Ψυχοθεραπεία: Έχουν αποτέλεσμα τα ψυχεδελικά φάρμακα τύπου ecstasy;
Www.true.gr

Ψυχοθεραπεία: Έχουν αποτέλεσμα τα ψυχεδελικά φάρμακα τύπου ecstasy;

Ψυχοθεραπεία: Στις μέρες μας τα ψυχεδελικά χάπια είναι ταμπού. Ωστόσο, όλο και περισσότεροι επιστήμονες, δοκιμάζουν την χρήση τους (κυριότερα το LSD) για πιθανή αξιοποίηση τους σε ψυχοθεραπείες.

Ψυχοθεραπεία: Τι είναι η Ψυχοθεραπεία και το MDMA

Ψυχοθεραπεία – Αυτή τη φορά, στο συνέδριο «Ψυχεδελικής Επιστήμης 2017» στην Καλιφόρνια, επιστήμονες στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το «Nature», ανακοίνωσαν ενθαρρυντικά αποτελέσματα για τη χρήση της ουσίας MDMA (μεθυλενεδιοξυμεθαμφεταμίνη), ενός ναρκωτικού που διατίθεται παράνομα ως «έκσταση» ή «Μόλι» και έγινε γνωστό ως «ναρκωτικό των πάρτι».

Ψυχοθεραπεία: Τα ευρήματα της έρευνας

Τα ευρήματα, τα οποία δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί σε επιστημονικό περιοδικό, αφορούν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα από κλινική δοκιμή του MDMA σε 107 ανθρώπους. Οι άνθρωποι αυτοί, έχουν διαγνωσθεί με διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD). Η δοκιμή, σε συνδυασμό με ψυχοθεραπεία, έγινε από ερευνητές της μη κερδοσκοπικής Πολυεπιστημονικής Ένωσης για τις Ψυχεδελικές Μελέτες.

Ψυχοθεραπεία: Τα αποτελέσματα της χρήσης ψυχεδελικών φαρμάκων

Όπως ανακοινώθηκε, ένα έτος μετά τη διενέργεια δύο έως τριών συνεδριών με χρήση MDMA, δύο στους τρεις ασθενείς (67%) δεν είχαν πια μετατραυματικό στρες. Στην ομάδα ελέγχου, που χρησιμοποιήθηκε για λόγους σύγκρισης και η οποία έκανε ψυχοθεραπεία σε συνδυασμό με ψευδοφάρμακο (πλασίμπο), το αντίστοιχο ποσοστό θεραπείας ήταν 23%.Η αρμόδια εποπτική Αρχή των ΗΠΑ , αξιολόγησε τα αποτελέσματα της παραπάνω κλινικής δοκιμής φάσης 2 και έδωσε την έγκρισή της να προχωρήσει στη φάση 3. Η φάση αυτή είναι το τελικό στάδιο πριν την έγκριση ενός φαρμάκου. Ήδη οι ερευνητές, εκπαιδεύουν ψυχοθεραπευτές στη χρήση του MDMA. Η νέα κλινική δοκιμή, θα περιλαμβάνει περίπου 300 ασθενείς από την Βόρεια Αμερική και Ισραήλ.

Ψυχοθεραπεία: Τι είναι το μετατραυματικό στρες

Το μετατραυματικό στρες, το οποίο χαρακτηρίζεται από έντονο άγχος και εφιάλτες τα βράδια. Είναι συχνό φαινόμενο στους στρατιώτες που είχαν άσχημες εμπειρίες στο πεδίο μάχης, αλλά και σε κάθε άνθρωπο με κάποια έντονα τραυματική εμπειρία στη ζωή του. Εκτιμάται ότι σχεδόν ένας στους δέκα ανθρώπους (8%) θα βιώσει μια τέτοια διαταραχή κάποια στιγμή. Πολλοί ασθενείς με μετατραυματικό στρες -σχεδόν οι μισοί- δεν ανταποκρίνονται καλά στις υπάρχουσες ψυχολογικές και φαρμακευτικές θεραπείες (συνήθως με αντικαταθλιπτικά).

Ψυχοθεραπεία: Συμπεράσματα

Οι έως τώρα μελέτες δείχνουν ότι το MDMA μειώνει τους εσωτερικευμένους φόβους του ασθενούς και βοηθά στην απελευθέρωση σεροτονίνης και άλλων νευροδιαβιβαστών που προκαλούν αίσθημα ψυχικής ευεξίας. Ο ασθενής μπορεί κατ’ επανάληψη να ξαναζήσει και να αντιμετωπίσει την τραυματική εμπειρία του, χωρίς να πανικοβληθεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να λειτουργεί θεραπευτικά γι’ αυτόν. Σε κάθε συνεδρία, δύο γιατροί παρακολουθούν τον ασθενή, ενώ αυτός βρίσκεται υπό την επήρεια του MDMA, που διαρκεί πέντε έως οκτώ ώρες.Ορισμένοι ψυχολόγοι και ψυχίατροι υποστηρίζουν ανοιχτά πλέον ότι οι ψυχεδελικές ή ψυχοδηλωτικές ουσίες (LSD, ψυλοκυβίνη ‘μαγικών μανιταριών’, MDMA κ.α.) μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία διαφόρων ψυχικών παθήσεων και διαταραχών.

Διαβάστε επίσης

Έφηβοι: Ηλικίες κάτω των 14 – Δεν ξέρουν πως να διασχίσουν τον δρόμο

Οικονομική κρίση: Τι προκάλεσε στην Υγεία των Ελλήνων

Παγκόσμια ημέρα υγείας – Κατάθλιψη: Αυτό-αξιολόγηση με αυτό το Τεστ

Διαβάστε περισσότερα
Αφήστε το σχόλιο σας:
True.gr