Οι Σέρβοι στο πλευρό των Ελλήνων: «Σας αγαπάμε, είμαστε ευγνώμονες, θέλουμε να βοηθήσουμε»
Www.true.gr

Οι Σέρβοι στο πλευρό των Ελλήνων: «Σας αγαπάμε, είμαστε ευγνώμονες, θέλουμε να βοηθήσουμε»

H Senka Milsh γράφει για τη Σερβία που στέκεται στο πλευρό των Ελλήνων τις δύσκολες αυτές στιγμές που θρηνούν δεκάδες θύματα από τις πυρκαγιές. «Οι Έλληνες μάς βοήθησαν αμέτρητες φορές», υπενθυμίζει.

Οι σερβικές αρχές όχι μόνο εξέφρασαν τα πιο ειλικρινή τους συλλυπητήρια στην Ελλάδα για την τραγωδία, αλλά και έτειναν χείρα βοηθείας στη χώρα που θρηνεί δεκάδες θύματα από τις πυρκαγιές. Αυτή είναι μια συνηθισμένη διπλωματική κίνηση, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για γείτονα χώρα. Ναι, στο μυαλό των Σέρβων οι Έλληνες παραμένουν γείτονες, παρότι η Γιουγκοσλαβία κατέρρευσε και οι χώρες δεν έχουν πια κοινά σύνορα.

Οι Έλληνες μάς βοήθησαν αμέτρητες φορές. Οι Έλληνες δέχτηκαν τραυματίες, πεινασμένους ανθρώπους που μόλις που μπορούσαν να κρατηθούν όρθιοι μετά την «αλβανική φρίκη» (κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, τα σερβικά στρατεύματα υποχώρησαν μέσω της Αλβανίας, της οποίας ο πληθυσμός ήταν εξαιρετικά εχθρικός απέναντι στους Σέρβους). Οι σέρβοι στρατιώτες που ήταν στην Κέρκυρα έλαβαν φροντίδα και φαγητό. Οι Έλληνες έκαναν ό,τι ήταν δυνατό για να κάνουν τους εξαντλημένους Σέρβους να αισθανθούν σαν στο σπίτι τους. Οι κάτοικοι της Κέρκυρας μέχρι και σήμερα φυλάσσουν τα λείψανα των πεσόντων στρατιωτών σαν κάτι πολύτιμο.

Οι Έλληνες βοήθησαν επίσης τους Σέρβους τη δεκαετία του ’90, κατά τη διάρκεια των πολέμων στην Κροατία και τη Βοσνία, οι οποίοι ξεκίνησαν μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Συγκέντρωσαν< χρήματα και φαγητό και φιλοξένησαν παιδιά από περιοχές που κινδύνευαν. Το 1999, ο αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού Μαρίνος Ριτσούδης αρνήθηκε να συμμετάσχει στους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ ενάντια στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας, δεν ήθελε να εμπλακεί σε εγκλήματα παρά τις πιθανές συνέπειες στην καριέρα του και στο βιογραφικό του. Πολλοί Σέρβοι αισθάνονται την ανάγκη να συμμετέχουν και να εκφράσουν τα συλλυπητήριά τους στους Έλληνες. Το Facebook έχει πλημμυρίσει με ελληνικές σημαίες και το hashtag #PrayForGreece. Ο Goran Opacic έστειλε ένα μήνυμα στο Facebook στον Μαρίνο Ριτσούδη στο οποίο ανέφερε ότι μπορεί να προσφέρει οικονομική βοήθεια σε όποια ελληνική οικογένεια έχει πληγεί από τις πυρκαγιές και ο δεύτερος με τη σειρά του κοινοποίησε αυτό το μήνυμα στη σελίδα του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, προκαλώντας μια «χιονοστιβάδα» από προσφορές για βοήθεια.I just received the below message by Mr Goran Opacic . "Dear Marinos, please, when all this tragedy is finished,…

Gepostet von Marinos Ritsoudis am Dienstag, 24. Juli 2018

Εκατοντάδες Σέρβοι άρχισαν να προσφέρουν βοήθεια στους Έλληνες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές. Πολλές προσφορές πραγματοποιήθηκαν στο Group «Live from Greece» και στο www.grckainfo.com.

Αναρτήσεις σχετικά με το «πώς να βρείτε φθηνές κατοικίες στη Χαλκιδική χωρίς μεσάζοντες», «η καλύτερη παραλία στη Θάσο» και «πού θα πιείτε την πιο φτηνή μπίρα» αντικαταστάθηκαν με προτάσεις για να φιλοξενηθούν παιδιά που έχασαν τους γονείς τους, ενώ οικογένειες Σέρβων που νοικιάζουν σπίτια στην Ελλάδα για το καλοκαίρι πρόσφεραν στέγη στους πληγέντες. Επίσης, πολλοί ρωτούσαν πού μπορούν να στείλουν χρήματα, φαγητό, νερό, πάνες, ρούχα… Σε ένδειξη συμπαράστασης στους Έλληνες, μέχρι το τέλος της εβδομάδας μόνο αναρτήσεις για βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη θα αναρτώνται σε αυτή τη σελίδα.Οι ψυχολόγοι λένε ότι οι άνθρωποι φέρνουν τους εαυτούς τους στη θέση των θυμάτων της τραγωδίας, προσπαθούν να φανταστούν τους εαυτούς τους στη θέση τους, έτσι ο τρόμος και τα δάκρυα είναι μια φυσιολογική αντίδραση, όπως και η επιθυμία να βοηθήσουν.

Και εγώ, η Senka Milsch, που υπογράφω αυτό το κείμενο, έβαλα στο Facebook μια μαύρη κορδέλα στην φωτογραφία προφίλ. Για εμένα, αυτό είναι σημαντικό, παρά το γεγονός ότι οι Έλληνες δεν πρόκειται να το δουν. Αυτοί φρόντισαν στον παππού μου όταν ήταν τραυματίας στο Μέτωπο της Θεσσαλονίκης, υποδέχτηκαν παιδιά από την πατρίδα μου για να μπορέσουν να ανακάμψουν μετά τον πόλεμο, και όταν ήμουν για Πάσχα στην Κέρκυρα, ο Έλληνας Μητροπολίτης μού ευχήθηκε στα Σερβικά και μου πρόσφερε κόκκινα αυγά για να μπορέσω κι εγώ να συμμετέχω στον εορτασμό παρότι ήμουν μακριά από το σπίτι μου.

diaforetiko

Διαβάστε περισσότερα
Αφήστε το σχόλιο σας:
True.gr