Πώς να πλένω τα ρούχα του μωρού;

Παρακαλώ θα ήθελα να με ενημερώσετε για το καταλληλότερο προϊόν για πλύσιμο βρεφικών ρούχων στο πλυντήριο. Έχω ακούσει ότι το υγρό πλυντηρίου δεν διαλύεται σωστά στα ρούχα των μωρών, αλλά επειδή δεν έχω ιδέα τι ισχύει τελικά θα ήθελα μια έμπειρη γνώμη. Σας ευχαριστώ πολύ προκαταβολικά.
Το δέρμα του μωρού είναι πολύ ευαίσθητο και ευάλωτο σε περιβαλλοντικούς, χημικούς και μικροβιακούς παράγοντες διότι είναι πολύ λεπτό και ανώριμο ανοσοποιητικά να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις. Έτσι το πλύσιμο των βρεφικών ρούχων χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και καλό θα ήταν να έχουμε υπόψιν μας μερικούς κανόνες:

1. Μέχρι 2-3 ετών το πλύσιμο να γίνεται χωριστά από τα ρούχα των μεγάλων και σε θερμοκρασία πάνω από 60ο C, ώστε να σκοτώνονται μικρόβια όπως σταφυλόκοκκος, E.Coli, μύκητες και ακάρεα.

2. Στέγνωμα στον ήλιο.

3. Προτιμάται το απορρυπαντικό σε σκόνη έναντι των υγρών. Έμφαση στα συστατικά του απορρυπαντικού ώστε να μην περιέχει ουσίες της οικογένειας parabens ή isothiazolinone (τοξικά συντηρητικά) τα πράσινα σαπούνια του εμπορίου δεν παρασκευάζονται απαραίτητα από αγνό ελαιόλαδο αλλά πολλές φορές από καμένα λάδια και πυρηνέλαια. Προτιμάμε πράσινο σαπούνι χειροποίητο από μικρούς συνεταιρισμούς.

4. Αποφεύγουμε την χρήση μαλακτικού, λευκαντικών ή ενισχυτικών πλύσης.

5. Δεν χρησιμοποιούμε μεγαλύτερη δόση απορρυπαντικού για πιο καθαρά ρούχα διότι υπάρχει πιθανότητα να μένουν κατάλοιπα. Επιλέγουμε στο πρόγραμμα του πλυντηρίου το «έξτρα ξέβγαλμα».

6. Σωστή συντήρηση του πλυντηρίου: 1 φορά το μήνα, καθαρισμός του πλυντηρίου στους 90-98ο C (χωρίς ρούχα, με σόδα πλυντηρίου που προμηθευόμαστε από τα φαρμακεία).

7. Κρατάμε πάντα την πόρτα και τη θήκη του απορρυπαντικού ανοιχτές για αποφυγή δημιουργίας μούχλας.

*Μαρία Ρουσάλη, Επιμελήτρια Β’ Παιδιατρικής Κλινικής

ΠΗΓΗ: www.mama365.gr