Οι πρώτες αυξήσεις για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους είναι πλέον γεγονός

Οι πρώτες αυξήσεις με την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας είναι πλέον γεγονός. Το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ) αποφάσισε την επέκταση στο σύνολο των εργαζομένων των κλάδων τους. Πρόκειται για τις συμβάσεις που βρίσκονται σε ισχύ και αφορούν τις τράπεζες, τα ναυτιλιακά πρακτορεία, τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις και τα γραφεία ταξιδίων και τουρισμού.

Στις 6 Σεπτεμβρίου θα ακολουθήσει το δεύτερο κύμα αυξήσεων μέσω της επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Η σημερινή απόφαση του ΑΣΕ θα συνοδευτεί από σχετική απόφαση από την υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, που θα δίνει και την τυπική έγκριση για να επεκταθούν οι ανωτέρω συμβάσεις στο σύνολο των επιχειρήσεων, άρα και των εργαζομένων, των συγκεκριμένων κλάδων.

Η διαδικασία αυτή αναμένεται να προκαλέσει αυξήσεις σε χιλιάδες εργαζόμενους, οι οποίοι έως τώρα αμείβονταν με τον καθορισμένο κατώτατο μισθό (586 ευρώ) συν τα όποια επιδόματα. Τώρα οι εργαζόμενοι αυτοί θα καλύπτονται από κλαδικές συμβάσεις με σαφώς υψηλότερες αμοιβές. Για παράδειγμα, η κλαδική στα γραφεία ταξιδίων και τουρισμού, έχει ως βάση της μηνιαίες αποδοχές που ξεκινούν από τα 790 ευρώ και ανάλογα την ειδικότητα, φτάνουν έως και τα 850 ευρώ.

Είναι προφανές ότι αμέσως μετά την επίσημη έναρξη της διαδικασίας, το υπουργείο Εργασίας έχει αποφασίσει να ελέγξει μέσω του ΣΕΠΕ την εφαρμογή της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων. Στόχος είναι να πιεστούν οι εργοδότες και να εφαρμόσουν τις αυξήσεις, αποδεχόμενοι ότι έχουν ενταχθεί οι επιχειρήσεις τους στο νέο κανόνα περί συλλογικών συμβάσεων που ισχύει μετά τη λήξη του πρόσφατου μνημονίου.

Σειρά παίρνουν οι επόμενες συμβάσεις που αναμένεται να επεκταθούν. Ήδη το ΑΣΕ έχει αποφασίσει να συνεδριάσει εκ νέου την ερχόμενη Πέμπτη, 6 Σεπτεμβρίου. Εκεί θα εξεταστούν προς επέκταση οι συλλογικές συμβάσεις των κλάδων των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των μεταλλείων και οι ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις των εργαζόμενων στον τουρισμό στους νομούς Χανίων, Λασιθίου και στη Ρόδο.

eretikos