Τα αληθινά κίνητρα Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά – Η απολυταρχική ερντογανική Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί

Εκλογές έρχονται, τα ποσοστά για το κόμμα του δεν είναι και τα καλύτερα, οπότε ο “σουλτάνος” ακολουθεί την πάγια τακτική της πόλωσης και των προκλήσεων εξωτερικεύοντας την κρίση στην Τουρκία.

Οι τελευταίες δηλώσεις για την Αγιά Σοφιά κάθε άλλο παρά κεραυνός εν αιθρία είναι.

Άλλωστε πριν από ένα μήνα μια μεγάλη ομάδα φανατικών μουσουλμάνων συγκεντρώθηκαν μπροστά στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη ημέρα Παρασκευή-ιερή μέρα για τους μουσουλμάνους- για να υποστηρίξουν με προσευχές το αίτημά τους το ιστορικό κτίριο, το οποίο είναι σήμερα μουσείο, να επιστρέψει στην προηγούμενη λειτουργία του ως τζαμί.

Η διαδήλωση οργανώθηκε κατά την 84η επέτειο της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε μουσείο.

Οπότε ο Ερντογάν λέει αυτό που κάποιοι στην Τουρκία απλά θέλουν να ακούσουν.

Το κατά πόσο μπορεί να γίνει πράξη κάτι τέτοιο είναι άλλη συζήτηση. Μια τέτοια κίνηση προφανώς και θα είχε τεράστιο αντίκτυπο στην διεθνή κοινότητα μιας και η Αγία Σοφία είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. “Δεν νομίζω ότι μπορεί να το κάνει. Αυτό θα έχει τεράστιο κόστος. Θα καταδείξει μια αχρειότητα και μια εξαθλίωση πνευματική και ηθική” τόνισε χθες ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Η κίνηση του Ερντογάν όμως εκπορεύεται και από ένα άλλο κίνητρο.

‘Η αλλαγή του καθεστώτος του Μουσείου Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί θα είναι ένα είδος απάντησης στην απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ και την κυριαρχία αυτού του κράτους στα Υψώματα του Γκολάν”, δήλωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας.

“Μετά από τις δημοτικές εκλογές, θα επιστρέψουμε στην αληθινή κατάσταση της Αγίας Σοφίας, τι σημαίνει αυτό, θα αλλάξουμε την κατάσταση από μουσείο σε τζαμί αφού ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα [Του Ισραήλ], και ετοιμάζεται να εκχωρήσει τα υψίπεδα του Γκολάν στο κατοχικό Ισραήλ τότε θα λάβει απάντηση από την Τουρκία «, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Τούρκου ηγέτη ως ομιλητής σε ομιλία του στο Τραμπζόν.

Εδώ και δύο χρόνια το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ αναλύει όσα συμβαίνουν στην Τουρκία σε σχέση με τους Χριστιανούς και την Αγιά Σοφιά!

Το περιστατικό με την ανάγνωση του Κορανίου, οι προσευχές και άλλες προκλήσεις αποτελούν απλά θλιβερή επιβεβαίωση!

Εδώ και δύο χρόνια η παγκόσμια κοινότητα έχει σοβαρές ανησυχίες για το τι επιφυλάσσει το μέλλον της απολυταρχικής ερντογανικής Τουρκίας για τους ούτως ή άλλως διωκόμενους χριστιανούς και άλλες μειονότητες στη χώρα.

Ιδιαίτερα σημαντική μάλιστα ήταν η ανάλυση του Μπουράκ Μπέκτιλ, δημοσιογράφου με έδρα την Άγκυρα, ο οποίος έγραφε για τις εξελίξεις στην Τουρκία για το Ινστιτούτο Gatestone, ένα γνωστό think tank, και σχολίασε ότι ο Ερντογάν επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει μια αντιπαράθεση την οποία αποκαλεί «Ημισέληνος vs Σταυροφόρων» που τον έκανε δημοφιλή στις συντηρητικές και εθνικιστικές μάζες της χώρας.

Ο Ερντογάν συν τοις άλλοις είναι όμηρος συντηρητικών ρευμάτων εντός της χώρας που ζητούν διακαώς η μέγας ναός της Ορθοδοξίας να μετατραπεί σε τζαμί.

Κι αυτό οφείλεται και στις συμμαχίες του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ)….

Μετά το τουρκικό δημοψήφισμα φάνηκε πως ο Ερντογάν κέρδισε. Αλλά την ίδια στιγμή έιχε χάσει κι όλας.

Τον Σεπτέμβριο του 2015 κατά τις βουλευτικές εκλογές, το κυβερνών κόμμα κέρδισε 51% των ψήφων, ενώ το εθνικιστικό Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης περίπου 20%. Κατόπιν το ΑΚΡ για την επίτευξη των συνταγματικών τροποποιήσεων έχει συνεργαστεί με τους εθνικιστές, και ήλπιζε ότι η προσθήκη 50% και 20% θα έδιναν στο δημοψήφισμα άνω του 70%.

Αντιθέτως όμως αποδείχτηκε πως η “ένωση” σε επίπεδο γραμμής των δύο κομμάτων υποστηρίχτηκε μόνο από το 51% των Τούρκων.

Σύμφωνα με αρκετούς ψύχραιμους Τούρκους αναλυτές το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στη βάση μιας συμμαχίας με το κόμμα των Εθνικιστών έκανε ένα στρατηγικό λάθος με τη δημιουργία όχι μόνο της εντύπωσης της σύνθεσης ενός «ήπιου Ισλάμ» με τους εθνικιστές, αλλά παραλlήλως καλλιεργώντας μια υβριδική ιδεολογία του νεο-οθωμανισμού, η οποία υποστηρίχθηκε από το ήμισυ σχεδόν των πολιτών της Τουρκίας.

Και πλέον συντηρητικά και θρησκευτικά ρεύματα από το εσωτερικό της Ανατολίας, θεωρούν πως έχουν και με το παραπάνω πλέον το δικαίωμα να υποβάλουν τα αιτήματά τους στον Ερντογάν. Κάτι που επηρεάζει άμεσα την Αγία Σοφία.

Κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών, έχουν επικεντρωθεί στο πώς η Αγία Σοφία θα «απελευθερωθεί από τα δεσμά» και θα μετατραπεί σε τζαμί. Όσο ο Ερντογάν αργεί τόσο πιο ανυπόμονα γίνονται τα μέλη του AGD.

Θλίψη προκαλεί και η στάση του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Η απάθεια και ο μη σχολιασμός των δηλώσεων Ερντογάν απαξιώνει περαιτέρω τον κ. Βαρθοομαίο και την κουστωδία του.

Στο μεταξύ εκεί που χτυπάει η καρδιά του μουσουλμανισμού, στην Κάαμπα της Μέκκας, ο ιμάμης έκανε δέηση στον Αλλάχ ώστε να γίνει η Αγία Σοφία τζαμί. Στην προσευχή του ιμάμη στην Σαουδική Αραβία, ζητήθηκε παράλληλα από το Θεό να προστατεύει τον ηγέτη της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Open TV, Μαρία Ζαχαράκη, όλος ο μουσουλμανικός κόσμος επιθυμεί την μετατροπή του μουσείου της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. «Αλλάχ μου, προστάτευσε και δώσε ασφάλεια στην Τουρκία και σε όλους τους τόπους του Ισλάμ. Αλλάχ μου, φύλαγε τον ηγέτη της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και όλους τους μουσουλμάνους ηγέτες. Αλλάχ μου, αξίωσέ μας να προσευχηθούμε στην Αγία Σοφία, Κύριε του σύμπαντος! Αξίωσέ μας το συντομότερο να προσευχηθούμε στην Αγία Σοφία, Κύριε του σύμπαντος» ανέφερε στην επίκλησή του στον Αλλάχ ο ιμάμης με τους πιστούς να φωνάζουν «αμήν».

ΠΗΓΗ www.pentapostagma.gr