Θα μπορούσε να το πάθει οποιαδήποτε από εμάς: «Παραλίγο να χάσω το πόδι μου από μια φουσκάλα».

 Ένα μοντέλο αποκάλυψε πώς έπαθε σήψη από μια φουσκάλα, που έπαθε φορώντας ένα ζευγάρι παπούτσια.

Η Gemma Downey παρατήρησε ότι οι πλατφόρμες της προκαλούσαν τριβές στα πόδια, ενώ περπατούσε στο σταθμό του τρένου την περασμένη εβδομάδα.

Λίγο αργότερα, σχηματίστηκε φουσκάλα με ένα «περίεργο χρώμα», που γρήγορα εξελίχθηκε σε οίδημα γύρω από τον αστράγαλο.

Ανήσυχη, η Downey πήγε σε νοσοκομείο, όπου οι γιατροί δεν έδωσαν βάση στα συμπτώματά της ως κάτι σοβαρό.

Η 23χρονη, από την πόλη Billingshurst της Αγγλίας, ξύπνησε το επόμενο πρωί κάνοντας εμετό, με ταχυπαλμία και έχοντας «μπλε» δέρμα.

Εισήχθη στο νοσοκομείο, όπου η Downey πέρασε δύο ημέρες κάνοντας θεραπεία για σήψη. Οι γιατροί προειδοποίησαν αν το είχε αφήσει περισσότερο, ίσως και να χρειαζόταν να ακρωτηριαστεί το πόδι της.

Τώρα βρίσκεται στο σπίτι, και οι γιατροί της είπαν ότι θα χρειαστούν τρεις μήνες για να ανακάμψει πλήρως.

Η Downey πέρυσι αγόρασε τις πλατφόρμες από ένα κατάστημα μεταχειρισμένων ειδών και τις είχε φορέσει μόνο λίγες φορές.

Όταν έβαλε τα παπούτσια την περασμένη εβδομάδα, παρατήρησε ότι οι ιμάντες την έτριβαν μέσα σε λίγες ώρες.

Για να ανακουφίσει τη δυσφορία από τα παπούτσια, η Downey φόρεσε ένα πιο άνετο ζευγάρι παπούτσια, αλλά δεν βοήθησε την κατάσταση.

Η Downey πήγε στον γιατρό της, ο οποίος της συνταγογράφησε αντιβίωση.

Όταν ο πόνος της συνέχισε να μεγαλώνει, πήγε σε τοπικό νοσοκομείο. Οι γιατροί ισχυρίστηκαν ότι δεν υπήρχε λόγος ανησυχίας.

Το επόμενο πρωί, η Downey άρχισε να κάνει εμετό και δυσκολευόταν να αναπνεύσει.

«Είχα πόνους σε όλο το σώμα μου, είχα πόνο στο στήθος και δυσκολία στην αναπνοή, ήξερα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά,» είπε.

«Πήγα σε γιατρό και μου είπε ότι ο καρδιακός μου ρυθμός ήταν πολύ υψηλός, η πίεση του αίματός μου ήταν πραγματικά πολύ χαμηλή και είχα πυρετό.

«Το δέρμα μου είχε αρχίσει να γίνεται μπλε και αυτό είναι το σημείο που η φουσκάλα έγινε πολύ μεγαλύτερη».

Ο γιατρός της Downey την προειδοποίησε ότι έδειχνε σημάδια σήψης και έπρεπε να επιστρέψει αμέσως στο νοσοκομείο.

Η σήψη εμφανίζεται όταν το σώμα αντιδρά σε μια λοίμωξη και επιτίθεται στα ίδια του τα όργανα και τους ιστούς. Μερικοί ασθενείς που έχουν αντιμετωπίσει σήψη, χρειάστηκε να ακρωτηριαστούν τα άκρα τους.

«Μου είπαν ότι έδειχνα πρώιμα στάδια σήψης, αλλά ευτυχώς είχα τη δυνατότητα να κάνω θεραπεία, προτού να μπορέσει να κλιμακωθεί σε κάτι χειρότερο,» είπε.

Μόλις διαγνώσθηκε, το μοντέλο παρέμεινε στο νοσοκομείο για δύο ημέρες, πριν της επιτραπεί να πάει στο σπίτι. Δεν είναι σαφές ποια λοίμωξη προκάλεσε τη σήψη της.

«Ξέρω ότι μπορεί να είναι θανατηφόρα. Οι γιατροί μου είπαν ότι ήμουν τυχερή που πήγα σε γιατρό, διαφορετικά θα μπορούσε να ήταν πιο σοβαρό.»

Αν και το χειρότερο φαίνεται να έχει τελειώσει, η Downey πρέπει τώρα να φοράει μόνο σαγιονάρες ή σανδάλια για τους επόμενους τρεις μήνες, ενώ το δέρμα της με την φουσκάλα ανακάμπτει.

Αυτό μπορεί να είναι ένα πρόβλημα για τη σταδιοδρομία του μοντέλου, όπου συχνά καλείται να φορέσει τακούνια.

Τώρα η Downey μιλάει δημόσια για να ευαισθητοποιήσει σχετικά με τη σηψαιμία και τις φουσκάλες που προκαλούν βλάβες από τα υποδήματα.

«Όλοι υποθέτουν ότι ήταν τα ψηλοτάκουνα παπούτσια που την προκάλεσαν, αλλά τα παπούτσια που φορούσα είναι πολύ δημοφιλή αυτή τη στιγμή, είναι στην τάση, απλά καθημερινά παπούτσια», είπε.

«Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι κάτι τόσο ασήμαντο θα μπορούσε να προκαλέσει τόσο μεγάλη ζημιά.»

«Σκέφτηκα ότι αφού συνέβη σε μένα, θα ήθελα να προειδοποιήσω άλλες γυναίκες γι ‘αυτό, θέλω να μάθουν αν πάθουν μια φουσκάλα και δε νιώθουν καλά σωματικά, να εμπιστεύονται το ένστικτό τους και να το ψάξουν σε γιατρό.»