Θεοδωρίδου: Μόλις 28 περιπτώσεις θρομβώσεων σε εμβολιασμούς με AstraZeneca. Τι ισχύει για τις αλλεργίες

Η πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, υποστήριξε πως μόλις 28 περιστατικά θρομβώσεων έχουν εμφανιστεί σε 17 εκατ. εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca τονίζοντας ότι αποτελεί ένα ισχυρό όπλο κατά του κορονοϊού. Τι είπε για τον φόβο των ανθρώπων με αλλεργίες ως προς τα εμβόλια.

Συστρατευμένη με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), παραμένει η Ελλάδα σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Αρχής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. «Είναι ένα εμβόλιο που αυτού του τύπου οι αναφορές (σ.σ. τα περιστατικά θρομβώσεων) κλονίζουν την εμπιστοσύνη. Ο ΕΜΑ έχει ξεκαθαρίσει πως ένα εμβόλιο το οποίο έχει περισσότερα πλεονεκτήματα από τυχόν παρενέργειες», υπογράμμισε.

«Υπάρχουν στο σύνολο 28 τέτοιες περιπτώσεις σε 17 εκατ. εμβολιασμούς που έχουν γίνει μέχρι τώρα», είπε στη συνέχεια ενώ τόνισε ότι στη διάρκεια του Μαρτίου έχει γίνει πρόοδος για να διευκρινιστεί αυτή η κατάσταση που δημιουργείται. Μάλιστα, αποκάλυψε πως ο ΕΟΔΥ είναι σε ανοικτή γραμμή με την AstraZeneca και έχει προσθέσει στο φύλλο οδηγιών του εμβολίου επισημάνσεις που είναι σημαντικές, κυρίως για τους επαγγελματίες υγείας που διενεργούν τους εμβολιασμούς.

Η ανακοίνωση της AstraZeneca
«Προσεκτικός έλεγχος όλων των διαθέσιμων δεδομένων ασφάλειας περισσότερων των 17 εκατομμυρίων εμβολιασμένων ατόμων στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ηνωμένο Βασίλειο με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 έδειξε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία αυξημένου κινδύνου πνευμονικής εμβολής, εν των βάθει φλεβικής θρόμβωσης ή θρομβοκυτταροπενίας σε οποιαδήποτε καθορισμένη ηλικιακή ομάδα, φύλο, παρτίδα (εμβολίων) ή σε οποιαδήποτε χώρα», αναφέρεται στην ανακοίνωση της AstraZeneca Plc.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε άλλωστε για το θέμα την Παρασκευή ότι «δεν υπάρχει λόγος να μη χρησιμοποιείται» το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 μετά την αναστολή της χρήσης του ως προληπτικό μέτρο σε ευρωπαϊκές χώρες.

Παράλληλα και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) με ανακοίνωση του μέσα στην εβδομάδα σημείωνε ότι τίποτε δεν παραπέμπει μέχρι σήμερα σε κίνδυνο εμφάνισης αιματικών θρόμβων στα άτομα που έχουν εμβολιασθεί με το εμβόλιο της AstraZeneca.