Στα χνάρια του Αντρέα… ο Αλέξης μοιράζει «Θα»

Την ίδια τακτική για την οποία κατηγορούσε τις προηγούμενες κυβερνήσεις ακολουθεί με συνέπεια και μάλιστα στον υπερθετικό βαθμό και ο Τσίπρας.

Στόχος του είναι να «πιάσει» ένα υπερπλεόνασμα της τάξης του 5% αντί του ήδη υψηλού προβλεπόμενου 3,5%. Για να πετύχει τον στόχο του δύο τρόποι υπάρχουν: Οι μεγάλες περικοπές στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και η δοκιμασμένη «συνταγή» της υπερφορολόγησης. Τα μέτρα αυτά όμως είναι τροχοπέδη στην ανάπτυξη που είχε υποσχεθεί, στην ανάπτυξης που οι Συριζαίοι εδώ και καιρό την βλέπουν να έρχεται.

Προφανώς έρχεται από πολύ μακριά γιατί εμείς δεν την βλέπουμε. Σύμφωνα με εκθέσεις της Τραπέζης Ελλάδος το περσυνό πλεόνασμα του 4,2%, υπερδιπλάσιο από το προβλεπόμενο, είχε αρνητική επίδραση στην οικονομική ανάπτυξη κατά 1,2%. Και είναι βασικός κανόνας της οικονομίας που δεν μπορεί ο ίδιος και οι επιτελείς του να μην τον γνωρίζουν: Όταν υπάρχει υπερπλεόνασμα του ΑΕΠ θυσιάζεται η οικονομική ανάπτυξη και η οικονομική δραστηριότητα.

Γιατί λοιπόν επιλέγουν αυτόν τον στόχο στην κυβέρνηση; Μα γιατί βρισκόμαστε σε μία μακρά άτυπη προεκλογική περίοδο και μαζεύοντας χρήματα από τους φόρους μας θα μπορέσει να δώσει στους ψηφοφόρους μία μικρή ελεημοσύνη για να συγκρατήσει όσους συγκρατήσει. Λειτουργεί με την λογική σου παίρνω 10 σου δίνω πίσω 1. Δεν τους ενδιαφέρει το αν η χώρα θα επιστρέψει, σιγά-σιγά έστω, σε μία κανονική οικονομική ζωή, τους ενδιαφέρει να κρατηθούν στην κυβέρνηση, να γίνουν καθεστώς.

πηγή: elkosmos.gr