Σαν σήμερα το 2002 σκάει στα χέρια του Σ. Ξηρού ο εκρηκτικός μηχανισμός στον Πειραιά. Η αρχή του τέλους της 17Ν

Ήταν σαν σήμερα πριν από 15 ακριβώς χρόνια, που μια πρόωρη έκρηξη βόμβας έγινε η αφορμή για να αρχίσει η εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη». Η δράση της οργάνωσης είχε ξεκινήσει από το 1975 και παρόλο που αρκετές φορές η αστυνομία έφτασε κοντά στην σύλληψη, για 27 χρόνια, η οργάνωση παρέμενε ακλόνητη, μοιάζοντας για πολλούς με οργάνωση-φάντασμα.

Το 2002 ήρθε η στιγμή να σταματήσει την δράση της. Στις 29 Ιουνίου στο λιμάνι του Πειραιά, μια βόμβα εξερράγη πρόωρα στα χέρια του ανθρώπου που πήγε να την τοποθετήσει στα εκδοτήρια της Hellas Flying Dolphins. Ο τραυματίας θα συλληφθεί από το Λιμενικό Σώμα και πάνω του βρίσκεται ένα περίστροφο το οποίο ανήκε στον αστυνομικό Χρήστο Μάτη. Ο αστυνομικός είχε σκοτωθεί το 1984 κατά την διάρκεια ληστείας και το περίστροφο, όπως ανακάλυψε η αστυνομία, είχε χρησιμοποιηθεί σε επιθέσεις και δράσεις της «17 Νοέμβρη». Ο δράστης μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό με σοβαρά τραύματα στα μάτια, στον θώρακα και στο δεξί χέρι.

Δυο μέρες μετά, ο τραυματίας ταυτοποιείται. Πρόκειται για τον Σάββα Ξηρό, ο οποίος από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 είχε μετακομίσει από την Φλώρινα στην Αθήνα, όπου εργαζόταν ως αγιογράφος. Γιος ιερέα με εννέα αδέρφια, εντάχθηκε στον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς όταν φοιτούσε στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Στις 3 Ιουλίου η αστυνομία ανακαλύπτει μια γιάφκα στην οδό Πάτμου 84 στα Κάτω Πατήσια και μια δεύτερη στην οδό Δαμάρεως 73 στο Παγκράτι. Λίγο αργότερα συνελήφθη ο αδερφός του Σάββα, ο Χριστόδουλος Ξηρός στην Αθήνα, ενώ θα συλληφθούν και οι Βασίλης Ξηρός και Διονύσης Γεωργιάδης στην Θεσσαλονίκη, στις 16 Ιουλίου.

Μια μέρα αργότερα, θα συλληφθεί στους Λειψούς ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, που θεωρήθηκε ο ιθύνων νους της οργάνωσης. Ακολούθησαν πολλές συλλήψεις σε Αθήνα κυρίως αλλά και σε άλλες πόλεις, όπως στην Καρδίτσα και στο Μόρφιο Θεσπρωτίας. Στις 5 Σεπτεμβρίου, ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ακόμα ένα ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης, παραδίδεται μόνος του στις Αρχές, αφού για περισσότερο από δυο μήνες κρυβόταν στο Αγκίστρι.

Έναν χρόνο αργότερα, οι 17 συλληφθέντες δικάστηκαν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ως μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη». Οι 13 από τους 17 καταδικάζονται σε διάφορες ποινές, που έφτασαν και τις 21 φορές ισόβια. Τέσσερις κατηγορούμενοι κρίθηκαν αθώοι και αφεθήκαν ελεύθεροι.

Με αυτόν τον κινηματογραφικό τρόπο εξαρθρώθηκε η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη», που δρούσε σχεδόν ανενόχλητη για 27 χρόνια, σκοτώνοντας 23 ανθρώπους και προκαλώντας δεκάδες τραυματισμούς και η δράση της έφτασε στο τέλος της.

πηγή: iellada.gr