Πρωτοφανής πρόκληση από Ζ.Ζάεφ: « ”Μακεδονία” είμαστε μόνο εμείς – Η ”βόρεια Ελλάδα” είναι Ελλάδα»

Οι Σκοπιανοί «διόρθωσαν» τις δηλώσεις Ζάεφ

Σε «διόρθωση» των δηλώσεων του πρωθυπουργού της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ σχετικά με τη Μακεδονία που ενόχλησαν την ελληνική πλευρά προχώρησε το πρακτορείο ειδήσεων MIA.

Σύμφωνα με την αρχική διατύπωση των δηλώσεών του, ο Ζόραν Ζάεφ είχε δηλώσει: «Δεν υπάρχει άλλη Μακεδονία πέρα από τη δική μας. Το βόρειο τμήμα της Ελλάδας είναι Ελλάδα, το δυτικό τμήμα της Βουλγαρίας είναι Βουλγαρία. Δεν υπάρχει άλλη Μακεδονία πέρα από τη δική μας».

Ωστόσο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Alpha, πλέον οι δηλώσεις αυτές έχουν «διορθωθεί» ως εξής: «Ένα μέρος της γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας ανήκει στην Ελλάδα, ένα μέρος της Μακεδονίας στη Βουλγαρία, και το βόρειο τμήμα της Μακεδονίας είναι η χώρα μας, και κανείς δεν μπορεί να μας το αρνηθεί αυτό».

Σύμφωνα με τον Alpha, η διόρθωση αυτή προέκυψε μετά από διπλωματική παρέμβαση της Αθήνας, καθώς η αρχική διατύπωση προκάλεσε ενόχληση.

(Αρχικό κείμενο)

Σε μια πρωτοφανή και προκλητική δήλωση προχώρησε ο πρωθυπουργός του κρατιδίου των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, λέγοντας πως η ΄΄Μακεδονία΄΄ είναι μία και αποκαλώντας την πραγματική Μακεδονία ΄΄Βόρεια Ελλάδα΄΄.


Η Συμφωνία των Πρεσπών έχει αποτελέσει μια φιέστα αλυτρωτισμού με την υπογραφή της Ελληνικής κυβέρνησης και οι εξελίξεις που έρχονται είναι δυσσοίωνες για το μέλλον της ιστορικής Μακεδονίας.

Καιρός να αναληφθούν ευθύνες…

Μπορεί ο Ζόραν Ζάεφ να ήταν αρκετά «μαζεμένος» πριν πέσουν οι υπογραφές για την συμφωνία των Πρεσπών, ωστόσο, λίγο αργότερα άρχισε να αλλάζει τακτική. Ίσως οι σφοδρές αντιδράσεις από το εσωτερικό της χώρας, ίσως ο φόβος των εκλογών «πότισαν» πατριωτισμό τον λόγο του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ.

Σε συνέντευξη του στο MKD ο Ζόραν Ζάεφ μίλησε για ακόμη μία φορά για την συμφωνία των Πρεσπών τονίζοντας ότι «η βόρεια Ελλάδα είναι Ελλάδα, η δυτική Βουλγαρία είναι Βουλγαρία. Δεν υπάρχει άλλη Μακεδονία πέρα από τη δική μας. Αυτή είναι η μόνη Μακεδονία και δεν υπάρχει άλλη στον κόσμο. Και γνωρίζοντας την προοπτική και το μέλλον αυτό πρέπει να το κάνουμε για τις επόμενες γενιές, για τα παιδιά μας. Και για αυτό πιστεύω ότι ένας σοβαρός λόγος για να ενωθούμε.

Ο ίδιος τόνισε ότι μετά από την Συμφωνία των Πρεσπών για πρώτη φόρα όλος ο κόσμος αναγνωρίζει την «Μακεδονία».


«Δεν πρέπει να διχαζόμαστε (για το δημοψήφισμα). Θα ήθελα να απευθύνω έκκληση σε όλους τους συμπολίτες μας που ζουν στην Αμερική, αλλά και σε όλη τη διασπορά μας, ότι η «Μακεδονία» εκπληρώνει την προσδοκώμενη φιλοδοξία των πατέρων και των παππούδων μας.

Έτσι πλέον η χώρα αναγνωρίζεται σε όλο τον κόσμο, οι πολίτες ζουν σε μακεδονικό έθνος που αναγνωρίζεται από όλους και πλέον η ταυτότητα θα είναι επιβεβαιωμένη και δεν θα γίνει αντικείμενο διαφωνιών ενώ επιβεβαιώνεται και αναγνωρίζεται στην «μακεδονική» γλώσσα. Και όλοι πρέπει να είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό».

Ο Ζόραν Ζάεφ στην ίδια συνέντευξη μίλησε και με πάρα πολύ θερμά λόγια για τις ΗΠΑ. Όπως τόνισε, οι ΗΠΑ ήταν πάντα στο πλευρό τους, σύμμαχοι ενώ θέλουν και την Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ.

Νωρίτερα, είχε υπογραμμίσει την ισχυρή υποστήριξη του Αμερικανού αντιπροέδρου, Mάικ Πένς, για το δημοψήφισμα αναφορικά με τη συμφωνία των Πρεσπών.

Μία ημέρα μετά τη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο και ενώ ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου, ο Ζόραν Ζάεφ, σε μήνυμά του στο Facebook, τονίζει την αμερικανική στήριξη στο «Ναι», κάνοντας μάλιστα λόγο για μία «στιγμή – κλειδί» για τη χώρα του.
https://www.facebook.com/zaevzoran/posts/10156892951992932

πηγή: pentapostagma.gr