Μία από τις πιο επιτυχημένες σειρές της φετινής ελληνικής τηλεόρασης είναι ο Σασμός που βασίζεται και σε αληθινά γεγονότα.

Θέλετε να μάθετε την αληθινή ιστορία και τη βεντέτα που βασίζεται το βιβλίο και η δραματική σειρά του Alpha με τίτλο “Σασμός”;

Ο Σασμός είναι μία από τις πιο επιτυχημένες σειρές της φετινής τηλεοπτικής σεζόν και η ιστορία έχει καθηλώσει χιλιάδες τηλεθεατές. Πρόκειται για μία ερωτική ιστορία που εξελίσσεται στην Κρήτη με φόντο μία βεντέτα που κρατάει χρόνια και έχει γεννήσει ένα απύθμενο μίσος ανάμεσα σε δύο οικογένειες, τους Σταματάκηδες και τους Βρουλάκηδες.

Με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά το σενάριο της που είναι βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο “Σασμός” του Σπύρου Πετρουλάκη έχει εμπνευστεί από την αληθινή ιστορία και την παλιά βεντέτα των Σαρτζέτηδων ή Σαρτζετάκηδων εναντίον των Πεντάρηδων ή Πενταράκηδων. Η βεντέτα κράτησε ολόκληρα 20 χρόνια. Συγκεκριμένα από το 1944 έως το 1964 οι δύο οικογένειες μέτρησαν περίπου 90 θύματα.

Μάλιστα ο γιος της πραγματικής Καλλιόπης, δηλαδή της κεντρικής ηρωίδας της επιτυχημένης σειράς που υποδύεται με μεγάλη επιτυχία η Μαρία Τσομπανάκη, πριν από λίγο καιρό κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα κατά του Alpha, σε μία προσπάθεια να σταματήσει η μετάδοση της σειράς.

«Τα είχαμε ξεχάσει όλα, με το που βγήκε ο ‘Σασμός’ και μίλησαν και ο δήμαρχος και ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, και παρουσιάσανε τη μητέρα μου, Καλλιόπη, ότι αυτή οργάνωνε τους φόνους, τα αίματα άναψαν, ο Θεός να βάλει το χέρι του», δήλωσε στο zougla.gr.

Δείτε στο παραπάνω βίντεο περισσότερα για την αληθινή ιστορία που κρύβεται πίσω από τον Σασμό και αφορά την οικογένεια του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Χρήστου Σαρτζετάκη που κηδεύεται σήμερα, όπως παρουσιάστηκαν στην εκπομπή “Alpha Παντού”.

Σασμός: Πώς γίνεται η συμφιλίωση μετά από μία αιματηρή βεντέτα;
Σασμός είναι η συμφιλίωση, το «φίλιωμα», τo «φτιάξιμο». Το «σιάξιμο», όπως λένε στην Κρήτη. Πρόκειται για ένα άτυπο εθιμοτυπικό τελετουργικό για να μη συνεχιστεί η αιματηρή αναμέτρηση, για το τέλος μιας βεντέτας. Ευδοκιμεί στην Κρήτη εκεί όπου οι βεντέτες αρχίζουν, εκεί όπου οι βεντέτες τελειώνουν.

«Ο Σασμός είναι ευλογία. Η βεντέτα είναι κατάρα. Ο Σασμός δεν είναι συμβιβασμός. Είναι φτιάξιμο. Δίνουνε τα χέρια οι εμπλεκόμενοι και τα ξεχνάνε όλα. Υπάρχει ιερή δέσμευση. Ο Σασμός δεν σπάει», έχει δηλώσει στην κάμερα του Alpha ο συγγραφέας του βιβλίου, Σπύρος Πετρουλάκης.

Σύμφωνα με τους άγραφους νόμους της Κρήτης ο σασμός πραγματοποιείται σε ένα τραπέζι γεμάτο με ρακή και υπέροχες γεύσεις, όπως αντικριστό αρνί. Εκεί ένας άνθρωπος που δεν έχει σχέση με τη βεντέτα αναλαμβάνει τον ρόλο του «μεσίτη» και καλείται να συμφιλιώσει, μέσα από πολύωρη κουβέντα, τις δύο οικογένειες που της χωρίζει η έχθρα της βεντέτας.

phghQ enimerotiko.gr