Σκασμένα χείλη: 8 λόγοι που τα χείλη είναι ξηρά και ξεφλουδισμένα

Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι ξέρουν πως είναι τα σκασμένα χείλη και πόσο άσχημο είναι το ξεφλούδισμα και η αιμορραγία τους. Είναι κάτι που μπορεί να συμβεί στον καθένα, και οι λόγοι ποικίλουν. Εκτός από μια άβολη κατάσταση, προκαλεί πόνο. Επίσης, δείχνει πως ίσως συμβαίνει κάτι πιο σοβαρό κάτω από την επιφάνεια του δέρματος!

Μπορεί πολλοί άνθρωποι να υποθέτουν πως το σκάσιμο προκαλείται από το κρύο ή τον ξηρό αέρα, αλλά υπάρχουν και άλλοι λόγοι.

Η πιο γνωστή λύση είναι η κάλυψή τους με μια λιπαρή ή κηρώδη ουσία, αλλά αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό για να λύσει το πραγματικό πρόβλημα.

Σε αυτό το άρθρο θα μάθετε περισσότερα σχετικά με τα αίτια των ξηρών και σκασμένων χειλιών.

Τι προκαλεί το σκάσιμο των χειλιών;

Laura Caseley for LittleThings

Το HealthLine εξηγεί: Τα σκασμένα χείλη, δεν είναι κάτι που πρέπει να σας ανησυχεί και ο καιρός είναι μια βασική αιτία. Τα χείλη μπορούν να ξεραθούν λόγω του ξηρού καιρού, αν βρίσκεστε για ώρα στο κρύο ή στον άνεμο.

Αιτίες σκασμένων χειλιών:

#1 Αφυδάτωση

Laura Caseley for LittleThings

Σύμφωνα με την Κλινική Μάγιο: «Η αφυδάτωση εμφανίζεται όταν χρησιμοποιείτε ή χάνετε περισσότερο υγρό από αυτό που παίρνετε και το σώμα δεν έχει αρκετό νερό και άλλα υγρά για να πραγματοποιήσει τις κανονικές λειτουργίες του. Αν δεν αντικαταστήσετε τα χαμένα υγρά, θα αφυδατωθείτε.» Όταν είστε αφυδατωμένοι, το σώμα μπορεί να τραβήξει νερό από το δέρμα και να προκαλέσει ξηρότητα.

Ο καθηγητής Τζον Χίγγικνς δήλωσε στο Everyday Health: «Καθώς περνάτε από διάφορα στάδια αφυδάτωσης, έχετε πολύ ξηρό δέρμα». Αυτό το στεγνό δέρμα μπορεί να επηρεάσει τα χείλη σας περισσότερο από άλλα μέρη του σώματός σας.

#2 Γλείψιμο των χειλιών

Laura Caseley for LittleThings

Για τους περισσότερους, η φυσική αντίδραση στα ξηρά χείλη είναι να τα γλείφουν. Αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος.

Καθώς το σάλιο εξατμίζεται στα χείλη, θα χάνετε ακόμα περισσότερη υγρασία. Ο Δρ Τζόελ Κόχεν δήλωσε: Υπάρχει ένα χημικό στο σάλιο που μπορεί πραγματικά να ξηράνει τα χείλη σας. Αυτό τα κάνει ακόμη πιο ξηρά, με φαγούρα και ερεθισμένα, γεγονός που συχνά οδηγεί σε καταναγκαστικό γλείψιμο των χειλιών.

#3 Ηλιακό έγκαυμα

Laura Caseley for LittleThings

Μερικές φορές, ίσως αισθάνεστε ότι τα χείλη σας είναι σκασμένα, αλλά πραγματικά έχουν υποστεί ηλιακό έγκαυμα. Πολλοί άνθρωποι δεν το συνειδητοποιούν, αλλά τα χείλη μπορούν να καούν, όπως ακριβώς και κάθε άλλο μέρος του σώματος.

Σύμφωνα με το HealthLine, τα συμπτώματα των ηλιακών εγκαυμάτων περιλαμβάνουν το ευαίσθητο δέρμα, τα πρησμένα χείλη, τα χείλη που είναι πιο κόκκινα από το συνηθισμένο και τις φουσκάλες στο δέρμα.

Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε πάντα αντηλιακό στα χείλη σας όταν περνάτε χρόνο έξω.

#4 Κατανάλωση πάρα πολύς βιταμίνης Α

Laura Caseley for LittleThings

Η Κλινική Μάγιο εξηγεί: «Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα βιταμίνης Α είναι 900 μικρογραμμάρια για ενήλικες άνδρες και 700 μικρογραμμάρια για ενήλικες γυναίκες».

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Συμπληρωμάτων Διατροφής, η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας βιταμίνης Α μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του ερεθισμού του δέρματος.

[Πηγή]