Πώς η σειρά γέννησης μπορεί να επηρεάσει την προσωπικότητά μας;

Θα έχετε ακούσει, ότι το μεγαλύτερο παιδί μιας οικογένειας τείνει να είναι πιο υπεύθυνο, ενώ τα μοναχοπαίδια πιο απαιτητικά και εγωιστές. Αυτά είναι απλά φήμες ή πράγματι η σειρά γέννησης μπορεί να επηρεάσει την προσωπικότητά μας.

Δείτε παρακάτω την απάντηση σε αυτή την ενδιαφέρουσα ερώτηση.

Η θεωρεία για την σειρά γέννησης ξεκίνησε στα τέλη του 1920 από τον Άλφρεντ Άντλερ, φίλο και συνάδελφο του Ζίγκμουντ Φρόιντ. Ο Άντλερ πίστευε, ότι η σειρά γέννησης μέσα στην οικογένεια επηρεάζει εγγενώς την προσωπικότητά μας.

Η θεωρία ότι η σειρά γέννησης επηρεάζει την προσωπικότητά και τον δείκτη IQ μας έχει γίνει δημοφιλής πρόσφατα. Ωστόσο, έχει διχάσει πολύ τους επιστήμονες. Κάποιοι απορρίπτουν τελείως την θεωρία, ενώ κάποιοι άλλοι την ενστερνίζονται πλήρως. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Λειψίας και τπ Πανεπιστήμιο Johannes Gutenberg στο Mainz μελέτησαν πάνω από 20.000 ενήλικες από τις ΗΠΑ, την Μεγάλη Βρετανία και την Γερμανία. Σε αυτή την έρευνα συνέκριναν αδέλφια μέσα στην οικογένεια και την σειρά γέννησής τους.


Διαπίστωσαν, ότι τα μεγαλύτερα παιδιά είχαν μεγαλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης. Ωστόσο, δεν βρήκαν να υπάρχει κάποια συσχέτιση ανάμεσα στην σειρά γέννησης και την συναισθηματική σταθερότητα και φαντασία.

Μια άλλη έρευνα έδωσε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πως η σειρά γέννησης επηρεάζει την προσωπικότητά. Οι ερευνητές ανέλυσαν τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας 377.000 μαθητών γυμνασίου στις ΗΠΑ.


Αυτό που διαπίστωσαν ήταν, ότι τα πρωτότοκα παιδιά τείνουν να είναι πιο ειλικρινή και κυρίαρχα. Επίσης, είναι λιγότερο κοινωνικοί και ανθεκτικοί στο στρες. Τα μεσαία παιδιά τείνουν να είναι πιο ευσυνείδητα και επιμελείς. Τα μικρότερα παιδιά είναι πιο ανοικτά και κοινωνικά. Τα μοναχοπαίδια είναι πιο νευρικά, αλλά πιο εξωστρεφή και κοινωνικά.

Πρέπει να παραδεχτούμε, ότι τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών έχουν μια σειρά από ανακρίβειες. Η έρευνα δεν λαμβάνει υπόψιν σημαντικούς παράγοντες, όπως η εθνικότητα, η εκπαίδευση, η καλή διαβίωση των γονιών και οι σχέσεις μέσα σε μια οικογένεια. Παρόλο που η σειρά γέννησης μπορεί να έχει κάποια επίδραση στην προσωπικότητά μας, οι σχέσεις γονέα- παιδιού και η ανατροφή τους έχουν πολύ μεγαλύτερη επιρροή.

Πηγή