Σούβλισμα αρνιού» - Έτσι θα αποτρέψει η ΕΛ.ΑΣ. τα καλέσματα στο σπίτι το Πάσχα - Όλα τα πρόστιμα
Www.true.gr

Σούβλισμα αρνιού» – Έτσι θα αποτρέψει η ΕΛ.ΑΣ. τα καλέσματα στο σπίτι το Πάσχα – Όλα τα πρόστιμα

Τεράστια είναι η κινητοποίηση της αστυνομίας προκειμένου να τηρηθούν τα έκτακτα μέτρα το Πάσχα. Στους δρόμους 25.000 αστυνομικοί σε όλη την Ελλάδα. Έλεγχοι σε αυλές, ταράτσες και πυλωτές για… απαγορευμένες συναθροίσεις

Οι απίστευτες εικόνες τη Μεγάλη Παρασκευή με συνωστισμό σε σούπερ μάρκετ και λαϊκές αγορές έχουν θορυβήσει τους υπεύθυνους της μάχης κατά του κορονοϊου που δεν θέλουν να γκρεμιστεί ό,τι έχει χτιστεί τις προηγούμενες εβδομάδες.

Γι΄αυτό το λόγο έχουν αποφασιστεί αυξημένα μέτρα τα οποία θα τεθούν σε ισχύ από το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και τους παραβάτες περιμένουν τσουχτερά πρόστιμα. Στη μάχη για το κυνήγι των παραβατών μπαίνουν περίπου 5.000 αστυνομικοί στην Αθήνα και συνολικά 25.000 σε όλη τη χώρα, όπως επίσης drones, ελικόπτερα, ενώ σε ετοιμότητα θα είναι και εισαγγελείς για το ενδεχόμενο αυτοφώρου. Παράλληλα 1.250 αστυνομικοί θα περιπολούν τις εκκλησίες, ενώ το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα θα δούμε περιπολικά ακόμα και στις γειτονιές. Θα υπάρχουν παντού μπλόκα προκειμένου να μην περνάει… κουνούπι χωρίς σοβαρό λόγο. Ακόμη και αστυνομικοί που για χρόνια ήταν σε γραφεία το επόμενο τριήμερο βγαίνουν στους δρόμους.

Οι πυλωτές, αυλές και οι ταράτσες την Κυριακή του Πάσχα θα είναι υπό το άγρυπνο μάτι της αστυνομίας για την αποφυγή συναθροίσεων. Τα μεγάλα τραπέζια με φίλους και συγγενείς απαγορεύονται δια ροπάλου καθώς παραμονεύουν εισαγγελείς… Παραβίαση των μέτρων σε ιδιωτικό χώρο σημαίνει πρόστιμο 300 ευρώ.

Σαφείς εντολές!
Στους αστυνομικούς έχει δοθεί εντολή να εξαντλήσουν την αυστηρότητά τους, ενώ οι έλεγχοι θα είναι εξαντλητικοί. ‘’Βεβαιώστε παραβάσεις, αφαιρέστε πινακίδες, διπλασιάστε τα μπλόκα’’ είναι μερικές από τις οδηγίες που έχουν πάρει οι αστυνομικές δυναμικές. Εξονυχιστικοί θα είναι οι έλεγχοι σε όσους παρουσιάσουν βεβαιώσεις ότι μεταβαίνουν για τη βοήθεια ηλικιωμένων. Δεν αποκλείεται αστυνομικές δυνάμεις να τον συνοδεύσουν στον ηλικιωμένο προκειμένου να αποδειχθεί ότι λέει αλήθεια.

Στις αστυνομικές δυνάμεις δόθηκε εντολή τσεκάρουν τους περιφερειακούς δρόμους και παραδρόμους, καθώς δεν αρκούν τα διπλά μπλόκα στην Αθήνα. Για δημόσια συνάθροιση το πρόστιμο είναι 1000 ευρώ το άτομο.

Ουσιαστικά θα στηθεί ένα τεράστιο δίχτυ πάνω από την Αθήνα και τις περιοχές που υπάρχουν εξοχικά, ενώ θα λειτουργούν και τα αυτόφωρα, όπως και εισαγγελείς βάρδιας στους οποίους θα απευθύνονται οι αστυνομικοί όταν θα έχουν να αντιμετωπίσουν μια δύσκολη περίπτωση.

Ξεκάθαρος κι ο Χαρδαλιάς
Όπως μάλιστα τόνισε την Μεγάλη Πέμπτη ο Νίκος Χαρδαλιάς περιμένουν σκληρά μέτρα για τους απείθαρχους για να μην πάρουν τους άλλους στον λαιμό τους.


Σκληρότερα μέτρα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς με διπλασιασμό προστίμων αλλά και σαρωτικούς ελέγχους για το Μεγάλο Σάββατο, την Κυριακή και την Δευτέρα του Πάσχα.

Η πρωτόγνωρη κατάσταση που αντιμετωπίζουμε έχει αλλάξει τα πάντα γύρω μας. Οι 9 στους 10 δηλώνουν ότι θα γιορτάσουν με βάση τους κανόνες που επιβάλλουν οι συνθήκες. Τους ευχαριστούμε και τους ευγνωμονούμε, είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο κ.Χαρδαλιάς είπε όμως ακόμα ότι οι λίγοι που λένε ότι δεν θα ακολουθήσουν τις οδηγίες θα πάρουν στο λαιμό τους τους υπόλοιπους. Λένε ότι θα κάνουν ετοιμασίες και ότι δεν θα ακολουθήσουν κανέναν κανόνα. Την ημέρα του Πάσχα ισχύουν όλα τα μέτρα που έχουμε πάρει.

«Για να προασπίσουμε την προσπάθεια είμαστε υποχρεωμένοι να ανακοινώσουμε δυο επιπλέον μέτρα»:

Το πρώτο είναι ότι από το Μεγάλο Σάββατο 18/04 στις 21.00 και ως τη Δευτέρα του Πάσχα τα μεσάνυχτα – δηλαδή Δευτέρα προς Τρίτη – επεκτείνουμε σε όλη τη χώρα το μέτρο του διπλασιασμού του προστίμου στα 300 ευρώ και αφαίρεση πινακίδων για άσκοπη μετακίνηση.

Ταυτόχρονα για το ίδιο διάστημα, η κατ΄εξαίρεση μετακίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ο κωδικός Β4 θα ελέγχεται σαρωτικά, ενδελεχώς και επιμελώς από τα όργανα ελέγχου σε όλη την χώρα. Σε σχέση με το σημείο αναχώρησης και τον προορισμό και θα μπορεί να γίνεται μόνο με αποκλειστικά μέχρι 2 άτομα ανά όχημα. Καταχρηστική και παραπειστική χρήση της περίπτωσης Β4 συνεπάγεται 300 ευρώ πρόστιμο και αφαίρεση πινακίδων για τον οδηγό και 150 ευρώ πρόστιμο στον συνοδηγό.

Κωδικός «σούβλισμα αρνιού»
Στο κυβερνητικό επιτελείο έχει σημάνει συναγερμός για την Κυριακή του Πάσχα στις γειτονιές. Η εικόνα που υπάρχει είναι ότι αρκετοί έχουν μπει ήδη στον πειρασμό να καλέσουν γείτονες ή συγγενείς ακόμη και για μικρής διάρκειας επισκέψεις, με καταστρατήγηση των κωδικών μετακίνησης, είτε του κωδικού για «παροχή βοήθειας» είτε εκείνου για τη «σωματική άσκηση» και «βόλτα κατοικίδιου».


Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανώτατος αξιωματικός, η αστυνομία είναι υποχρεωμένη να επεμβαίνει την ημέρα του Πάσχα ακόμα και σε ιδιωτικούς χώρους όπου ενδεχομένως συγκεντρώνεται κόσμος για το παραδοσιακό ψήσιμο του οβελία, παραβιάζοντας την τήρηση των αποστάσεων.

«Αν υπάρξουν καταγγελίες δεν μπορούμε να μην επέμβουμε, κυρίως με συστάσεις, αλλά εύχομαι να μην χρειαστεί» δήλωσε ο αρμόδιος αξιωματικός και συμπλήρωσε: «Το νομικό πλαίσιο για την διάλυση τέτοιων συναθροίσεων υπάρχει, αλλά είμαι βέβαιος ότι οι συμπολίτες μας θα τηρήσουν όσα υπογραμμίζουν κάθε μέρα οι ειδικοί, ώστε να περάσουμε ανώδυνα και αυτή τη δυσκολία».

Πάσχα με αυστηρά μέτρα, drone και ελικόπτερα
Το γεγονός, ωστόσο, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων τηρεί ευλαβικά τα μέτρα ήταν ο κύριος λόγος που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να μην προχωρήσει στην απαγόρευση των μετακινήσεων των Ι.Χ.

Το μόνο μέτρο που μπήκε, πέραν αυτών που ήδη βρίσκονται σε ισχύ, είναι να αυξηθούν τα πρόστιμα στα 300 ευρώ στον οδηγό, 150 ευρώ στο συνοδηγό και αφαίρεση πινακίδων από τις 21:00 του Μεγάλου Σαββάτου μέχρι τα μεσάνυχτα της δεύτερης μέρας του Πάσχα.

Όμως, για να τηρηθεί η καραντίνα η αστυνομία ήδη εφαρμόζει ένα επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο θα ενταθεί ακόμη περισσότερο την Κυριακή του Πάσχα προς αποφυγήν συναθροίσεων.

Συγκεκριμένα, θα πετάνε ελικόπτερα και drones για τον έλεγχο των ταρατσών και των ανοιχτών χώρων και βεβαίως για να υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος των διοδίων και των παραδρόμων προς τις εξοχικές κατοικίες. Παράλληλα όπως επισημαίνεται από την ΕΛ.ΑΣ, οι έλεγχοι εντατικοί και εξονυχιστικοί, αφού 5.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται επί ποδός.

Μάλιστα, σημειώνεται πως τα εκκλησιαστικά «παρατράγουδα» στον Επιτάφιο και στην Ανάσταση έχουν θέσει σε ετοιμότητα και τις εισαγγελικές αρχές.

Με πληροφορίες από: Star, Open, ΕΡΤ.

Διαβάστε περισσότερα
Αφήστε το σχόλιο σας:
True.gr