Πότε τελειώνει η πανδημία στην Ελλάδα και πότε στον υπόλοιπο κόσμο

«Η εξέλιξη του COVID-19 δεν είναι εντελώς τυχαία. Όπως και άλλες πανδημίες, ακολουθεί ένα συγκεκριμένο μοτίβο, από τα πρώτα κρούσματα και την έξαρση της πανδημίας μέχρι το σημείο καμπής, τη μείωση των κρουσμάτων και το τέλος της πανδημίας» αναφέρουν μεταξύ άλλων οι επιστήμονες από τη Σιγκαπούρη.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται στην έρευνα του πανεπιστημίου, οι πανδημικοί κύκλοι ζωής ποικίλλουν ανάλογα με τις χώρες και ενδέχεται να υπάρχουν διαφορετικά μοτίβα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο. Για παράδειγμα, στις 21 Απριλίου η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης ανακοίνωνε την επέκταση των μέτρων περιορισμού των πολιτών, ενώ την ίδια ημέρα η Ιταλία ανακοίνωνε σχέδιο σταδιακής επανεκκίνησης της οικονομίας από τις 4 Μαΐου.

Με βάση λοιπόν την εν λόγω μεθοδολογία, αλλά και επιβεβαιωμένα μαθηματικά μοντέλα, οι επιστήμονες επιχειρούν να παρουσιάσουν σε ποια φάση της εξέλιξης της πανδημίας βρίσκονται οι χώρες του κόσμου και πότε αναμένεται αυτή να τελειώσει. Ωστόσο όπως αναφέρουν λόγω της εξελισσόμενης φύσης της πανδημίας και διαφορετικών πολιτικών προσεγγίσεων από ορισμένες κυβερνήσεις, η καμπύλη της πανδημίας, το σημείο καμπής και οι ημερομηνίες λήξης θα επανεκτιμώνται διαρκώς.

Πότε εκτιμάται το τέλος της πανδημίας

Λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω, το σημείο καμπής για την πανδημία του κορωνοϊού σε όλο τον πλανήτη ήταν η 11η Απριλίου, ενώ την 30η Μαρτίου καταγράφηκε το 97% των κρουσμάτων και συνεπώς, βάσει των μοντέλων τους, το 99% θα καταγραφεί την 17η Ιουνίου και το τέλος της πανδημίας αναμένεται στις 9 Δεκεμβρίου του 2020.

Η πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα

Αναφορικά με την Ελλάδα, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης εκτιμούν ότι το σημείο καμπής ήταν η 30η Μαρτίου, το 97% των κρουσμάτων θα καταγραφεί την 9η Μαΐου. Το 99% θα καταγραφεί στις 25 Μαΐου, ενώ το τέλος της πανδημίας για τη χώρα μας εκτιμάται στις 13 Ιουλίου.

Σχετικά με την υπόλοιπη Ευρώπη, εκτιμάται ότι το τέλος της πανδημίας αναμένεται στις 25 Αυγούστου για την Ιταλία, την 1η Αυγούστου για τη Γερμανία, στις 5 Αυγούστου για τη Γαλλία, στις 7 Αυγούστου για την Ισπανία, στις 27 Ιουλίου για το Βέλγιο και στις 8 Σεπτεμβρίου για την Ολλανδία.

Τέλος, όσον αφορά τις ΗΠΑ που μετρούν σχεδόν 69.000 θανάτους από κορωνοϊό οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το τέλος της πανδημίας θα είναι στις 27 Αυγούστου, για τη Ρωσία στις 20 Ιουλίου. Παράλληλα, σχετικά με την Κίνα το μοντέλο εκτιμά πως η πανδημία έχει ήδη τελειώσει στη χώρα.

Αναλυτικά οι πίνακες του Πανεπιστημίου:

 

 

 

Πηγή: mixanitouxronou.gr