Πώς γιόρταζαν την Τσικνοπέμπτη στην παλιά Αθήνα – Μαγικές βραδιές με Σαπουντζάκη, Σειληνό και Μαρούδα

Η Τσικνοπέμπτη είναι ένα από τα πιο δημοφιλή έθιμα που τηρείται κάθε χρόνο σε όλη την Ελλάδα.

Τα κάρβουνα στις ψησταριές παίρνουν φωτιά από νωρίς και το ψήσιμο διαρκεί όλη την ημέρα. Η ατμόσφαιρα γεμίζει… τσίκνα και γιορτές στήνονται σε όλες τις γειτονιές.

Πρόκειται για ένα έθιμο που διαρκεί επί χρόνια και λαμβάνει χώρα της εβδομάδα της Κρεατίνης. Η επικρατέστερη εκδοχή αναφέρει ότι προέρχεται από την Αρχαία Ελλάδα και τις βαγχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και των Ρωμαίων.

Στην Ελλάδα εορτάζεται από τον περασμένο αιώνα. Την ημέρα της Τσικνοπέμπτης τα μαγαζιά γέμιζαν με κόσμο που ξεφάντωνε τρώγοντας και ακούγοντας μουσική. Αρνί, χοιρινό και κοκορέτσι ήταν ανάμεσα στις προτιμήσεις των πελατών που έπιναν και χόρευαν παρέα με φίλους και συγγενείς σε ταβέρνες.

Σε φύλλο της εφημερίδας «Ελευθερία» του 1958 καλούσαν τους αναγνώστες σε μουσικές βραδιές. «Ειδικό σπέσιαλ πρόγραμμα για τη βραδιά της Τσικνοπέμπτης κάτι που θα μείνει αξέχαστο προ παντός δια κέφι και χορό» ανέφερε η ταβέρνα «Παληα Αθήνα» του Γάκη, στην οδό Αδριανού, στην οποία εμφανιζόταν ο Τώνης Μαρούδας, Μπελίντα, Νέζερ και οι χορευτές Σειληνός με την Προκοπίου. Ο Τώνης Μαρούδας ήταν μεγάλο όνομα στη νύχτα καθώς ένα χρόνο πριν είχε τραγουδήσει μαζί με τη Σοφία Λόρεν το θρυλικό τραγούδι «Τι΄ναι αυτό που το λένε αγάπη» για την ταινία Το παιδί και το δελφίνι.

Το κέντρο ‘»Τροκαντερό» καλούσε τους Αθηναίους για ξεφάντωμα με την ορχήστρα Γιάννη Τζαβούλη με ρεπερτόριο Νίκου Γούναρη.

«Χαρούμενη Τσικνοπέμπτη στην Πεταλούδα»: Στις 18 Φεβρουαρίου 1962 στο κέντρο Πεταλούδα στην πλατεία Αμερικής, ο τραγουδιστής Φώτης Πολυμέρης με τους χορευτές Λίντα Άλμα και Γιάννη Φλέρυ παρουσίαζαν το πιο μεγάλο αποκριάτικο ξεφάντωμα.

Την Τσικνοπέμπτη του ’63 οι Αθηναίοι είχαν την ευκαιρία να διασκεδάσουν με τη βασίλισσα της νύχτας, όπως την αποκαλούσαν, Ζωζώ Σαπουντζάκη στο κέντρο του Καλαμπόκα «Ο Ίκαρος» στο οποίο θα έκανε guest εμφάνιση ο Ταμπλ Ντοτ.

Ακόμη παλαιότερα, τη δεκαετία του ΄30 η καρδιά του γλεντιού την ημέρα της Τσικνοπέμπτης χτυπούσε στην Πλάκα, στις περίφημες ταβέρνες του Πορτοκάλλη, του Σαΐτη, του Αλίκοκου και του Τσελέντη, όπου το ποτό έρεε και οι θαμώνες διασκέδαζαν μέχρι πρωίας.

Πηγή πληροφοριών: Εφημερίδα Ελευθερία