«Σείεται» η γη στο Κόσοβο: 16.000 Σέρβοι βγήκαν στους δρόμους – Κλίμα σύγκρουσης με τους Αλβανούς

Σε ένταση ευρίσκεται και πάλι το Κοσσυφοπέδιο από το σχέδιο τρομοκράτησης των Σέρβων της Β.Μιτρόβιτσα αρχικά με τις συλλήψεις 4 Σέρβων πολιτών, με επίδειξη δύναμης από την αλβανική δύναμη ROSU, αλλά και με το εμπάργκο της κυβέρνησης του Κοσόβου στα σερβικά προϊόντα.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, είχε προγραμματίσει για σήμερα στις 19:00 έκτακτη συνάντηση με όλους τους υπουργούς της κυβέρνησης της Σερβίας, με παρουσία και των αρχηγών των τριών κλάδων των ενόπλων δυνάμεων και των μυστικών υπηρεσιών.

Ο Σέρβος Πρόεδρος συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τις διαπραγματεύσεις και τη διεύρυνση Johannes Hahn, μετέφερε σ ‘αυτόν την κατάσταση και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Σερβία θα παραμείνει προς το παρόν συγκρατημένη, αν και η κατάσταση δεν ήταν ποτέ πιο δύσκολη λόγω των σημερινών γεγονότων, ενώ φέρεται να τόνισε ότι στο Κοσσυφοπέδιο απειλείται πλέον ανοικτά η ειρήνη και η ασφάλεια.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Gazeta Express o Κοσοβάρος πρωθυπουργός Χαραντινάι, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα ανέφερε ότι «η δράση των ειδικών δυνάμεων του Κοσσυφοπεδίου στη βόρεια Μιτρόβιτσα αστυνομία δεν είχαν καμία σχέση με τα τρέχοντα πολιτικά προβλήματα των Σέρβων, αλλά αφορούσαν την παλαιότερη δολοφονία του Σέρβου ηγέτη Όλιβερ Ιβάνοβιτς, ο οποίος εκτελέστηκε τον Ιανουάριο του 2018.”

Μόνο που ούτε ο ίδιος δεν πιστεύει αυτά που λέει.

Χιλιάδες Σέρβοι στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο κατέβηκαν στον δρόμο σήμερα μετά το επεισόδιο σύλληψης 4 ομοεθνών τους φωνάζοντας με πλακάτ και σερβικές σημαίες: «ΕΕ άνοιξε τα μάτια σου,» «Μην δηλητηριάζετε τα παιδιά μας», «Έρχονται και μας τρομοκρατούν».

Περισσότεροι από 16.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε μια διαμαρτυρία, η οποία πραγματοποιήθηκε λόγω της εισαγωγής τεράστιων πρόσθετων φόρων σε αγαθά από τη Σερβία, αλλά και της σύλληψης των τεσσάρων Σέρβων στην Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα.

Τα άτομα αυτά συγκεντρώθηκαν σε μια δυναμική διαμαρτυρία σε τέσσερις περιοχές του Βόρειου τμήματος του Κοσσυφοπεδίου-Μετόχια.

Οι διαδηλώσεις των Σέρβων ξεκίνησαν γύρω στο μεσημέρι και πραγματοποιήθηκαν στο τελωνείο Γιαρίνιε στο Ρουντάρε, στην Zupče και στο Μερντάρε.

«Συνολικά, περισσότεροι από 16.000 συμμετέχοντες διαδήλωσαν σε μια υψηλού επιπέδου αντίδραση», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Σερβικής Λίστα Ιγκόρ Σίμιτς.

Περισσότεροι από 1.000 Σέρβοι πολίτες συγκεντρώθηκαν στο πέρασμα του Jarinje κλείνοντας την κυκλοφορία για πολλές ώρες.

Εκατοντάδες δυσαρεστημένοι Σέρβοι σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα στο κέντρο της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα στο Ζβετσάν, στο μνημείο του Σέρβου πρίγκιπα Λάζαρ, σε μια μεγάλη διαδήλωση κατά της τρομοκρατίας της αλβανικής κυβέρνησης της Πρίστινα.

Στο Λεποσάβιτς διαμορφώθηκε μια «ανθρώπινη» σειρά μήκους πολλών χιλιομέτρων, από πολίτες με σημαίες της Σερβίας και πανό που έγραφαν: «Έχουμε το δικαίωμα στο ψωμί», «Θέλουμε ειρήνη, όχι πόλεμο» «δεν έχουμε φάρμακα» κά.

Ευτυχώς επεισόδια δεν είχαμε προς το παρόν λόγω της στάσης των Αλβανών αστυνομικών που δεν έκαναν αισθητή την παρουσία τους.

Έλληνες αμυντικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι «καζάνι που βράζει», ειδικά μετά την πρόσφατη αλβανική παρέμβαση και τις συλλήψεις και όλα είναι ανοικτά το επόμενο διάστημα.

Πολλοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν την κατάσταση σε αυτήν την πρώην σερβική Επαρχία, θεωρούν ως απλό περιστατικό τα σημερινά γεγονότα.

Στο Κόσοβο όμως έχουμε δύο εθνότητες οι οποίες είναι έτοιμες ανά πάσα ώρα και στιγμή να συγκρουστούν άγρια για εθνοτικούς λόγους, από περιστατικά σαν τα σημερινά.

Απόδειξη οι 16000 Σέρβοι που κατέβηκαν στο δρόμο για να διαμαρτυρηθούν αλλά και άλλες κινήσεις των Σέρβων, οι οποίες είναι ορατές μόνο επιτόπου.

Όπως δείχνουν τα πράγματα, δεν θα διαρκέσει για πολύ ακόμα αυτός ο «τρόπος» διαμαρτυρίας των Σέρβων στην προσπάθεια εξαναγκασμού μετακίνησης του σερβικού πληθυσμού από την περιοχή τους στην Σερβία, διότι αυτό επιδιώκουν οι Αλβανοί, με προστάτες την δύση και την ΕΕ.

Οι Σέρβοι του Κοσσυφοπέδιου «πληρώνουν» την σχέση φιλίας και αμυντικής συνεργασίας της «μαμάς» Σερβίας με την Ρωσία του Πούτιν, ο οποίος με την σειρά του πρόεδρος θα πρέπει να κινηθεί ανάλογα στα σχέδια «άλωσης» της περιοχής από την Δύση.

Σύμφωνα με προ μηνών άρθρο μας (Ο κύβος ερρίφθη! Oι Σέρβοι στέλνουν παραστρατιωτικές ομάδες στο Κόσοβο – Ιδρύουν παράλληλη δομή διοίκησης και ετοιμάζουν απόσχιση), είχαμε αναφέρει ότι οι Σέρβοι είναι σφόδρα ενοχλημένοι από παλαιότερα γεγονότα που αφορούσαν και πάλι σύλληψη Σέρβου αξιωματούχου από τις ειδικές αλβανικές δυνάμεις ROSU.

Πρόκειται για τύπο πρόκλησης ο οποίος θα πυροδοτήσει αντιδράσεις στους Σέρβους εθνικιστές, οι οποίοι ετοιμάζονται να «πάρουν» την κατάσταση στα χέρια τους με την αποστολή παραστρατιωτικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο, την ίδρυση παράλληλων δομών διακυβέρνησης με επόμενο βήμα την απόσχιση.

Αυτό ακριβώς θα πράξουν οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου μην αναμένοντας τίποτα από την Πρίστινα, και έχοντας ιδρύσει παράλληλη μορφή διοίκησης με την ονομασία ZSO.

Σκούρα είναι όμως τα πράγματα στην περιοχή των Βαλκανίων και την «φωτιά» που επιχειρείται να ανάψει από την σχεδόν αποφασισμένη απόσχιση των Σερβοβοσνίων από την Βοσνία, μαζί με τα σχέδια που κυοφορούνται στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο.

Οι Σέρβοι αυτών των περιοχών με την αμέριστη αρωγή Βελιγραδίου-Μόσχας ετοιμάζουν διπλό σχέδιο απόσχισης τόσο της σερβικής δημοκρατίας της Β-Ε όσο και του Βόρειου Κοσσυφοπεδίου από την εθνοκάθαρση που επιχειρούν οι Αλβανοί με την ανοχή της δύσης.

ΠΗΓΗ: www.pentapostagma.gr