Στάθης Παναγιωτόπουλος: Τι ποινή τον περιμένει αν επιβεβαιωθούν οι κατηγορίες για revenge ροrn

Ο Στάθης Παναγιωτόπουλος αποτελεί πλέον παρελθόν για τους «Ράδιο Αρβύλα» ύστερα από την καταγγελία που γνωστοποίησε ο ακτιβιστής Ηλίας Γκιώνης.

Ο Στάθης Παναγιωτόπουλος κατηγορείται πως είχε αναρτήσει βίντεο και φωτογραφίες με σεxouαλικό περιεχόμενο σε γνωστή ιστοσελίδα πορνογραφίας, με πρωταγωνίστρια πρώην σύντροφό του.

Όπως αναφέρει η δημοσίευση, που ξεκίνησε στο Instagram από τον ακτιβιστή Ηλία Γκιώνη και αναπαράχθηκε στο Twitter από τον χρήστη «Γκέι Καγκουρό», ο παρουσιαστής και η κοπέλα γνωρίστηκαν στην Αλόνησσο, όπου ο Στάθης Παναγιωτόπουλος
διατηρεί εξοχική κατοικία. Αφού χώρισαν, ο παρουσιαστής κατηγορείται πως προχώρησε στη δημοσίευση τριών βίντεο και 300 φωτογραφιών της, χωρίς την έγκρισή της, σε διάφορες ιστοσελίδες πορνογραφικού περιεχομένου.

Το εκδικητικό πορνό εμπίπτει στις συμπεριφορές εκείνες που παραβιάζουν τον νόμο για τα προσωπικά δεδομένα και ποινικοποιούνται στο άρθρο 38 με τίτλο «ποινικές κυρώσεις» του νόμου 4624/2019 αποτελώντας ειδικό ποινικό νόμο σύμφωνα με το άρθρο 12 του ποινικού κώδικα. Με το άρθρο αυτό και την ποινικοποίηση της εν λόγω συμπεριφοράς τα προσωπικά δεδομένα ανάγονται σε «έννομο αγαθό» και η προσβολή αυτών με του τρόπους που περιγράφονται οδηγούν σε ποινικό κολασμό. Επομένως, «πορνό άνευ συγκατάθεσης», «εκδικητικό πορνό» και revenge porn είναι όροι ταυτόσημοι με την προσβολή δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Αρχικά, στοιχείο αδίκου του εγκλήματος είναι η άνευ δικαιώματος επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων .Η έννοια του δικαιώματος αφορά το δικαίωμα που αποκτάται με τη συγκατάθεση του φορέα των προσωπικών δεδομένων σχετικά με τις πράξεις επ΄αυτών. Η «άνευ δικαιώματος» επεξεργασία αφορά όλα τα επιμέρους εγκλήματα του άρθρου 38 και η παρουσία της συγκατάθεσης λειτουργεί όχι σαν λόγος άρσης του τελικού αδίκου αλλα αποκλείει το αρχικό άδικο της πράξης (14 ΠΚ).

πηγη: instanews.gr