.

Θυμός και μίσος: Το να έχεις άσχημα συναισθήματα μπορεί να είναι καλό

Η εν λόγω έρευνα «προκάλεσε» τους συμμετέχοντες να αναλογιστούν τι θεωρούν ευτυχία. Η μελέτη αυτή θέτει υπό αμφισβήτηση ένα παραδοσιακό μέτρο ευτυχίας που ορίζεται ως η αναλογία των θετικών προς τα αρνητικά συναισθήματα.

Αλλά, αναφορικά με τα δυσάρεστα συναισθήματα, στην εν λόγω μελέτη αξιολογήθηκαν μόνο ο θυμός και το μίσος, κάτι που η δρ Alexandrova θεωρεί ότι είναι ένας περιορισμός στα αποτελέσματα.

Θυμός και μίσος: Δεν είναι απαραίτητα δυσάρεστα συναισθήματα

Ο θυμός και το μίσος μπορεί να αποδείχτηκε ότι είναι συμβατά συναισθήματα με την ευτυχία. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποια άλλα δυσάρεστα συναισθήματα, όπως ο φόβος, η ενοχή, η θλίψη και το άγχος, είναι εξίσου συμβατά.

Οι άνθρωποι που είναι κλινικά καταθλιπτικοί θέλουν να είναι πιο λυπημένοι και λιγότερο ευτυχισμένοι από τους άλλους ανθρώπους.


Θυμός και μίσος: Τα μειονεκτήματα των θετικών συναισθημάτων

Είπε ότι η έρευνά της φωτίζει τα μειονεκτήματα του να περιμένει κανείς να βιώνει μονίμως θετικά συναισθήματα.

«Οι άνθρωποι θέλουν να αισθάνονται πολύ καλά όλη την ώρα στους δυτικούς πολιτισμούς. Ακόμη και αν αισθάνονται καλά τις περισσότερες φορές, ίσως εξακολουθούν να πιστεύουν ότι θα πρέπει να αισθάνονται ακόμα καλύτερα, γεγονός που τους καθιστά λιγότερο χαρούμενους συνολικά».

http://www.bbc.com

Διαβάστε επίσης

Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή: Ποιες είναι οι αιτίες και τα συμπτώματα

Κατοικίδια: Με ποιον τρόπο συμβάλλουν στην ψυχική μας υγεία

Αυτοκτονίες: Τηλεοπτική σειρά εκτόξευσε τις αναζητήσεις για αυτοκτονίες

Διαβάστε περισσότερα
Αφήστε το σχόλιο σας:
True.gr