Σεισμός ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ: Ο Τσίπρας κλέβει τρεις βουλευτές του Καμμένου και πάει σε εκλογές

«Κινούµενη άµµο» θυµίζουν πλέον οι σχέσεις των δύο κοµµάτων που συγκροτούν τον κυβερνητικό συνασπισµό, σε αντίθεση µε τα προηγούµενα χρόνια.

Στη βάση της όλης εξέλιξης βρίσκεται η αναγκαιότητα που προκύπτει για την κύρωση της Συµφωνίας των Πρεσπών από το παρόν Κοινοβούλιο για τα Σκόπια ύστερα από τη δηµοσίως και απολύτως επίσηµη θέση που εξέφρασε και από το βήµα της ∆ΕΘ ο πρόεδρος της Ν.∆., Κ. Μητσοτάκης.

Οτι, δηλαδή, η αξιωµατική αντιπολίτευση τόσο πριν από τις εκλογές όσο και µετά από αυτές δεν θα υπερψηφίσει τη συµφωνία.

Με δεδοµένη την αρνητική θέση των ΑΝ.ΕΛ. και προσωπικά του κ. Καµµένου, ο ΣΥΡΙΖΑ -όχι πλέον στην «αριστερή τάση», αλλά και σε επίπεδο ηγετικής οµάδας- έχει εισέλθει στη διαδικασία να συγκροτήσει πλειοψηφία βουλευτών υπέρ του «ναι» µε τη σηµερινή σύνθεση του Κοινοβουλίου.

Ακόµη και αν αυτό προϋποθέτει τη διάλυση και τελική «απορρύθµιση» του κυβερνητικού εταίρου, των ΑΝ.ΕΛ.

Την ίδια στιγµή και ενώ ο πρωθυπουργός των Σκοπίων δεν κουραζόταν να µιλά για «µακεδονική ταυτότητα» και γλώσσα στο πλαίσιο της καµπάνιας υπέρ του «ναι» στη γειτονική χώρα, διαρροές από το «σύστηµα Μαξίµου», αλλά και κάποιες προσεγγίσεις από βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ. προδίκαζαν ότι, αν χρειασθεί, θα υπάρξει πλειοψηφία στην παρούσα Βουλή, παρά την άποψη Καµµένου.


Η χθεσινή συνάντηση του Πάνου Καμμένου με τον Πρωθυπουργό στην πραγματικότητα επιβεβαίωσε τον χρόνο που θα γίνουν οι εκλογές αλλά και πότε θα κατατεθεί προς ψήφιση στην ελληνική Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών, εφόσον ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες από την η πλευρά της ΠΓΔΜ.

Η αφορμή μπορεί να δόθηκε από την αντιπαράθεση του υπουργού Άμυνας με τον Νίκο Κοτζιά, καθώς ο τελευταίος διαμαρτυρήθηκε στον πρωθυπουργό για τα όσα είπε τις τελευταίες ημέρες ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, ωστόσο η κατάληξη της συζήτησης ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο έφερε ένα πιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα στηθούν οι κάλπες.

Εκλογές, λοιπόν, τον Μάιο δείχνει η χθεσινή συνάντηση των δυο κυβερνητικών εταίρων, καθώς οι πληροφορίες που διέρρευσαν από κυβερνητικές πηγές λένε ότι τον Μάρτιο θα ληφθούν όλες οι αποφάσεις για την Συμφωνία των Πρεσπών.

Από αυτή την πληροφορία, μπορεί κανείς να βγάλει το συμπέρασμα ότι μέχρι και τον Μάρτιο η συμφωνία δεν θα έρθει στην Ελληνική Βουλή και άρα ο Πάνος Καμμένος δεν έχει κανένα λόγο να απειλεί ότι θα ρίξει την κυβέρνηση, ούτε είναι ανάγκη να καταφέρεται εναντίον του υπουργού Εξωτερικών, δημιουργώντας την εικόνα του απόλυτου μπάχαλου για την κυβέρνηση…

Τι είπε ο Τσίπρας στον Καμμένο


Ο πρωθυπουργός –λένε οι πληροφορίες- είπε στον συνομιλητή του ότι οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί για τον χρόνο που θα φτάσει η συμφωνία στο ελληνικό κοινοβούλιο, θα έχει και την δική του σύμφωνη γνώμη, προβλέποντας ,μάλιστα, ότι η όλη διαδικασία για να ολοκληρωθεί χρειάζεται 4-5 μήνες.

Τον διαβεβαίωσε, ακόμα, ότι η κυβέρνηση θα αντιδρά δυναμικά στις προκλήσεις των Σκοπιανών, οι οποίοι εμφανίζονται να τραβάνε τα πράγματα στα άκρα, καθώς έχουν μπει στην τελική ευθεία για το δημοψήφισμα. Εξ’ ου και το άτυπο διάβημα για τις δηλώσεις Ζάεφ και η επανόρθωση ότι η (γεωγραφική) Μακεδονία είναι μοιρασμένη ανάμεσα στην Ελλάδα, στη χώρα του και στην Βουλγαρία.

Φυσικά ο προγραμματισμός της άνοιξης για όλα τα θέματα (ψήφιση της συμφωνίας από την Βουλή και αμέσως μετά εκλογές) δεν είναι και ο καλύτερος για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου έλεγαν ότι καλό θα ήταν οι κάλπες να στηθούν με μια απόσταση χρόνου από την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο. Αλλιώς, η ατμόσφαιρα θα είναι βεβαρημένη, γεγονός που θα στοιχίσει εκλογικά στον ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα στην Βόρεια Ελλάδα.

Μέχρι τον Μάρτιο, πάντως, οι δυο εταίροι συμφώνησαν ότι θα πρέπει να υπάρχει πολιτική σταθερότητα, γιατί πάνω από το ονοματολογικό, βρίσκεται η προσπάθεια για την ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας, της ελάφρυνση των χαμηλών-μεσαίων στρωμάτων και της θεσμικής θωράκισης του κράτους απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής.

πηγή: fimes.gr