Προειδοποίηση για όσες βάφουν τα Νύχια τους – Τα αποτελέσματα των Ερευνών θα σας Σοκάρουν

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς επηρεάζει το βερνίκι το σώμα μας; Μία πρόσφατη έρευνα είδε πως τα περισσότερα βερνίκια νυχιών είναι περισσότερο επικίνδυνα από ότι νομίζαμε.

Οι ερευνητές έψαξαν για σημάδια χημικών τοξινών σε 24 γυναίκες που πήραν μέρος στην έρευνα. Βρήκαν ίχνη τοξινών στα σώματα όλων των γυναικών. Ποια ήταν η πηγή αυτών των χημικών; Τα βερνίκια νυχιών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως το 100% των γυναικών που πήραν μέρος είχαν σημάδια από φωσφορικό τριφαινύλιο μόλις 10 ώρες αφού είχαν βάλει βερνίκι στα νύχια τους. Αυτό το αποτέλεσμα είναι πολύ ανησυχητικό.

Σε μία έρευνα που ακολούθησε, οι ίδιοι ερευνητές δοκίμασαν δέκα διαφορετικά βερνίκια για φωσφορικό τριφαινύλιο και βρήκαν το χημικό σε 8 από αυτά. Μάλιστα, δύο από τα βερνίκια που βγήκαν θετικά, δεν το έλεγαν καν στην ετικέτα του προϊόντος πως το περιείχαν.

Αυτό σημαίνει πως μέχρι και το 20% των βερνικιών που πωλούνται μπορούν να περιέχουν το επικίνδυνο χημικό χωρίς καν να το λένε.

Τι είναι το φωσφορικό τριφαινύλιο;


Το πιο σημαντικό πρόβλημα που είναι γνωστό πως προκαλεί είναι πως διαταράσσει το ενδοκρινικό σύστημα, που ελέγχει τις ορμόνες.

«Υπάρχουν αποδείξεις πως το φωσφορικό τριφαινύλιο (ή TPHP) διαταράσσει τις ορμόνες, τον μεταβολισμό, την αναπαραγωγή και την ανάπτυξη του σώματος.» είπε η Dr. Heather Stapleton, επικεφαλής των ερευνών.

Είναι ένα ιδιαίτερο βλαβερό χημικό προς τα νεαρά κορίτσια που χρησιμοποιούν βερνίκια αφού η υγιής ορμονική ανάπτυξη είναι απαραίτητη στην συνολική τους ανάπτυξη.

Ωστόσο, το TPHP αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για οποιονδήποτε εκτεθεί σ’αυτό. Είναι γνωστός ως:

Άλλες ουσίες που περιέχουν τα βερνίκια και βλάπτουν την υγεία

Φορμαλδεΰδη

Είναι γνωστό καρκινογόνο που διαλύεται στο νερό και τον αέρα και ερεθίζει τον λαιμό, προκαλεί άσθμα και δυσκολία στην αναπνοή. Όσοι έχουν χρόνιες ασθένειες είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στον δηλητηριασμό από φορμαλδεΰδη.


Τολουΐνη

Αυτό το χημικό είναι γνωστό πως μειώνει την ανάπτυξη των παιδιών (και σε μερικές έρευνες βρέθηκε ακόμα και στο μητρικό γάλα!). Επίσης, μπορεί να ερεθίσει το δέρμα στην επαφή. 

Φθαλικό διβουτύλιο

Μερικές εταιρίες χρησιμοποιούν αυτή την ένωση αντί για TPHP, αλλά δεν είναι καλύτερη για την υγεία μας. Πράγματι, έχει παρόμοιες κινδύνους όπως ορμονική διαταραχή και διαταραχή του αναπαραγωγικού συστήματος.

Εσείς βάφετε συχνά τα νύχια σας;

Πηγή