Πρόκληση της Τουρκίας με νέα NAVTEX – Στο στόχαστρο το Καστελόριζο

Λίγες ώρες πριν την έναρξη του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ η Τουρκία επιλέγει να προβεί σε μια νέα πρόκληση με NVTEX που περιλαμβάνει και την περιοχή κοντά στο Καστελόριζο.

Η Τουρκία συνεχίζει την επιχείρηση γκριζαρίσματος στην περιοχή γύρω από το Καστελόριζο και επιλέγει με μια νέα NAVTEX να στείλει για έρευνες το ερευνητικό πλοίο “Μπαρμπαρός” στην Κυπριακή ΑΟΖ αλλά και σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Με τη χθεσινοβραδινή NAVTEX η Άγκυρα θέλει να στείλει μήνυμα αμφισβήτησης των δικαιωμάτων της Ελλάδος στην περιοχή, θέλοντας ίσως να προλάβει τις εξελίξεις με την έναρξη του στρατηγικού διαλόγου μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδος με την συμμετοχή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο και του υπουργού αναπληρωτή Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου.


Με την NAVTEX 1291/18 η Άγκυρα αναγγέλλει ότι το “Μπαρμπαρός και τα συνοδευτικά του σκάφη, συνοδεία πολεμικών όπως συνηθίζει θα διενεργήσει σεισμογραφικές έρευνες ως τις 13 Δεκεμβρίου. Η περιοχή που περιλαμβάνει μέρος της κυπριακής ΑΟΖ αλλά και την ελληνικής υφαλοκρηπίδας είναι μια περιοχή την οποία η Τουρκία επιχειρεί να γκριζάρει από το 2012 όταν η τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου είχε εκδώσει παράνομες άδειες ερευνών.

ΠΗΓΗ: newsit.gr