Δεν ειχε δηλώσει ότι «ο κορωνοϊός είναι Θεία Δίκη για τους γκέι» ο υπουργός Υγείας του Ισραήλ

Ο υπουργός Υγείας του Ισραήλ, Yaakov Litzman, που πριν από μερικές εβδομάδες δήλωνε ότι ο κορωνοϊός είναι μία θεϊκή τιμωρία για την ομοφυλοφιλία, βρέθηκε θετικός στον ιό.

 

 

Η αλήθεια για την δήλωση του

Ο εν λόγω πολιτικός άνδρας ανήκει στο συντηρητικό, και αυστηρά ορθόδοξο εβραϊκό, πολιτικό συνασπισμό Yahadut HaTora, και στο παρελθόν έχει αναφερθεί προσβλητικά στους ομοφυλοφίλους ως αμαρτωλούς, το 2016, καταψηφίζοντας νομοσχέδιο για τα δικαιώματα της LGBT κοινότητας. [πηγή]

Παρ’ όλα αυτά, δεν εντοπίζεται καμία δήλωσή του σχετικά με τον κορωνοϊό και τους ομοφυλοφίλου – ή έστω παρεμφερής, σε πρωτογενείς πηγές, όπως τον εγχώριο ηλεκτρονικό τύπο, ή στην εβραϊκή γλώσσα ή σε οπτικοακουστικό υλικό. Μια τέτοια δήλωση από έναν Υπουργό Υγείας, είναι αδύνατο να μην έχει συζητηθεί εντός του Ισραήλ από την αντιπολίτευση. Άλλες παρόμοιες φράσεις από δημόσια πρόσωπα, εξάλλου, γνώρισαν δημοσιότητα.

Παραδείγματος χάριν, προ μηνός, στις 7 Μαρτίου, ο συντηρητικός ραββίνος Meir Mazuz δήλωσε πως το ξέσπασμα της πανδημίας κορωνοϊού είναι θεία δίκη για τις παρελάσεις υπερηφάνειας των ομοφυλοφίλων. [πηγή]

Άλλη παρεμφερή δήλωση έχει κάνει και ο Muqtada al-Sadr, ιρακινός πολιτικός, που απέδωσε την πανδημία στη νομοθεσία για γάμους ομοφύλων [πηγή].


Με βάση τα παραπάνω, ο ισχυρισμός ότι ο Yaakov Litzman έχει αναφέρει τη φράση “ο κορωνοϊός είναι θεία δίκη για τους ομοφυλόφιλους” είναι αναληθής.