Τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση για να μη φτάσουμε στα 10.000 κρούσματα

Δραματικοί είναι οι επιδημιολογικοί δείκτες στη χώρα με το ένα σοκ να διαδέχεται το άλλο στις εκθέσεις του ΕΟΔΥ.

Δραματικοί είναι οι επιδημιολογικοί δείκτες στη χώρα με το ένα σοκ να διαδέχεται το άλλο στις εκθέσεις του ΕΟΔΥ. Τη Δευτέρα σημειώθηκε ρεκόρ με σχεδόν 5.500 κρούσματα ενώ ο αριθμός των νεκρών και των διασωληνωμένων δεν πέφτει.

Μέσα σε λίγες μέρες οι περισσότερες περιφέρειες της χώρας «κοκκίνησαν», με τα νοσοκομεία τους να «γονατίζουν». Εδώ και μέρες δεν υπάρχει καμία κενή κλίνη ΜΕΘ σε Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και Δυτική Μακεδονία.

Η επιδημία «βράζει» και θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για να «κλειδώσουν» τα μέτρα που θα ισχύσουν για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού. Σε αυτά δεν περιλαμβάνεται το lockdown, όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στο MEGA.

«Η Πολιτεία έχει θωρακίσει το σύστημα υγείας, παρακολουθούμε την πανδημία και η βούλησή μας είναι να μην αντιμετωπιστεί με οριζόντια μέτρα» σημείωσε ο κ. Πλεύρης, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Το lockdown σας το αποκλείω». Ο ίδιος συμπλήρωσε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλα μέσα για να πείσει τους ανεμβολίαστους να κάνουν το εμβόλιο.

«Θα εξαντλήσουμε όλα τα μέσα για να τους πείσουμε» είπε, τονίζοντας ότι «είναι δουλειά της πολιτείας να προσπαθήσει να πείσει, αλλά δεν μπορεί να γυρνάει με μια βελόνα στο χέρι και να εμβολιάζει τον κόσμο».

Μέτρα
Την ίδια ώρα προσαρμογές στο πλαίσιο των μέτρων που ισχύουν για την ανάσχεση του κοροναϊού που θα αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους πολίτες, προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου προκειμένου όπως είπε να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη ένταση της πανδημίας.

Μεταξύ άλλων ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο αυξημένων διαγνωστικών ελέγχων για τους ανεμβολίαστους και αλλαγές στην προσβασιμότητά τους σε μικτούς χώρους. Οι σχετικές συζητήσεις του υπουργείου Υγείας με τους αρμόδιους και τους ειδικούς επιστήμονες βρίσκονται σε εξέλιξη και οι όποιες προσαρμογές όταν αποφασιστούν θα ανακοινωθούν εγκαίρως, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Διευκρίνισε ότι δεν θα σταματήσει η πρόσβαση των ανεμβολίαστων σε χώρους που αφορούν στοιχειώδεις λειτουργίες, ωστόσο ενδεχομένως να χρειαστεί η αυστηροποίηση των μέτρων. «Σε κάθε περίπτωση οι εισηγήσεις των ειδικών θα αξιολογηθούν και πολύ σύντομα η κοινή γνώμη θα ενημερωθεί», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως τα επικρατέστερα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι είναι τα εξής:

Να μεγαλώσουν οι αποστάσεις ανάμεσα στα τραπέζια στους μεικτούς χώρους
Μείωση των ατόμων που θα κάθονται σε κάθε τραπέζι,
Να γίνουν τρία τα υποχρεωτικά τεστ ( αντί για δύο) στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε εστίαση και ψυχαγωγία
Να μην υπάρχει μουσική στους εξωτερικούς χώρους.
Να μην έχουν πλαϊνά προστατευτικά οι εξωτερικοί χώροι και αν έχουν να θεωρούνται… κλειστοί.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι αποφάσεις αναμένεται να κινηθούν σε τρεις άξονες. Πρώτο μέλημα αποτελεί η ενίσχυση του συστήματος Υγείας, καθώς υφίσταται ήδη τροπολογία με κίνητρα σε γιατρούς προκειμένου να στελεχώσουν δημόσια νοσοκομεία, ειδικά στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, η οποία σηκώνει μεγάλος βάρος. Εάν αυτό δεν επιτύχει, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, η κυβέρνηση εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο της επίταξης γιατρών και της συνεργασίας με ιδιωτικές κλινικές σε περιοχές με ιδιαιτέρως επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα.

10.000 κρούσματα
«Η δυναμική της πανδημίας αυτή τη στιγμή είναι πολύ μεγάλη. Δυστυχώς θα επιβεβαιωθούν διάφορα μοντέλα που δίνουν πολύ ψηλά νούμερα στα κρούσματα. Μπορούμε πολύ εύκολα κάποια στιγμή στα μέσα Νοεμβρίου να φτάσουμε στις 10.000 κρούσματα. Αν δεν υπάρξει κάποιος περιορισμός, αυτό θα συμβεί. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει εμβολιαστική κάλυψη, η δυναμική της πανδημίας θα αυξηθεί», προειδοποίησε ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ.