Ράγισαν και οι Πέτρες: Θρήνος και θυμός στο μνημόσυνο για τον Κων. Κατσίφα. Το Ξέσπασμα της Μάνας

Σαράντα ημέρες συμπληρώνονται από την ημέρα που ο Κωνσταντίνος Κατσίφας έπεσε νεκρός από τα πυρά Αλβανών αστυνομικών. Σήμερα (08.12.2018) έγινε στον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου στους Βουλιαράτες μνημόσυνο στη μνήμη του.
Τραγικές φιγούρες η μητέρα, ο πατέρας και τα αδέρφια του Κωνσταντίνου Κατσίφα. Συγγενείς, φίλοι, συγχωριανοί και Έλληνες από διάφορες περιοχές συμπαραστάθηκαν στην οικογένειά του και κρατώντας ελληνικές σημαίες έψαλαν τον εθνικό ύμνο πάνω από τον τάφο του.

Ράγισαν καρδιές όταν η μητέρα του βρέθηκε στον τάφο του παιδιού της. «Κωνσταντίνε μου, παλικάρι μου» φώναζε και προκαλούσε ρίγη συγκίνησης σε όσους βρίσκονταν στους Βουλιαράτες για να συμπαρασταθούν στην οικογένεια Κατσίφα.

«Είμαι πολύ λυπημένη, τα σκυλιά δεν άφησαν αδέρφια μας τους Έλληνες για το μνημόσυνο του Κωνσταντίνου μου! Γιατί μας κόβουν τα δικαιώματά μας;» ξέσπασε η μητέρα του Κωνσταντίνου Κατσίφα καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που δεν μπόρεσαν να φτάσουν στους Βουλιαράτες καθώς οι αλβανικές αρχές τους σταμάτησαν στα σύνορα.

«Ντροπή, προσβάλουν το θρησκευτικό μας συναίσθημα, την ιστορία μας τη ρίζα μας» φώναζε έξω από την εκκλησία τη αδερφή του, Ερμιόνη, με τη μητέρα της να τη σταματά, λέγοντας της «ο Κωνσταντίνος μας είναι στον παράδεισο και μας βλέπει».

«Ζήτω η Ελλάδα, ζήτω η Βόρεια Ήπειρος» φώναξαν τότε πολλοί από τους συγκεντρωμένους.

Παρόντες στο μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Κατσίφα μεταξύ άλλων ήταν ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Γιόγιακας, ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης, ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, ο ευρωβουλευτής της ΧΑ Γιώργος Επιτήδειος και ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ (Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) Βαγγέλης Ντούλες

https://www.youtube.com/watch?v=TE7Yidye0eo

Ο κόσμος είχε αρχίσει να συγκεντρώνεται από νωρίς το πρωί στην εκκλησία του Αγίου Αθανασίου. Δεν άργησαν να φτάσουν τους Βουλιαράτες οι πληροφορίες πως στα σύνορα, στην Κακαβιά, πολλοί Έλληνες που ήθελαν να παραβρεθούν στο μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Κατσίφα είχαν… μπλοκαριστεί από τις αλβανικές αρχές.

Άλλωστε, τα μέτρα ασφαλείας της αλβανικής αστυνομίας ήταν δρακόντεια ήδη από την Παρασκευή (07.12.2018) όταν είχαν στηθεί μπλόκα στους δρόμους και διενεργούνταν έλεγχοι ελέγχους.

Στο συνοριακό σταθμό της Κακαβιάς γίνονταν εξονυχιστικοί έλεγχοι σε όσους ήθελαν να φτάσουν στις Βουλιαράτες, μπλοκάροντας έτσι την είσοδο σε δεκάδες οχήματα.

Όπως αναφέρει το himara.gr, οι αλβανικές αστυνομικές αρχές συγκέντρωσαν όσους ήθελαν να περάσουν στην Αλβανία σε μια αίθουσα και τους ενημέρωσαν πως δεν μπορούσαν να περάσουν τα σύνορα γιατί επρόκειτο να γίνει συλλαλητήριο ακραίων Αλβανών και υπήρχε κίνδυνος επεισοδίων.

Μετά από ώρα αναμονής, οι συγκεντρωμένοι μεταφέρθηκαν στο χώρο ελέγχου διαβατηρίων. Εκεί, Αλβανίδα αστυνομικός, σε επιθετικό ύφος όπως αναφέρει το himara.gr, ρωτούσε στα ελληνικά για ποιο λόγο ήθελαν οι ταξιδιώτες να περάσουν στην Αλβανία. Όποια κι αν ήταν η απάντησή τους, η αστυνομικός έλεγε πως για να τους επιτραπεί η είσοδος στην Αλβανία χρειάζονταν πρόσκληση από Αλβανό πολίτη.

Όλοι τους, δε, κλήθηκαν να υπογράψουν ένα έγγραφο στα αλβανικά.

Ένταση και… μνημόσυνο στο πόδι
Όταν οι αλβανικές αρχές σταμάτησαν πολλά αυτοκίνητα Ελλήνων να περάσουν ήταν η στιγμή που προκλήθηκε μικροένταση. Οι πολίτες που αναγκάστηκαν να… μείνουν στην Κακαβιά, θέλησαν να διαμαρτυρηθούν. Αποφάσισαν να μπλοκάρουν με τη σειρά τους τουριστικά λεωφορεία που προέρχονταν από την Αλβανία και είχαν προορισμό την Ελλάδα. Για να ηρεμήσουν τα πνεύματα χρειάστηκε η παρέμβαση της ελληνικής αστυνομίας.

Παράλληλα και αφού τελικά δεν τους επετράπη να περάσουν τα σύνορα για να φτάσουν στου Βουλιαράτες, αποφάσισαν να κάνουν το δικό τους… μνημόσυνο στον Κωνσταντίνο Κατσίφα. Φώναξαν ιερέα από το Δελβινάκι να πάει στην Κακαβιά και τέλεσαν επί τόπου μνημόσυνο.

Πηγή : newsit.gr