Σαλβίνι προς ΕΕ: «Μην διανοηθείτε να βάλετε πρόστιμο στην Ιταλία - Θα ακολουθήσουμε τον δρόμο μας»
Www.true.gr

Σαλβίνι προς ΕΕ: «Μην διανοηθείτε να βάλετε πρόστιμο στην Ιταλία – Θα ακολουθήσουμε τον δρόμο μας»

Αυστηρή προειδοποίηση προς τις Βρυξέλλες απηύθυναν σήμερα τόσο ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Matteo Salvini όσο και ο υπουργός Οικονομικών, Giovanni Tria σε περίπτωση που η ΕΕ αποφασίσει να προχωρήσει στην επιβολή προστίμου στην Ιταλία εάν αυτή δεν «συμμορφωθεί» στις εντολές της για αλλαγή του ιταλικού προϋπολογισμού.

«Η ΕΕ θα κάνει λάθος εάν επιχειρήσει να επιβάλλει πρόστιμα στην Ιταλία» είπε ο Salvini ενώ υπέρ της απόφασης της ιταλικής κυβέρνησης τάχθηκε και ο Tria επισημαίνοντας πως η «δημοσιονομική επέκταση είναι απαραίτητη» για την Ιταλία και ότι «τα επιχειρήματα της ιταλικής κυβέρνησης είναι αυτά που διατηρούν σε ισχύ τις προβλέψεις του προϋπολογισμού».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε απορρίψει τον προϋπολογισμό που της είχε αποστείλει η Ρώμη τον περασμένο Οκτώβριο κάνοντας λόγο για σοβαρές αποκλίσεις και μη σεβασμό των ευρωπαϊκών κανόνων.

Μάλιστα η Κομισιόν έχει απειλήσει ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Ρώμης με τις ευρωπαϊκές «διαταγές», θα εξετάσει να κινήσει τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος για την Ιταλία, με απόφαση της που το αργότερο θα ληφθεί έως τις 21/11.

Εάν κινήσει τη διαδικασία αυτή, τότε η Ιταλία θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με οικονομικές κυρώσεις που ισούνται με το 0,2% του ΑΕΠ της (περίπου 3,4 δισεκατομμυρίων ευρώ).


Μεταξύ των μέτρων που μπορεί να λάβει η Κομισιόν είναι ακόμη και ο αποκλεισμός της Ρώμης από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, αν και μία τέτοια κίνηση θα θεωρούνταν εξαιρετικά ακραία.

Το ζήτημα είναι αν και η ΕΕ μπορεί να αντέξει στην παρούσα φάση μια σύγκρουση με μια χώρα που αντιπροσωπεύει το 11% της συνολικής ισχύς της ευρωζώνης.

Η απάντηση είναι πως δεν μπορεί.


Η ΕΕ επιδιώκει να αποκλείσει την Ιταλία από τις αγορές ώστε να αναγκαστεί να υποταχθεί. Αν όμως η Ρώμη αλλά και ο ιταλικός λαός είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν μέχρι τέλους, ναι μεν θα υποφέρουν οικονομικά για ένα χρονικό διάστημα αλλά στο τέλος το ευρώ και οι Βρυξέλλες θα αντιμετωπίσουν ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα.

Άλλωστε ο Μ.Σαλβίνι χθες ήταν σαφέστατος: «Εργαζόμαστε για έναν προϋπολογισμό που εγγυάται περισσότερες θέσεις εργασίας, περισσότερο δικαίωμα σε συνταξιοδότηση, λιγότερους φόρους, όχι για όλους, αλλά για πολλούς Ιταλούς. Εάν η Ευρώπη είναι εντάξει με αυτό, είμαστε ικανοποιημένοι, διαφορετικά εμείς θα συνεχίσουμε στον δρόμο μας».

Συν τοις άλλοι υπάρχει και ο φόβος σύγκρουσης της ΕΕ και με την Βρετανία. Πως θα αντέξει αλώβητη τέτοιου μεγέθους πολλαπλά πλήγματα;

πηγή: pronews.gr

Διαβάστε περισσότερα
Αφήστε το σχόλιο σας:
True.gr