Τετάρτη ή το αργότερο μέχρι την Πέμπτη, αναμένεται να ανακοινωθούν τα νέα μέτρα στήριξης – Σε ποιους τομείς θα εφαρμοστούν και ποιους θα αφορούν

Πράξη θα κάνει η κυβέρνηση τις εξαγγελίες του προηγούμενου διαστήματος για στήριξη των νοικοκυριών, των καταναλωτών και της οικονομίας, εν μέσω μιας ευρωπαϊκής ενεργειακής και οικονομικής κρίσης η οποία γιγαντώθηκε μετά και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το σχέδιο στήριξης το οποίο θα διαθέτει ένα διευρυμένο πακέτο μέτρων, έχει θέσει επί τάπητος το υπουργείο Οικονομικών και κινείται σε τρεις πυλώνες με παρεμβάσεις σε:

καύσιμα (για τους εισοδηματικά αδύναμους)
λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου (με επιδοτήσεις λογαριασμών για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο)
έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε ευάλωτες ομάδες
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναμένει για τις τελικές αποφάσεις -οι οποίες θα μετουσιώσουν το ολοκληρωμένο σχέδιο ενίσχυσης- το «κλίμα» που θα καταγραφεί κατά την διάρκεια του κρίσιμου Eurogroup της Τρίτης (15/3), κατά το οποίο θα μετέχει και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Με βάση τα παραπάνω, Τετάρτη ή το αργότερο μέχρι την Πέμπτη, αναμένεται να ανακοινωθούν τα νέα μέτρα στήριξης (τα οποία πλέον θεωρούνται επιβεβλημένα λόγω συγκυριών), με την κυβέρνηση να θέλει να δείξει τα «αντανακλαστικά» στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η αγορά, την ώρα που η οικονομική δίνη φαίνεται να «ροκανίζει» το οικογενειακό εισόδημα μέρα με τη μέρα.

Ενίσχυση των ευάλωτων ομάδων
Τα σενάρια, μέχρι να γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις δίνουν και παίρνουν με αναφορές να κάνουν λόγο για ενίσχυση εισοδήματος, τουλάχιστον 800.000 χαμηλοσυνταξιούχων αλλά και 170.000 ατόμων με αναπηρία, με 250 ευρώ ενώ διπλό ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα λάβουν περίπου 270.000 δικαιούχοι του επιδόματος.

Τα κριτήριο που θα καταστεί για τους χαμηλοσυνταξιούχους θα ανέρχεται σε ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 7.200 ευρώ και ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ, ενώ η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 200.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα, οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα λάβουν διπλό επίδομα, όπως συνέβη και τα Χριστούγεννα με τα κριτήρια να έχουν ως εξής:

200 ευρώ το μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό
100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 50% προστίθεται στο βασικό ποσό)
50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 25% προστίθεται στο βασικό ποσό).
Νέα επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος
Η ενεργειακή κρίση είναι το βασικό πρόβλημα της κυβέρνησης καθώς διευρύνεται σε μεγάλη έκταση εντός της αγοράς και αφορά τα νοικοκυριά αλλά και τις επιχειρήσεις. Γι’ αυτό τον λόγο η κυβέρνηση έχει αποφασίσει η επιδότηση τόσο του ηλεκτρικού ρεύματος όσο και του φυσικού αερίου να ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ,

Το πακέτο του Απριλίου θα είναι προσαυξημένο καθώς το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου η μέση τιμή χονδρεμπορικής ρεύματος ξεπερνά τα 322 ευρώ/MWh, δηλαδή 50% υψηλότερη σε σχέση με εκείνη του Φεβρουαρίου. Το ποσό μπορεί να διαμορφωθεί και στα 50 ή και ακόμα και στα 60 ευρώ τον μήνα.

«Χαρτογράφηση» του εύρους προβλήματος στο Eurogroup
Το αυριανό Eurogroup στο οποίο θα μετέχει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, θα εξετάσει την οικονομική κατάσταση την οποία διαμορφώνει η στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και άλλες βασικές μακροοικονομικές εξελίξεις που επηρεάζουν τον δημοσιονομικό σχεδιασμό για το προσεχές έτος. Επίσης, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν τη 13η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα, η οποία ολοκληρώθηκε επιτυχώς πριν από περίπου τρεις εβδομάδες.

Θα ακολουθήσει συνεδρίαση του Eurogroup σε διευρυμένη σύνθεση, στην οποία θα εξεταστούν τα επόμενα βήματα προκειμένου να συμφωνηθεί πρόγραμμα εργασιών για όλα τα εκκρεμή στοιχεία της τραπεζικής ένωσης, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 24ης-25ης Μαρτίου για το ευρώ.

Σημειώνεται ότι, ο κ. θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Ecofin, στην οποία, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν -κατά τη διάρκεια του προγεύματος- τις οικονομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μετά τη στρατιωτική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας. Επιπρόσθετα, θα συζητήσουν το μηχανισμό συνοριακής προσαρμογής άνθρακα και θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε γενική προσέγγιση επί της πρότασης.

Η ατζέντα της συνόδου περιλαμβάνει ακόμα συζήτηση προσανατολισμού σχετικά με την πρόταση να μεταφερθεί στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης η παγκόσμια συμφωνία που επετεύχθη σε επίπεδο ΟΟΣΑ, σύμφωνα με την οποία οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες θα υπόκεινται σε ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15% σε όλο τον κόσμο.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τις δημοσιονομικές κατευθύνσεις της για το 2023, οι οποίες θα βοηθήσουν τα κράτη-μέλη στην κατάρτιση των οικείων προγραμμάτων σταθερότητας και σύγκλισης, που πρέπει να υποβληθούν τον Απρίλιο. Μετά τη δημόσια διαβούλευση και τις συζητήσεις στην αρμόδια επιτροπή με τα κράτη-μέλη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παράσχει ενημέρωση σχετικά με την πορεία των εργασιών όσον αφορά στην επανεξέταση της οικονομικής διακυβέρνησης. Επιπρόσθετα, οι υπουργοί θα καθορίσουν τις προτεραιότητες του Συμβουλίου για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2023.

Τέλος, αναμένεται να εγκριθούν συμπεράσματα σχετικά με τις εξαγωγικές πιστώσεις και την εφαρμογή της δέσμης μέτρων για το ηλεκτρονικό εμπόριο, ενώ η προεδρία θα ενημερώσει τους υπουργούς αναφορικά με τα κύρια αποτελέσματα της άτυπης Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή στις Βερσαλλίες.

Πηγή : newsbomb.gr