«Τέλος ο κορωνοϊός»: Η Σλοβενία πρώτη χώρα στην Ευρώπη που το κήρυξε

Η Σλοβενία ​​έχει γίνει η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που έχει δηλώσει επίσημα το τέλος στην επιδημία κορονοϊού στην επικράτειά της.

Η κυβέρνηση της χώρας επιβεβαίωσε σε δήλωση την Παρασκευή ότι η επιδημία Covid-19 είχε τελειώσει, μετά το συμπέρασμα του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας της Σλοβενίας πως «όλοι οι δείκτες δείχνουν επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού στον πληθυσμό».

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Υγείας της Σλοβενίας, επιβεβαιώθηκε μόνο ένα νέο κρούσμα κορονοϊού την Πέμπτη, χωρίς να αναφερθούν θάνατοι. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, μόλις 35 άτομα είχαν μολυνθεί με τον κορονοϊό, σύμφωνα με την υγειονομική αρχή, ενώ ο αριθμός αναπαραγωγής για τον ιό -γνωστός ως R rating ή R0- ήταν κάτω από 1.

Το R κάτω από 1 σημαίνει ότι κάθε μολυσμένο άτομο θα μεταδώσει κατά μέσο όρο τον ιό σε λιγότερο από ένα άλλο άτομο.

Την Πέμπτη, η πρωθυπουργός Janez Jansa δήλωσε στο κοινοβούλιο της χώρας ότι η Σλοβενία ​​»έχει την καλύτερη επιδημιολογική εικόνα στην Ευρώπη».

Παρά τη δήλωση τερματισμού της επιδημίας, η κυβέρνηση της Σλοβενίας δήλωσε ότι θα διατηρήσει μέτρα όπως τεστ ευρείας κλίμακας, ανίχνευση επαφών και απαγορεύσεις σε δημόσιες συγκεντρώσεις εν αναμονή της επανεξέτασης του μέτρου στις 31 Μαΐου. Θα παραμείνει επίσης υποχρεωτικό να φορά ο κόσμος μάσκες προσώπου σε δημόσιους χώρους έως τουλάχιστον το τέλος του μήνα.