Πώς ξέρεις ότι πρέπει να κάνεις τεστ κορονοϊού;
Www.true.gr

Πώς ξέρεις ότι πρέπει να κάνεις τεστ κορονοϊού;

Τι λένε οι ειδικοί;

Το ακούς συνέχεια: Ο σωστός έλεγχος με τεστ είναι απαραίτητος για τον έλεγχο της εξάπλωσης του COVID-19. Όμως, οι συστάσεις για (και διαθεσιμότητα) τεστ κορονοϊού έχουν αλλάξει αρκετά δραστικά από τότε που ο ιός κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ (αρχικά, μπορούσες να κάνεις τεστ μόνο εάν είχες συμπτώματα ή με έγκριση από το γιατρό σου). Αλλά τώρα που τα τεστ για τον κορονοϊό είναι λίγο πιο εύκολο να γίνουν, πολλοί άνθρωποι άρχισαν να αναρωτιούνται: Υπό ποιες συνθήκες πρέπει να κάνεις τεστ για κορονοϊό; Να τι πρέπει να γνωρίζεις, σύμφωνα με ειδικούς και επίσημες συστάσεις.
Πριν κάνεις ένα τεστ για Covid-19, είναι καλύτερο να γνωρίζεις ποιες είναι οι επιλογές σου. Υπάρχουν επί του παρόντος δύο τύποι δοκιμών για τον coronavirus, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Αυτά περιλαμβάνουν:
-Ένα ιικό τεστ, συχνά μια δοκιμή αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης (PCR) που έχει σχεδιαστεί για να σου πει εάν έχεις τρέχουσα λοίμωξη. Οι δοκιμές PCR χρησιμοποιούν ένα δείγμα που λαμβάνεται από ένα επίχρισμα μέσα στη μύτη ή το λαιμό σου.
-Ένα τεστ αντισωμάτων που μπορεί να σου πει εάν είχες στο παρελθόν λοίμωξη μέσω δείγματος αίματος.

Το CDC αναφέρει πως τα τεστ αντισωμάτων δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται καθόλου για τη διάγνωση μιας τρέχουσας λοίμωξης, δεδομένου ότι μπορεί να χρειαστούν έως και τρεις εβδομάδες μετά τη μόλυνση για να εμφανιστούν τα αντισώματα. Πότε όμως πρέπει να κάνεις τεστ;


Οι περισσότεροι αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας και οι γιατροί λοιμωδών νόσων θα πουν ότι, εάν πιστεύεις ότι έχεις κάποιο λόγο να εξεταστείς, θα πρέπει να υποβληθείς σε τεστ. Η διαθεσιμότητα των τεστ είναι εκεί έξω – ίσως όμως χρειαστεί λίγος χρόνος για να βγει το αποτέλεσμα του. Τεστ μπορείς να κάνεις επίσης όταν έχεις συμπτώματα ίδια με αυτά του COVID-19 ή εάν έχει υπάρξει σημαντική επαφή με κάποιο επιβεβαιωμένο κρούσμα. Αυτό ισχύει ακόμα κι αν έχεις ήπια συμπτώματα.

Εάν επίσης πρόσφατα ήρθες σε επαφή με κάποιον ο οποίος εμφανίζει συμπτώματα, όμως δεν έχει κάνει τεστ ακόμη, καλό θα ήταν να πάρεις τον γιατρό σου, να σου πει τα επόμενα βήματα που πρέπει εσύ να ακολουθήσεις.

Διαβάστε περισσότερα
Αφήστε το σχόλιο σας:
True.gr