Ψυχώσεις: Κατάπιε περισσότερα από 100 μεταλλικά αντικείμενα
Www.true.gr

Ψυχώσεις: Κατάπιε περισσότερα από 100 μεταλλικά αντικείμενα

Ψυχώσεις: Ένας άντρας ο οποίος έπασχε από ψύχωση, κατάπιε περισσότερα από 100 μεταλλικά αντικείμενα. Τα αντικείμενα αυτά, διαφορετικών σχημάτων και μεγεθών είχαν δημιουργήσει μεταλλικό όγκο στο στομάχι, τον οποίο αφαίρεσαν Γάλλοι χειρουργοί.

Ψυχώσεις: Τι είχε συμβεί

Ο 52χρονος, παρόλο που έκανε αντιψυχωσική θεραπεία με φάρμακα, είχε την τάση να καταπίνει μεταλλικά αντικείμενα. Μερικά από τα αντικείμενα ήταν κουταλάκια, νομίσματα, καρφιά, βίδες, μικρά μαχαίρια, μεταλλικά ξυραφάκια κ.α.

Σταδιακά ορισμένα μεταλλικά αντικείμενα, που είχαν χωνευθεί μόνο εν μέρει ή καθόλου, είχαν σχηματίσει ενιαίες μεταλλικές μάζες μέσα στο στομάχι του, τόσο μεγάλες που είχαν φράξει τον πυλωρό, το στόμιο που συνδέει το στομάχι με το λεπτό έντερο, πράγμα που εμπόδιζε το άδεισμα του στομαχιού του από το περιεχόμενό του.

Ψυχώσεις: Τι ανακάλυψαν

Ο άνδρας είχε πάει πέντε φορές στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων σε διάστημα πέντε ετών, παραπονούμενος για στομαχόπονους, ναυτίες και εμετούς με αίμα. Σε τέσσερις περιπτώσεις οι γιατροί χρειάσθηκε να τον εγχειρίσουν για να αφαιρέσουν μεταλλικές μάζες από το στομάχι του, κάτι που δεν ήταν δυνατό να γίνει μόνο με το ενδοσκόπιο.Ψυχώσεις: Επιπτώσεις της κατάποσης

Την πέμπτη και χειρότερη φορά, πριν μερικούς μήνες, αποκαλύφθηκε ότι τα μεταλλικά αντικείμενα είχαν ανοίξει τρύπα στο στομάχι του. Οι γιατροί δήλωσαν έκπληκτοι που κάτι τέτοιο δεν είχε συμβεί πολύ πιο συχνά, αν λάβει κανείς υπόψη του τα κοφτερά αντικείμενα (π.χ. ξυραφάκια) που ο άνδρας κατάπινε. Αλλά, όπως είπαν, τα τοιχώματα του στομαχιού μπορεί τελικά να αποδειχθούν πολύ ανθεκτικά και να επουλώσουν τις πληγές τους.

Ψυχώσεις: Για ποιο λόγο το έκανε

Στο ερώτημα γιατί κάποιος να καταπιεί σκοπίμως τόσα πολλά μεταλλικά ή άλλα αντικείμενα, δεν υπάρχει εύκολη απάντηση. Συνήθως είναι μια συμπεριφορά που έχουν άνθρωποι με ψυχικές διαταραχές ή φυλακισμένοι. Οι ψυχωσικοί μπορεί να ακούνε εσωτερικές φωνές που τους λένε να καταπιούν τα αντικείμενα, ενώ άλλοι άνθρωποι το κάνουν από μία τάση να κάνουν κακό στον εαυτό τους.Ψυχώσεις: Ποια ήταν η θεραπεία

Η θεραπεία είναι δύσκολη, καθώς αν κάποιος έχει την τάση να καταπίνει ασυνήθιστα και επικίνδυνα αντικείμενα, συνήθως θα το κάνει ξανά και ξανά, ακόμη κι αν αυτό του προκαλεί πόνους ή ιατρικά προβλήματα.

Οι Γάλλοι γιατροί από νοσοκομείο του Πουασί, με επικεφαλής τον δρα Elias Chahine, έκαναν τη δημοσίευση της περίπτωσης του άνδρα στο βρετανικό περιοδικό για ασυνήθιστα ιατρικά περιστατικά «BMJ Case Reports».

Διαβάστε επίσης

Συναισθήματα: Διαβάζουμε τους άλλους καλύτερα με τα αυτιά μας

Ψυχική Υγεία: Έλλειψη σε δομές και προσωπικό – Έκκληση στο Υπ. Υγείας

Στρες και Πεπτικό Σύστημα: Πως και γιατί βλάπτει την υγεία μας

Διαβάστε περισσότερα
Αφήστε το σχόλιο σας:
True.gr