Συμβαίνει Τώρα: Ποινικές διώξεις σε Δούρου, Ψινάκη και άλλους 18 για τη φωτιά στο Μάτι!
Www.true.gr

Συμβαίνει Τώρα: Ποινικές διώξεις σε Δούρου, Ψινάκη και άλλους 18 για τη φωτιά στο Μάτι!

Ποινικές διώξεις σε βάρος 20 προσώπων μεταξύ των οποίων είναι οι Ρένα Δούρου και Ηλίας Ψινάκης, άσκησαν οι εισαγγελείς που χειρίστηκαν την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, που οδήγησε στο θάνατο 100 άτομα.

Συγκεκριμένα, η Εισαγγελία της Αθήνας άσκησε ποινικές διώξεις για σειρά αδικημάτων κατά της περιφερειάρχη Ρένας Δούρου, του δημάρχου Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη, του δημάρχου Ραφήνας Ευάγγελου Μπουρνού, αλλά και υψηλόβαθμων στελεχών της Πυροσβεστικής, της ΕΛΑΣ και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Οι ποινικές διώξεις είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα και αφορούν σε τρία αδικήματα: Εμπρησμό από αμέλεια, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και δια παραλείψεως και σωματικές βλάβες κατά συρροή, δια παραλείψεως και από αμέλεια από υπόχρεους και μη.

Σημειώνεται, ότι για τα συγκεκριμένα αδικήματα ο νόμος προβλέπει ποινές μέχρι πέντε χρόνια φυλάκισης. Ωστόσο, με τη συνθήκη της συρροής των ανθρωποκτονιών ενδέχεται υπό εξαιρετικές περιστάσεις να φθάσουν ως και τα δέκα χρόνια φυλάκισης.


Παράλληλα, υπάρχει φέρεται να εκδόθηκε και απαλλακτική διάταξη από την εισαγγελία της Αθήνας, η οποία περιλαμβάνει 4 πρόσωπα τα ονόματα των οποίων είχαν αναφερθεί σε μηνυτήριες αναφορές συγγενών θυμάτων και θυμάτων, αλλά δεν πρόεκυψε καμία ένδειξη ενοχής τους. Άλλα σημαντικά πρόσωπα που διώκονται είναι ο πρώην αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήρης Τζερούδης, ο νυν αρχηγός της Πυροσβεστικής Βασίλης Ματθαιόπουλος, που τότε ήταν υπαρχηγός, καθώς και ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης.

Στη δίωξη επίσης περιλαμβάνεται ο 65χρονος που έβαλε τη φωτιά στο Νταού Πεντέλης από όπου ξεκίνησε η φονική πυρκαγιά.

Η υπόθεση θα διαβιβαστεί σε ανακριτή, λόγω της σοβαρότητάς της και παρά το γεγονός, ότι οι κατηγορίες είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα.


Εκτός από την ποινική δίωξη κατά των παραπάνω προσώπων η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών εξέδωσε απαλλακτική διάταξη για 4 άτομα τα ονόματα των οποίων είχαν αναφερθεί σε μηνυτήριες αναφορές συγγενών θυμάτων και θυμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισαγγελείς, στην αξιολόγηση τους για το υλικό της δικογραφίας, μιλούν για «απόλυτη ασυνεννοησία, χάος και κατάρρευση του συστήματος, γενικευμένες ευθύνες των συναρμόδιων υπηρεσιών, εγκληματικά λάθη και παραλείψεις κατά την αντιμετώπιση της φονικής πυρκαγιάς» και δεν περιλαμβάνουν στα αίτια της καταστροφής την αυθαίρετη δόμηση.

πηγη: lifo.gr

Διαβάστε περισσότερα
Αφήστε το σχόλιο σας:
True.gr