Πρωτοφανείς απειλές από Τουρκία: «Να πάρουμε με τα όπλα και να βγούμε στο Αιγαίο» – «Υπό κατοχή η Μεσόγειος»

Επιβεβαιώνεται πλήρως το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, καθώς με μπαράζ άρθρων, αποκάλυψε πρώτο στην Ελλάδα το ύπουλο σχέδιο της Τουρκίας.

Χάρτες της «κατεχόμενης” Μεσογείου από την Ελλάδα άνοιξε στην Λιβύη ο Χουλουσί Ακάρ την εβδομάδα που πέρασε όπως αποκαλύπτει η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα ‘Γενί Σαφάκ’, υποστηρίζοντας ότι στην διάρκεια των σημαντικών επαφών που είχε εκεί, άνοιξε προς τους συνομιλητές του δύο χάρτες, προκειμένου να αποδείξει πώς η ανατολική Μεσόγειος περνά υπό την ‘κατοχή’ της Ελλάδας, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο.

Πριν λίγα 24ωρα είχαμε αναφέρει τα εξής:

Νέα αμυντική συμφωνία με την Λιβύη ενεργοποιεί η Τουρκία, με στόχο να μπλοκάρει όπως και όσο μπορεί την προσπάθεια επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια μετά και τις δηλώσεις Τσίπρα και την παρότρυνση των ΗΠΑ.

Η ελληνική ΑΟΖ συνορεύει ως γνωστόν με την λιβυκή ΑΟΖ για την οποία οι Τούρκοι ονειρεύονται να υφαρπάξουν τα κομμάτια 14-15 για να αντλούν «λόγω γειτονίας” με τα υπόλοιπα, μέρος των τεράστιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Μιλάμε για τρομερό θράσος αλλά και όνειρα θερινής νυκτός για τον σουλτάνο που παραπαίει παρά τα οθωμανικής εμβέλειας έργα που παρουσιάζει με χολλυγουντιανές πρεμιέρες.

Έτσι επιβεβαιωνόμαστε πλήρως για το προηγούμενο άρθρο μας με τίτλο ( Ξεκίνησε ο ενεργειακός «πόλεμος» Ελλάδας-Τουρκίας: Εκτάκτως στη Λιβύη ο Χ. Ακάρ – «Βρώμικο» παιχνίδι των Τούρκων με την ΑΟΖ), με το οποίο αναφέραμε ότι «βρώμικα” παιχνίδια παίζει η Άγκυρα, θέλοντας να επηρεάσει τη στάση της Λιβύης στην ανακήρυξη ΑΟΖ από την Αθήνα.

Τι αναφέρει η Γενί Σαφάκ

«Η Αθήνα, μετά την ανατροπή του καθεσώτος Καντάφι λόγω της πολιτικής αστάθειας στη χώρα βρήκε την ευκαιρία να καπηλευτεί 39 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιου χώρου που ανήκε στην Λιβύη», υποστηρίζει η ‘Γενί Σαφάκ’.

Η εφημερίδα επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της Τουρκίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ υποστηρίζει ότι η Ελλάδα και η Κύπρος, λαμβάνοντας υπόψη ως βάση υπολογισμού όχι την ηπειρωτική χώρα αλλά τα νησιά, περιορίζουν τις θαλάσσιες ζώνες δικαιοδοσίας της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. Το έκανε και η Κύπρος, «εγκλωβίζοντας” την Τουρκία στα 41 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα γύρω από τον κόλπο της Αττάλειας, αλλά και η Ελλάδα κάτω από την Κρήτη.

Ο Χουλουσί Ακάρ προσπάθησε να δώσει ένα μήνυμα για την ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζει η εφημερίδα’ και στους χάρτες που παρουσίασε στους συνομιλητές του στην Τρίπολη, προσπάθησε να τους πείσει ότι αν Τουρκία και Λιβύη υπογράψουν συμφωνία για οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών δικαιοδοσίας τους, τότε –σύμφωνα με τη ‘Γενί Σαφάκ’ – θα χαλάσουν τα σχέδια ‘κατοχής’ της Ελλάδας.

«Αν η Τουρκία υπογράψει με την Λιβύη συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ, θα δημιουργηθεί μία ‘τουρκική ασπίδα’ απέναντι στην γραμμή ‘κατοχής’ που εκτείνεται από τη ‘νότια Κύπρο’ έως την Ελλάδα. Γιατί η Ελλάδα, η Αίγυπτος, η ‘νότια Κύπρος’ και το Ισραήλ σχεδιάζουν να περάσουν τα ενεργειακά αποθέματα της ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη μέσω της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας και της Λιβύης», υποστηρίζει η εφημερίδα.

Το άρθρο υπενθυμίζει μάλιστα και δύο προσφυγές της Λιβύης στο παρελθόν προς το Διεθνές Δικαστήριο, με την Τυνησία το 1982 και με την Μάλτα το 1985. Οι σχετικές αποφάσεις της Χάγης τότε στην ουσία έκλιναν προς τις λιβυκές θέσεις, σύμφωνα με τις οποίες αμφισβητείται το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες.

Ο Χουλουσί Ακάρ δεν παρέλειψε να προσφέρει ακόμη και τη στρατιωτική υποστήριξη της Τουρκίας με τη επανασύσταση τουρκικής δύναμης στη Λιβύη, ενώ αξιοπρόσεκτο είναι και το γεγονός ότι αμέσως μετά την επιστροφή Ακάρ στην Άγκυρα, κατέφτασε στην Τουρκία για επίσκεψη ο πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, Φαγιέζ Αλ Σαράτζ, ο οποίος συναντήθηκε και με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.

Πρώην Αρχηγός Τουρκίας:«Θα πάρω τ’ όπλο μου και θα βγω στο Αιγαίο»

Λάβρος εμφανίστηκε σε τηλεοπτικό κανάλι στην Τουρκία ο πρώην αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας, Ιλκέρ Μπασμπούγ, στο άκουσμα της είδησης για ενδεχόμενο επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του SigmaLive στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη.

«Είμαι 75 χρονών, αλλά μπορώ ακόμη να πάρω το όπλο μου και να βγω επάνω!», δήλωσε στο ‘Halk TV’, που πρόσκειται στην αντιπολίτευση, προσθέτοντας ότι «αν η Ελλάδα εφαρμόσει την απόφαση για τα 12 μίλια, θα κάνει το δεύτερο λάθος στην ιστορία της (σ.σ. μετά τον πόλεμο του 1922). Αν η Ελλάδα κάνει το λάθος βήμα, θα βρει απέναντί της 80 εκατομμύρια ανθρώπους».

Αυτές οι δηλώσεις δεν είναι τυχαίες, καθώς δημιουργούν κλίμα, εξάλλου αυτός είναι ο στόχος της Τουρκίας. Να μας σύρει σε χοντρό επεισόδιο και να μας βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να κερδίσουν ότι περισσότερο μπορούν.

Μάλιστα ο Ιλκέρ Μπασμπούγ απηύθυνε έκκληση και στην τουρκική βουλή να επιληφθεί ξανά του casus belli και να επαναδιατυπώσει την απόφαση που πήρε το 1995.

ΠΗΓΗ: pentapostagma.gr