ΣΥΡΙΖΑ Τέλος: Εκλογές ακόμα και τον Απρίλιο – Δημοσκοπήσεις και «Πρέσπες» καταποντίζουν τον Τσίπρα
Www.true.gr

ΣΥΡΙΖΑ Τέλος: Εκλογές ακόμα και τον Απρίλιο – Δημοσκοπήσεις και «Πρέσπες» καταποντίζουν τον Τσίπρα

Ανοικτά είναι πλέον όλα τα σενάρια για την ημερομηνία διεξαγωγής των εθνικών εκλογών. Με την κυβέρνηση να οδηγείται προς καθολική διάλυση μέρα με τη μέρα και τις δημοσκοπήσεις να το επιβεβαιώνουν, είναι εξαιρετικά πιθανό οι εκλογές να πραγματοποιηθούν ακόμα και μέσα στον Απρίλιο.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια, αλλά ιδιαίτερα μετά τη ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε μια ηχηρή λαϊκή αντίδραση, την οποία όμως αγνόησε. Τώρα, με φιλολαϊκά μέτρα προσπαθεί να βελτιώσει την εικόνα της, ωστόσο η επιβολή μιας προδοσίας είναι ανεπανόρθωτη.

Σε ετοιμότητα για εκλογικό αιφνιδιασμό, ακόμη και νωρίτερα από την Κυριακή 26 Μαΐου, βρίσκονται τα πολιτικά στρατόπεδα της χώρας, καθώς εκτιμάται ότι η καθημερινή φθορά και η εικόνα διάλυσης που επικρατεί στην χώρα σε όλα τα επίπεδα κάνει πλέον ανέφικτο τον σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου για εξάντληση της τετραετίας μέχρι τον Οκτώβριο.

Η κακή επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με τις οποίες η ψαλίδα, αντί να κλείνει, ανοίγει ακόμη περισσότερο, η δυστοκία και οι χαμηλές… πτήσεις των υποψηφίων στις αυτοδιοικητικές εκλογές, οι συνεχείς αποδοκιμασίες απέναντι σε βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, όταν εμφανίζονται δημοσίως, το κοινοβουλευτικό αλαλούμ των τελευταίων ημερών και τα απανωτά χτυπήματα του Πάνου Καμμένου συνθέτουν μια δύσκολη πραγματικότητα για την κυβέρνηση που βλέπει τον χρόνο της να μετρά αντίστροφα.


Με βάση την παραπάνω εικόνα, η Κυριακή 26 Μαΐου μοιάζει αυτή την στιγμή το απώτατο όριο επιβίωσης αυτής της κυβέρνησης, με δεδομένο ότι τα όποια θετικά νομοσχέδια που προτίθεται να φέρει στη Βουλή το Μέγαρο Μαξίμου, («κόκκινα δάνεια», 120 δόσεις, «ακατάσχετος λογαριασμός», ρύθμιση για τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών) θα ψηφιστούν μέχρι τα μέσα Μαρτίου.

Ωστόσο, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η 26η Μαΐου (μαζί με της ευρωεκλογές) θα ήταν ρίσκο για τον κ. Τσίπρα, καθώς θα έχει προηγηθεί η πρώτη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναμένεται να έχει καλές επιδόσεις, οπότε αυτό είναι πολύ πιθανόν να λειτουργήσει αρνητικά για την επόμενη Κυριακή.

Για την Κυριακή 19 Μαΐου, η ΝΔ έχει θέσει ήδη ζήτημα για το πρόβλημα που προκύπτει με τους ετεροδημότες, οι οποίοι θα πρέπει να ψηφίσουν είτε για βουλευτές και κόμμα στον τόπο διαμονής τους, είτε για αυτοδιοικητικούς στον τόπο καταγωγής τους.


Για την προηγούμενη Κυριακή, δηλαδή την 12η Μαΐου, είναι απίθανο να προκηρυχτούν εκλογές, καθώς θα έχουμε εκλογικές αναμετρήσεις για τρεις συνεχόμενες Κυριακές, ενώ απίθανο θεωρείται να στηθούν κάλπες την 5η Μαΐου (Κυριακή του Θωμά), δηλαδή μια εβδομάδα μετά το Πάσχα (28 Απριλίου).

Στις 21 Απριλίου είναι η Κυριακή των Βαΐων, οπότε είναι και πάλι δύσκολο να στηθούν κάλπες λόγω της έναρξης των πασχαλινών διακοπών (αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί κανένα ενδεχόμενο), οπότε ως πιο πιθανή δείχνει η 14η Απριλίου.

Το σενάριο που επικρατεί το τελευταίο διάστημα είναι ότι οι εθνικές εκλογές θα συμπέσουν μαζί με τις ευρωεκλογές, ωστόσο το γεγονός ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν διαψεύδει πλέον κανένα από τα σενάρια που μιλούν για κάλπες μέχρι το Μάιο, σημαίνει πως όλα τα ενδεχόμενα είναι πλέον ανοικτά.

ΠΗΓΗ: pentapostagma.gr

Διαβάστε περισσότερα
Αφήστε το σχόλιο σας:
True.gr