Σταματήστε να λέτε στις Σαραντάρες τι να φορέσουν και τι όχι

Οι 40άρες υποτίθεται πως πρέπει να ξεχάσουν τις μίνι φούστες, τα φτηνά μπιζού, τα σκισμένα τζιν και τα κοντά τζάκετ.

Έχεις δει 40άρα με μίνι φούστα να σου φύγει η «μαγκιά»; Μάλλον όχι. Και υπόψιν. Τα αγαπημένα μου ρούχα είναι ένα τζιν χιλιοσκισμένο και μια ξώπλατη μπλούζα με φτερά και πούλιες και όταν τα φοράω γίνεται πανικός.

Μια μέρα, χαζεύοντας στο Facebook, το ίδιο καταραμένο άρθρο έκανε και πάλι την εμφάνισή του. Ως συγγραφέας, προσπαθώ να είμαι αντικειμενική, αλλά τον αρθρογράφο αυτού του άρθρου άνετα τον έδερνα. «50 πράγματα, που δεν μπορεί να κάνει ή να φορέσει μια γυναίκα άνω των 40 ετών». Άκου τίτλος.

Πρώτα απ’ όλα: Είμαι γυναίκα, 40 ετών και ξέρω πολλές άλλες 40άρες γυναίκες. Αυτή η δεκαετία είναι η καλύτερη απ’ όλες. Κάνω ό, τι θέλω και δεν δίνω λογαριασμό σε κανέναν. Είναι η δεκαετία «που ζεις», έτσι λένε. Και μπορώ να πω ειλικρινά ότι ισχύει. Φυσικά, οι άλλοι εξακολουθούν να μας προσβάλουν λέγοντας ότι «Είμαστε πολύ μεγάλες, για να δούμε τα πράγματα με μια πιο φρέσκια ματιά». Είναι πολύ ενοχλητικό όντως, αλλά εμένα προσωπικά δεν θα με εμποδίσει η άποψη αυτή.

Οι 40άρες υποτίθεται πως πρέπει να ξεχάσουν τις μίνι φούστες, τα φτηνά μπιζού, τα σκισμένα τζιν και τα κοντά τζάκετ.

Έχεις δει 40άρα με μίνι φούστα να σου φύγει η «μαγκιά»; Μάλλον όχι.Και υπόψιν. Τα αγαπημένα μου ρούχα είναι ένα τζιν χιλιοσκισμένο και μια ξώπλατη μπλούζα με φτερά και πούλιες και όταν τα φοράω γίνεται πανικός.

Με αρρωσταίνει να βλέπω άρθρα, που να λένε στις γυναίκες, που είναι της συγκεκριμένης ηλικίας τί πρέπει ή όχι να φοράνε. Είναι λες και έχουν ημερομηνία λήξης και η ώρα τους τελειώνει, ενώ οι περισσότερες από εμάς αισθανόμαστε το ακριβώς αντίθετο.

Ο τρόπος, που το βλέπω, είναι αλλιώτικος. Όλες οι γυναίκες έχουν κερδίσει το δικαίωμα να φορούν ό, τι θέλουν και όποτε θέλουν. Αυτές οι γυναίκες έχουν φορτωθεί στην πλάτη τους 4 δεκαετίες, παντρεύτηκαν, έκαναν παιδιά, χώρισαν ή δεν παντρεύτηκαν ποτέ, έχασαν ένα γονέα, πέρασαν προβλήματα υγείας, οπότε κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τους υπαγορεύσει τί θα φορέσουν και τί όχι.

Έχουν μάθει ότι τα καλύτερα πράγματα στη ζωή είναι οι απλές απολαύσεις, όπως το να νιώθεις όμορφα φορώντας μια κοντή φούστα ή ένα κοντό, δερμάτινο τζάκετ ή ακόμα και αθλητικές φόρμες, αφού πολλές φορές η άνεση ορίζει το ντύσιμό μας.

Οι περισσότερες φίλες μου κι εγώ είμαστε 40 χρονών και ξέρεις τί μας αρέσει να κάνουμε; Να φοράμε ό, τι μας κάνει να νιώθουμε ευτυχισμένες, ζωντανές, αλλά και άνεση. Όπως ακριβώς κάναμε στα 20 και τα 30 μας. Σίγουρα δεν πιστεύουμε ότι είμαστε και τόσο μεγάλες, για αν το ρίξουμε από τώρα στα ταγιεράκια ή τις χλαμύδες, μόνο και μόνο επειδή μπήκαμε στην πέμπτη δεκαετία της ζωής μας, ζήτω που καήκαμε.Δεν ακολούθησα ποτέ τους κανόνες της μόδας. Είχα το δικό μου γούστο και προτιμήσεις και εξάλλου, ακολουθούσα ήδη πολλούς κανόνες στη ζωή μου, για να ακολουθήσω και αυτούς της μόδας. Κανείς δεν χρειάζεται να σου πει τί πρέπει και τί δεν πρέπει να φορέσεις. Ο εαυτός σου μόνο.

Το να λες σε κάποιον ότι δεν πρέπει να φορέσει κάτι λόγω της ηλικίας του, δεν είναι μόνο προσβλητικό επειδή του λες ότι θα τραβήξει αρνητικά τα βλέμματα, αλλά και επειδή δεν είναι δουλειά αυτού του ατόμου να ορίζει τί θα βάλεις στο σώμα σου. Δεν έχει κανένα δικαίωμα.

Ακριβώς επειδή το σώμα σου έχει αλλάξει (όχι απαραιτήτως με την κακή έννοια – υπάρχουν 40άρες με καλύτερα σώματα απ’ ότι είχαν στα 20 τους), δεν σημαίνει ότι ορισμένα πράγματα πρέπει να αλλάξουν. Δεν υπάρχει όριο στο πόσο υπέροχα αισθάνεσαι ή στο αν βρίσκεις πολύ σικ τις μπότες πάνω από το γόνατο ή στο αν βάφεις τρικολόρε τα μαλλιά σου.

Αν θέλεις, φόρα την ποδιά του κρεοπώλη και μια τιάρα στα μαλλιά σου και βγες έξω, έχεις κάθε δικαίωμα.

ΠΗΓΗ: fumara.gr